BOGDAN ZAHARIA, un FIGARO de zile mari la Botosani! - FOTO

BOGDAN ZAHARIA, un FIGARO de zile mari la Botosani! - FOTO

 BOGDAN ZAHARIA  

Opera Nationala Romana din Iasi, cu spectacolul "Barbierul din Sevilla", a fost un eveniment la Botosani nu numai prin valoarea exceptionala a actului artistic petrecut duminica seara pe scena Teatrului Mihai Eminescu, ci mai ales prin faptul ca doi dintre protagonisti - dirijorul Bogdan Chirosca (Opera Nationala Romana din Iasi) si interpretul lui Figaro, Bogdan Zaharia (Opera Nationala Romana din Timisoara) - sunt botosaneni de origine.

Si nu putini sunt spectatorii care, nu numai in cele 3 ore de spectacol, ci probabil multa vreme de aici inainte, vor simti bucuria si mandria ca aceste locuri plamadesc in continuare artisti, si artisti mari, de certa valoare.



Una dintre cele mai spectaculoase aparitii a fost, de departe, Figaro, personajul lui G. Rossini impresionand prin istetime, chiar siretenie, toate puse insa in slujba iubirii pe care Contele Almaviva o nutreste pentru frumoasa Rosina. Iscusit si peste masura de iubit in toata Sevilla, Figaro apeleaza la tot felul de siretlicuri pentru a-l pacali pe nesuferitul Bartolo.

Un Figaro care a cucerit, a incantat, a amuzat, un Figaro interpretat exceptional de Bogdan Zaharia, botosaneanul care a trait, la randul sau, minunatele emotii ale intoarcerii acasa, dupa cum el insusi ne-a marturisit la cateva minute dupa ce aplauzele s-au stins in sala de spectacol.




Stiri Botosani: De cand nu ati mai fost acasa?

Bogdan Zaharia: Nu am cantat niciodata la Botosani, dar vin pentru mama, care locuieste aici, si vin destul de des.

Asadar, va aflati pentru prima data pe scena din Botosani...

Da, e pentru prima data la Botosani, chiar imi doream!

Nici cu Filarmonica din Botosani nu ati cantat?

Nu am avut ocazia sa fiu invitat. Acum a fost o ocazie speciala, am venit tocmai de la Timisoara, unde sunt angajat solist, pentru ca a fost o inlocuire de ultim moment. Ciprian Marele nu a fost disponibil si m-au chemat pe mine. Mi-a facut mare placere sa fiu aici, pentru ca e orasul meu natal, e teatrul unde mergeam de la 6-7 ani la spectacole, la concertele Filarmonicii... E chiar un lucru extraordinar pentru mine!

"Barbierul din Sevilla" este un spectacol care se joaca de ceva timp, cu Opera Romana din Iasi...

...Da, l-am debutat la Iasi acum 3 ani, apoi la Timisoara, am avut din nou o colaborare cu cei de la Iasi in iarna...

...a fost altfel acum, la Botosani?

Desigur! Am cantat acasa! A fost mama in sala, s-a bucurat foarte mult. A avut emotii, i-am simtit emotiile, pe care mi le-a transmis si mie. A fost extraordinar!

Un gand pentru oamenii de acasa?

Drumul meu in muzica a pornit de la Iasi, am facut liceul in Botosani, iar facultatea la Iasi. Din Botosani, imi amintesc cu mare drag de doamna invatatoare Dascalu, de doamna diriginta Barbacaru, doamna profesoara de franceza de la Scoala 14, unde am facut foarte multe proiecte, 3 ani la rand am facut si teatru de papusi, acolo a fost de fapt debutul meu, chiar aici pe scena.

...toata lumea a remarcat talentul de actor, deci sa intelegem ca tot pe aceasta scena a inceput...

Acum mi-a venit in minte ca am facut acele spectacole. Impreuna cu domnul Dobrescu, de la Teatrul de papusi, am lucrat la cateva spectacole. Nu am stiut ca in timp lucrurile vor evolua in directia aceasta...

Felicitari pentru spectacol si speram sa va reintoarceti!
 
Ma bucur mult, pentru ca imi doream din timpul facultatii sa vin aici, sa cant la Botosani, sper sa mai vin.

Acum, probabil, a fost conjunctura cea mai fericita. Multumim si noi foarte mult!

Cu drag!



 

Nascut la Botosani, pe 7 martie 1979, baritonul Bogdan Zaharia a devenit o emblema a muzicii clasice, rezultatele remarcabile ale artistului venind, însa, dupa o munca sustinuta, ani de perfectionari muzicale, dar mai ales în urma unei consecvente si responsabile activitati concertistice.

Bogdan Zaharia a absolvit în anul 2006 Univeristatea de Arte "George Enescu" din Iasi, la clasa prof. C. Solovastru, urmând ca peste doi ani sa-si definitiveze studiile la clasa aceluiasi profesor, prin cursuri de master.

A participat la o serie de cursuri de master class sustinute de catre Ludovic Spiess în anul 2005, de Mariana Nicolesco în anul 2006, iar în anul 2008 de catre Corneliu Murgu.

In acelasi an, 2008, are posibilitatea obtinerii unei burse de studiu la CEE Musiktheater, din Viena.

Repertoriul sau cuprinde rolul Figaro din "Barbierul din Sevilla", de G. Rossini, Marcelo din "Boema" de G. Puccini, Valentin din "Faust" de C. Gounod, Silvio din "Paiate" de R. Leoncavallo, Malatesta din "Don Pasquale", Enrico din "Lucia di Lammermoor" de G. Donizetti, Escamillo din "Carmen" de G. Bizet, Monterone din "Rigoletto" de G. Verdi, Robinson din "Casatoria secreta" de D. Cimarosa si Guccio din "Gianni Schichi" de G. Puccini.

De asemenea, in repertoriu detine si lucrari vocal-simfonice: "Carmina Burana" de C. Orff.

Inca din anul 2001, Bogdan Zaharia a fost angajat al Operei Nationale Române din Iasi, dar a colaborat si cu Opera din Brasov si cu Teatrul Muzical din Galati sau Opera Tirana.

Din anul 2009, este solist al Operei Nationale Romane Timisoara.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
768

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
246

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
203

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...