ANDREEA ŞOVAN - Viata incepe pe scena!

ANDREEA ŞOVAN - Viata incepe pe scena!

 ANDREEA SOVAN  www.teatrulmihaieminescu.ro

Andreea Sovan s-a intors acasa. Scoala de teatru din Cluj nu a facut decat sa certifice talentul unei actrite care pare-se ca a cunoscut inaltimea scenei dupa ce, mai intai, i-a simtit scandura. In Sala Atelier a Teatrului Mihai Eminescu Botosani, Andreea Sovan a evoluat in fata a zeci de adolescenti, intr-un spectacol care o duce pe tanara actrita de la stadiul de amator la cel de actor profesionist.

Andreea Şovan a absolvit in anul 2007 Colegiul National Mihai Eminescu Botosani, specializarea Stiinte socio-umane. Anii de liceu i-au fost si prima scoala de actorie, avandu-i alaturi, inca din clasa a IX-a, pe Lenus Teodora Moraru si Gelu Risca, dar si colegii din Atelierul de Teatru al Colegiului. "Perioada a insemnat o definire a traiectoriei pe care am ales sa o urmez in viata. Anii de liceu reprezinta o amintire foarte puternica a legaturilor profunde care se stabilesc intre membrii Atelierului, bazate pe codul de onoare numit prietenie si care se dezvolta intr-un cadru definit de joaca si experiment", marturiseste actrita Andreea Şovan.

Festivalul Lyceum, dar si numeroasele competitii din timpul liceului, i-au construit Andreei Sovan indrazneala si sarguinta care, negresit, se vor regasi in intreaga sa cariera viitoare. Nonconformista fara a depasi limitele bunului si frumosului simt, dezinvolta fara a spulbera farmecul adolescentin, tanara actrita stie sa isi dozeze talentul intru folosul actului artistic, dar si sa depaseasca rigorile teatrului clasic, atat cat sa produca elemente de o neasteptata forta creativa.  

Andreea si-a urmat drumul, astfel ca in iunie 2010 a devenit licentiata in Artele Spectacolului, absolvind Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes- Bolyai, Cluj Napoca, la clasa de actorie a Prof. Ionut Caras si Mara Opris.

Experienta din spectacolele parcurse alaturi de colegii din Atelierul de teatru, "Tarantela dragostei", "Efectul razelor gamma asupra anemonelor", "Scoala lui Gufi", premiile obtinute, stau garantie faptului ca un actor nu se face in scoala, el doar se disciplineaza artistic.

Spectacolul "Noile suferinte ale tanarului W.", dramatizare dupa Ulric Plenzdorf, prezentat marti la Botosani, a fost ultimul spectacol construit inainte de absolvire, bazandu-se pe cunostintele acumulate in cei trei ani de studiu.

"One man show-ul este un proiect propriu, care defineste pe toate planurile (de la dramatizare, pana la concept scenografic si punere in scena), mesajul pe care il am de transmis, in aceasta etapa a dezvoltarii mele, tuturor celor care sunt acolo sa asculte", spune Andreea Şovan.



Spectacolul "Noile suferinte ale tanarului W." a fost selectat pentru editia a XXV-a a Festivalului de Teatru Piatra Neamt- octombrie 2010, unde, la categoria Categoria Scoli de Teatru (Selectioner: Mihaela Michailov), tanara actrita si regizoare Andreea Sovan va intra in competitie alaturi de nume mari ale teatrului romanesc, printre care Rodica Mandache sau Adrian Titieni.

Bineinteles, Andreea Sovan se afla in fata unui drum extrem de unduitor si deseori amagitor al artei, insa talentul si bucuria de a juca ii vor fi mereu pavaza, indiferent de care parte a cortinei se va gasi.

Si poate ca un fragment din spectacolul de marti seara ilustreaza cel mai bine spiritul si jocul de scena al Andreei Sovan: "Copiii te calca pe nervi, dar cand picteaza te lasa tablou. Si poti sa atarni pe pereti orice tablou al lor, fara sa-ti fie rusine!".
 
Andreea Sovan este un copil mare, un nestapanit al vietii. Dar cand joaca te lasa tablou! Andreea Sovan s-a intors acasa si poate juca pe orice scena, fara sa ne fie rusine, doar bucurie!
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
3

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
61

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
134

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...