CATALIN ANDRIOAIE - Un Oberon ia calea literaturii!

CATALIN ANDRIOAIE - Un Oberon ia calea literaturii!

CATALIN ANDRIOAIE

Catalin Andrioaie a parasit de cinci ani urbea natala, insa imaginea sa staruie negresit in memoria afectiva a fostilor colegi, a profesorilor sai si a numerosilor pasionati de teatru si muzica.

In urma cu 7 ani, Colegiul National "A.T.Laurian" colinda tara cu "Visul unei nopti de vara", un spectacol care castigase trofeul Festivalului de Teatru "Lyceum" la Botosani. Succes care s-a repetat apoi pe alte scene ale tarii, in festivaluri din Piatra Neamt si Iasi. Trupa Drama Club castiga trofee peste trofee, iar Catalin, in rolul Oberon, premii de interpretare.

Numele liceului si al orasului l-au urmat pe Catalin Andrioaie in numeroase alte demersuri. A obtinut Premiul I la Olimpiada de Geografie, faza judeteană, Botosani, premiu care i-a asigurat participarea la faza nationala.

A fost distins cu Premiul pentru interpretare originala în cadrul Festivalului Limbilor Moderne, sectiunea Recitare si Pantomima in limba franceza, competitie la care a obtinut, un an mai tarziu, Premiul I, la sectiunea Teatru in limba franceza.

Trupa de teatru de la Colegiul National "A.T.Laurian", Drama Club, a insemnat insa si experienta de a lucra cu actori profesionisti, Volin Costin, Mihai Dontu, Daniel Badale, dar si cu Vica Bucun, in calitate de coregraf.

Un timp, a cantat in formatia Black&White, de care cu siguranta multi dintre colegii de generatie isi amintesc.

Dupa absolvirea Colegiului, Catalin Andrioaie a urmat Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti, specializarea Sociologie, iar in prezent este student la Facultatea de Drept, Universitatea "Nicolae Titulescu" din Bucuresti, precum si la Master, specializarea Devianta Sociala si Criminalitate.

Dincolo de pasiunea pentru teatru, Catalin a dat frau liber inspiratiei, astfel ca randurile scrise au devenit in scurt timp manuscris. Un manuscris pe care l-a prezentat editurilor din Bucuresti, mai multe dintre ele fiind interesate sa il publice, la categoria debutanti.

Daca scriitura tanarului prozator va fi trainica sau daca viitoarea carte isi va gasi cititorii pe care ii merita, vom afla in timp, literatura in mod cert isi va selecta ucenicii si ii va mentine in galeria de seama.

Pentru aceasta, insa, Catalin are nevoie de ajutor, pentru a achita partea care ii revine catre editura. Este vorba, pentru 200 de exemplare, de 2500 de lei, bani de care tanarul student, masterand, nu dispune. Motiv pentru care mijlocim acest demers, despre care facem precizarea ca nu ii apartine lui Catalin, ci PR-ului sau, Raluca Pavel.


Este adevarat ca traim un timp in care cu greu ne mai lasam sensibilizati de astfel de probleme, un timp in care ne impresioneaza aproape exclusiv nenorocirile semenilor nostri, criza financiara si lipsurile materiale de orice fel. Dar un gest mic, o suma infima, ar putea contribui la faurirea unui act cultural. In numele acelor aplauze pe care Oberon le-a adunat, in numele premiilor obtinute, in numele unui om care trece, in CV-ul lui, toate rolurile pe care le-a interpretat.

Un astfel de gest ne-ar putea crea impresia de normalitate. Nu avem numai tineri bolnavi, chinuiti. Avem si tineri care au curaj sa mearga mai departe, sa incerce, sa lupte pentru viitorul lor. "Noaptea nu e intuneric", astfel si-a intitulat Catalin Andrioaie viitoarea carte, si nu trebuie decat sa demonstram acest lucru.

Ne adresam in special fostilor absolventi ai Colegiului National "A.T. Laurian, dar si oamenilor de afaceri care sunt dispusi sa investeasca intr-un asemenea demers.

 

Criticul Alexandru Cistelecan despre proza lui Catalin Andrioaie:
"Povestirile domnului Cătălin Andrioaie fac, fără îndoială, notă aparte în cadrul prozei tinere de azi. Dar asta mai ales prin contrastul atitudinii – şi stilistice şi, ca să zic aşa, de viziune. Căci în vreme ce marea masă a prozei cultivă scriitura cinică, de un realism "mizerabilist" şi clinic, cu tăieturi directe şi brutale din cotidian, domnul Andrioaie preferă abordarea "parabolică", pe un fond de excesivă sensibilitate, ceea ce presupune un nucleu liric şi sentimental din care se dezvoltă toate povestirile".

"Departe de a da sfaturi, de a prezenta realitatea prin prisma unei viziuni limitate, Cătălin Andrioaie a expus sentimente, a conturat o lume care poate fi percepută de cei care nu se împiedică în simplitatea termenilor, o lume care prezintă partea pozitivă din spatele întunericului. O lume în care întunericul îţi arată drumul înspre lumină, evidenţiind calităţi sau elemente care nu au parte mereu de atenţia cuvenită, deşi fără ele, lumea ar fi mai lipsită de sens", spune despre proza tanarului botosanean Raluca Pavel, sociolog.

Pentru cei care pot sa il ajute pe Catalin, oferim adresa de mail: ralucapavel_andrioaie@yahoo.com

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
18

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
158

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
134

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...