CĂTĂLINA LUPUȘORU - A creat un medicament care se distribuie de 20 de ani în România!

CĂTĂLINA LUPUȘORU - A creat un medicament care se distribuie de 20 de ani în România!

 CATALINA LUPUSORU  

Un specialist de marcă în Medicina și Farmacologia românească, contribuind, prin sute de studii fundamentale şi cercetări experimentale, la dezvoltarea unei ramuri de viitor în țara noastră, și anume Imunofarmacologia.

A creat un medicament care de 20 de ani se află în farmaciile din țara noastră, a scris peste 300 de lucrări de specialitate.

Un nume important în medicina ultimelor decenii, Cătălina-Elena Lupușoru s-a născut pe 22 februarie 1954, în Ștefănești, județul Botoșani.

A urmat cursurile liceului din Bucecea, pe care le-a absolvit în vara anului 1973, pentru ca în toamnă să fie admisă la Institutul de Medicină și Farmacie "Gr. T.Popa" Iași, Facultatea de Medicină, unde obține, după șase ani de studii, diploma de Doctor-medic, absolvind cu media 9.98.

Pregătirea profesională nu se oprește însă aici. Cătălina Lupușoru rămâne în amfiteatrul Facultății de Medicină unde, din 1989 până în 1996, studiază constant și obține, astfel, titlul de Doctor în Medicină, specialitatea Farmacologie, cu tema de doctorat "Noi imunomodulatori de sinteză. Cercetarea posibilităţii de identificare a unor imunomodulatori selectivi".

Din anul 1983 până în 1990 a fost medic principal la filiala Iași a Institutului Cantacuzino, desfășurând activitate de cercetare. După anul 1990, vreme de aproape un deceniu, susține activitate didactică și de cercetare, în calitate de șef lucrări, în cadrul UMF Iași, devenind apoi, în aceeași instituție, conferențiar universitar (1999), profesor universitar (din 2002) și, din martie 2007, conducător de doctorat, în specializarea Farmacologie.

Este profesor universitar doctor, activând în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa" Iași, Facultatea de Medicină, Disciplina Farmacologie - Algoziologie.
 
Deține Brevetul de invenție nr. 91006/22.10.1986, fiind coautor (brevet de inventie pentru imunostimulatorul polibacterian OROSTIM, cu administrare orala). A realizat medicamentul OROSTIM, comercializat de la 1 ianuarie 1993, in România.

De asemenea, este coautor la doua produse propuse pentru brevetare ("Medicamente imunomodulatoare si procedeu de obtinere" și "Procedeu de obtinere a unui imunomodulator polibacterian (Imunostim) de uz extern (ocular, nazal si auricular)".

Cătălina Lupușoru activeaza in numeroase asociaţii profesionale, și anume: vicepresedinte al Fundatiei Anti-SIDA "Gr. Teodorovici", Filiala Iasi; Membru al Asociatiei Române pentru Studiul Durerii; Membru al SMN - Sectia Farmacologie; Membru asociat al Sectiei de Alergologie - SMN; Membru al Societatii Nationale de Biologie Celulara; Membru al Societatii Internationale de Imunofarmacologie; Membru al Societatii Internationale pentru Studiul Durerii (IASP); Membru al Societatii de Terapeutica, Farmacologie si Toxicologie Clinica.

A absolvit numeroase cursuri postuniversitare în domeniile Imunologie şi Imunopatologie.

A realizat studii fundamentale şi cercetări experimentale pentru dezvoltarea unei ramuri de viitor a Farmacologiei în România, și anume Imunofarmacologia, obținând în 1990 un screening original de testare imunofarmacologică a substanţelor active.

De asemenea, a editat, în premieră în România, un tratat de Imunofarmacologie (pe plan mondial sunt de semnalat doar câteva ediţii).

A organizat Cercul Ştiinţific Studenţesc şi al tinerilor medici cu profil de Imunofarmacologie (cu tradiţie de 15 ani), cu performanţe ştiinţifice concretizate în numeroase premii şi menţiuni obţinute la congrese şi simpozioane interne şi internaţionale.

Un nume care face cinste nu doar Botoșanilor, ci și României, impunându-se totodată în medicina mondială prin perseverență, studiu asumat, dar și prin implicarea în formarea a zeci de generații de noi specialiști.

(A consemnat Florentina Toniță)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
84

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
48

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
51

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...