BOGDAN ZAHARIA, un FIGARO de zile mari la Botosani! - FOTO

BOGDAN ZAHARIA, un FIGARO de zile mari la Botosani! - FOTO

 BOGDAN ZAHARIA  

Opera Nationala Romana din Iasi, cu spectacolul "Barbierul din Sevilla", a fost un eveniment la Botosani nu numai prin valoarea exceptionala a actului artistic petrecut duminica seara pe scena Teatrului Mihai Eminescu, ci mai ales prin faptul ca doi dintre protagonisti - dirijorul Bogdan Chirosca (Opera Nationala Romana din Iasi) si interpretul lui Figaro, Bogdan Zaharia (Opera Nationala Romana din Timisoara) - sunt botosaneni de origine.

Si nu putini sunt spectatorii care, nu numai in cele 3 ore de spectacol, ci probabil multa vreme de aici inainte, vor simti bucuria si mandria ca aceste locuri plamadesc in continuare artisti, si artisti mari, de certa valoare.Una dintre cele mai spectaculoase aparitii a fost, de departe, Figaro, personajul lui G. Rossini impresionand prin istetime, chiar siretenie, toate puse insa in slujba iubirii pe care Contele Almaviva o nutreste pentru frumoasa Rosina. Iscusit si peste masura de iubit in toata Sevilla, Figaro apeleaza la tot felul de siretlicuri pentru a-l pacali pe nesuferitul Bartolo.

Un Figaro care a cucerit, a incantat, a amuzat, un Figaro interpretat exceptional de Bogdan Zaharia, botosaneanul care a trait, la randul sau, minunatele emotii ale intoarcerii acasa, dupa cum el insusi ne-a marturisit la cateva minute dupa ce aplauzele s-au stins in sala de spectacol.
Stiri Botosani: De cand nu ati mai fost acasa?

Bogdan Zaharia: Nu am cantat niciodata la Botosani, dar vin pentru mama, care locuieste aici, si vin destul de des.

Asadar, va aflati pentru prima data pe scena din Botosani...

Da, e pentru prima data la Botosani, chiar imi doream!

Nici cu Filarmonica din Botosani nu ati cantat?

Nu am avut ocazia sa fiu invitat. Acum a fost o ocazie speciala, am venit tocmai de la Timisoara, unde sunt angajat solist, pentru ca a fost o inlocuire de ultim moment. Ciprian Marele nu a fost disponibil si m-au chemat pe mine. Mi-a facut mare placere sa fiu aici, pentru ca e orasul meu natal, e teatrul unde mergeam de la 6-7 ani la spectacole, la concertele Filarmonicii... E chiar un lucru extraordinar pentru mine!

"Barbierul din Sevilla" este un spectacol care se joaca de ceva timp, cu Opera Romana din Iasi...

...Da, l-am debutat la Iasi acum 3 ani, apoi la Timisoara, am avut din nou o colaborare cu cei de la Iasi in iarna...

...a fost altfel acum, la Botosani?

Desigur! Am cantat acasa! A fost mama in sala, s-a bucurat foarte mult. A avut emotii, i-am simtit emotiile, pe care mi le-a transmis si mie. A fost extraordinar!

Un gand pentru oamenii de acasa?

Drumul meu in muzica a pornit de la Iasi, am facut liceul in Botosani, iar facultatea la Iasi. Din Botosani, imi amintesc cu mare drag de doamna invatatoare Dascalu, de doamna diriginta Barbacaru, doamna profesoara de franceza de la Scoala 14, unde am facut foarte multe proiecte, 3 ani la rand am facut si teatru de papusi, acolo a fost de fapt debutul meu, chiar aici pe scena.

...toata lumea a remarcat talentul de actor, deci sa intelegem ca tot pe aceasta scena a inceput...

Acum mi-a venit in minte ca am facut acele spectacole. Impreuna cu domnul Dobrescu, de la Teatrul de papusi, am lucrat la cateva spectacole. Nu am stiut ca in timp lucrurile vor evolua in directia aceasta...

Felicitari pentru spectacol si speram sa va reintoarceti!
 
Ma bucur mult, pentru ca imi doream din timpul facultatii sa vin aici, sa cant la Botosani, sper sa mai vin.

Acum, probabil, a fost conjunctura cea mai fericita. Multumim si noi foarte mult!

Cu drag! 

Nascut la Botosani, pe 7 martie 1979, baritonul Bogdan Zaharia a devenit o emblema a muzicii clasice, rezultatele remarcabile ale artistului venind, însa, dupa o munca sustinuta, ani de perfectionari muzicale, dar mai ales în urma unei consecvente si responsabile activitati concertistice.

Bogdan Zaharia a absolvit în anul 2006 Univeristatea de Arte "George Enescu" din Iasi, la clasa prof. C. Solovastru, urmând ca peste doi ani sa-si definitiveze studiile la clasa aceluiasi profesor, prin cursuri de master.

A participat la o serie de cursuri de master class sustinute de catre Ludovic Spiess în anul 2005, de Mariana Nicolesco în anul 2006, iar în anul 2008 de catre Corneliu Murgu.

In acelasi an, 2008, are posibilitatea obtinerii unei burse de studiu la CEE Musiktheater, din Viena.

Repertoriul sau cuprinde rolul Figaro din "Barbierul din Sevilla", de G. Rossini, Marcelo din "Boema" de G. Puccini, Valentin din "Faust" de C. Gounod, Silvio din "Paiate" de R. Leoncavallo, Malatesta din "Don Pasquale", Enrico din "Lucia di Lammermoor" de G. Donizetti, Escamillo din "Carmen" de G. Bizet, Monterone din "Rigoletto" de G. Verdi, Robinson din "Casatoria secreta" de D. Cimarosa si Guccio din "Gianni Schichi" de G. Puccini.

De asemenea, in repertoriu detine si lucrari vocal-simfonice: "Carmina Burana" de C. Orff.

Inca din anul 2001, Bogdan Zaharia a fost angajat al Operei Nationale Române din Iasi, dar a colaborat si cu Opera din Brasov si cu Teatrul Muzical din Galati sau Opera Tirana.

Din anul 2009, este solist al Operei Nationale Romane Timisoara. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un dosar dificil ajunge în instanța botoșăneană: Nici un judecător de la Tribunalul Suceava nu a vrut să preia cazul!

astăzi, 11:17
51

Suspectul în cazul uciderii fostului viceprimar din comuna suceveană Moara nu va fi judecat la Tribunalul Suceava, aşa cum ar fi fost normal. Curtea de Apel Suceava a decis să trimi...

Abonat la Urgențe: Polițiștii vor să afle de unde își procură drogurile tânărul cules de pe stradă de patru ori în câteva zile!

astăzi, 11:01
104

Oamenii legii, care încearcă să dezlege misterul tânărului de 25 de ani care a ajuns la Urgențe de nu mai puțin de patru ori, vor trebui să afle de unde obține acesta drogurile...

Peste 200 de mașini trase pe dreapta. Ce nereguli au constatat polițiștii rutieri!

astăzi, 10:54
142

Poliţiştii rutieri sunt prezenţi în trafic în fiecare zi, pentru prevenirea şi reducerea riscului rutier, prin sancţionarea nerespectării normelor de circulaţie prevăzute de legisl...