BIANCA BUHA: "Interzis sub 18 ani", biletul de intrare in teatrul profesionist!

BIANCA BUHA: "Interzis sub 18 ani", biletul de intrare in teatrul profesionist!
Un debut care implineste si rasplateste munca unui tanar de ani de zile, cu zeci de spectacole in trupa de teatru a liceului, multe si mari premii, mii de ore de studiu la facultate… Si clipa cea mare si minuntata: debutul pe scena de acasa!

Bianca Buha s-a facut mare. In sens bun si frumos. O stim din spectacole ale Atelierului de Teatru de la Colegiul National "Mihai Eminescu", sub coordonarea actritei Lenus Teodora Moraru, din festivaluri in care triumfa, impresionand de atunci prin forta artistica si determinarea cu care aborda fiecare rol. A urmat Facultatea de Teatru din Iasi, la clasa profesorilor Octavian Jighirgiu si Marius Rogojinschi, cursuri pe care le finalizeaza in 2010, in prezent fiind inscrisa in anul intai de Master, specializarea Arta Spectacolului. 



Vineri seara, Bianca Buha a debutat ca actor profesionist pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani, intr-un spectacol regizat chiar de Lenus Teodora Moraru, "Interzis sub 18 ani". Dincolo de surpriza de a fi fost distribuita in acest spectacol, Bianca a trait si bucuria de a "experimenta" actoria intr-o echipa de profesionisti, jucand alaturi de Daniela Carmen Bucataru, Eduard Andrei Sandu si mai tanara lor colega Ana Maria Cazacu.  

"Am primit propunerea de a juca in acest spectacol prin vara, nu ma asteptam deloc, chiar nu ma asteptam! A fost o surpriza si am zis: da, de ce nu? Sunt studenta la master, dar am nevoie de mai mult. Mai ales ca era vorba de Lenus, cu care am mai lucrat", marturiseste Bianca Buha imediat dupa premiera. "Profesional, am invatat foarte multe lucuri. E prima data cand am lucrat cu adevarat la un spectacol. Am avut pentru prima data sufleor (rade)! A fost o surpriza! In fiecare zi am invatat ceva nou. Am intrat cu adevarat in atmosfera de teatru", spune incantata Bianca.



Despre echipa? "Imi place foarte mult echipa, am lucrat foarte bine impreuna, sunt oameni deosebiti, dupa cum se vede!", rade Bianca in momentul in care din culise se strecoara spre ea Ana Maria Cazacu. Ii ofera un trandafir alb si se imbratiseaza. "Felicitari!", ii transmite Ana Maria, iar gestul actritei o impresioneaza pe Bianca. "Sunt oameni devotati, se dedica, si mie imi place acest lucru".

A mai jucat pe scena, a lucrat si cu regizorul Ioan Sapdaru, intr-un spectacol montat la Ateneul iesean.
"Am mai jucat in Iasi, la Ateneu, cu Ion Sapdaru. Si cu un student de la Regie, a fost un spectacol cu studenti. Dar acum simt ca m-am implinit, desi stiu ca urmeaza sa invat foarte mult. Sunt la master la Iasi, am timp, dar ca actor stiu ca mereu avem de invatat. Vreau sa mai merg si prin alte orase, sa invat, sa studiez", spune incantata Bianca Buha.   

Emotiile tinerei absolvente au fost impartasite si de Andreea Sovan, venita special de la Cluj pentru a asista la debutul prietenei sale. Andreea Sovan a urmat acelasi drum, plecand din Atelierul de Teatru al Colegiului National Eminescu. A urmat Facultatea de Teatru la Cluj si debutul pe scena de la Botosani in luna septembrie a acestui an, cu spectacolul "Noile suferinte ale tanarului W.", dramatizare dupa Ulric Plenzdorf.

"Am avut foarte mari emotii! Si pentru ca e cea mai buna prietena, dar si pentru ca nu am mai vazut-o pe scena de atunci de cand jucam impreuna, acum trei ani si ceva. Ma bucur nespus ca am debutat amandoua aici, la Botosani, pentru mine e foarte important, eu mi-am dorit mult acest lucru si cred ca si ea si-a dorit, mai ales ca e si Lenus. E o incarcatura afectiva foarte mare, am avut emotii la fel de mari ca si ea, si acum am emotii. Spectacolul mi-a placut foarte mult, nici nu ma asteptam la mai putin. Sunt foarte impresionata. Am venit special pentru ea in seara asta, am vrut sa ii fac o surpriza", spune Andreea Sovan, inca stapanita de emotiile premierei.

Dincolo de meritul de a-si fi stapanit profesional personajul, Bianca Buha a aratat publicului un adolescent credibil. Vulnerabil, excentric, bravand sau plangand in baie, injurand sau capabil de sensibilitati neasteptate, adolescentul devine personajul vietii celorlalti, un nefericit barometru al fericirilor si nefericilor parintilor, un produs al societatii tot mai grabite si mai neindestulatoare de consum, indiferent de ce natura ar fi acesta: material, spiritual, sexual sau pur si simplu gratuit.

"Interzis sub 18 ani" este un spectacol dur pentru copii, greu de suportat de adulti. Pana la un punct periculos de real, spectacolul regizat de Lenus Teodora Moraru, beneficiind de o foarte inspirata scenografie a lui Gelu Risca, se transforma intr-o lectie din care fiecare isi va invata partea la care a lipsit, indiferent cat de amara sau de dureroasa este "recapitularea". Pentru ca nici autoarea textului, Mihaela Michailov, nici regizorul nu ofera solutii. "Interzis sub 18 ani" este o oglinda care reflecta, o oglinda in care cel mai potrivit ar fi ca adolescentii si parintii sa se priveasca impreuna, unul langa altul.  



"Exista o reticenta la spectacol din cauza titlului. Este mai degraba un spectacol pentru parinti, o sedinta cu parintii, cum foarte potrivit s-ar fi putut numi. "Interzis sub 18 ani" nu arata ca e ceva vulgar, ci arata ca nu e pentru copii, ci pentru adulti, este o adevarata scoala. Spectacolul m-a socat prin faptul ca e extrem de cotidian. Te face sa reflectezi asupra propriilor tale greseli. Exista parinti perfecti si copii cu greseli, dar ceea ce vedem, niste copii dintr-o generatie pe care nu o mai putem intelege, ei sunt de fapt victimele noastre. Mi-au placut actorii, au fost scene reusite, iar finalul este foarte interesant. Finalul ne arata ca oricat ai incerca sa te intorci la vremurile bune nimic nu se mai leaga. Asta inseamna ca tot ce facem in viata are impact, toate greselile se razbuna la un moment dat", sunt cuvintele lui Dorel Baitanciuc.

"Interzis sub 18 ani" este o buna ocazie de a ne re-cunoaste ca adolescenti, parinti sau ca oameni. Un spectacol pe care publicul il poate vedea si sambata si duminica, in sala Atelier a Teatrului Mihai Eminescu Botosani. 



 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
149

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
36

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
273

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...