ALEXANDRU DOBINCIUC, omul din faţa şi din spatele cortinei!

ALEXANDRU DOBINCIUC, omul din faţa şi din spatele cortinei!

ALEXANDRU DOBINCIUC

"Teatrul este, probabil, una dintre cele mai dificile arte, pentru că trebuie să se petreacă simultan şi în perfectă armonie trei legături: între actor şi viaţa lui interioară, între actor şi partenerii lui de joc, între actor şi public", spune Peter Brook ("Fără secrete. Gânduri despre actorie şi teatru").
 
Actorul este cărămida pe care se construieşte un spectacol, oricât de grandios, de scump şi de voluminos ar fi decorul, oricât de preţioasă vorba pe care se aşează întâmplările. Îmbrăcând şi dezbrăcând hainele a zeci de personaje, actorul devine o sumă de individualităţi preluate şi purtate prin timp.

Actorul plăteşte tribut scenei, dar cu toate acestea nu se supune decât sieşi. Nu autorului, nu regizorului, nici publicului. Spectacolul final, cel pe care spectatorul îl aplaudă şi nu îl uită, este cel creat de actorul aflat în armonie cu sine, cu partenerii de joc şi cu publicul, după cum excelent punctează Peter Brook.

Iar actorii din generaţia tânără, deseori emulații ale propriilor frământări artistice, par să își fi înțeles cel mai bine menirea pe scenă. Și asta nu pentru că ar fi beneficiat de o pregătire superioară față de cea a actorilor din vechea gardă, ci mai degrabă datorită unei disponibilități psihice cultivate de la vârste tot mai fragede, disponibilitate dublată, desigur, de generozitatea față de partenerul de scenă.

Alexandru Dobinciuc este un actor tânăr al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani, dar îndelung şi timpuriu "jucat" în Atelierul de Teatru, sub privirea lui Lenuş Teodora Moraru, acolo unde a învățat "teatrul de echipă" şi unde a cunoscut exuberanţa succesului la public. Din Atelierul de Teatru a făcut pasul spre teatrul profesionst: Universitatea de Arte "George Enescu" Iaşi. Din anul 2011 este actor al Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, însă Alexandru Dobinciuc este ceea ce s-ar putea numi actor al generaţiei "freelancer": îl regăsim în spectacole din Botoşani, Iaşi, Chişinău, Bucureşti...Publicul botoşănean l-a reţinut în special după prestaţia din producţia teatrală "Hai să ne despărţim" (regia Ion Sapdaru), personajul interpretat de Alexandru Dobinciuc fiind distins, în 2013, cu Premiul pentru cel mai bun rol secundar la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi. La fel de convingător este și în "Aventurile Baronului Munchhausen", unde interpretează rolul Baronului, un personaj extrem de dinamic, căruia tânărul actor îi conferă un parcurs credibil, de mare forţă artistică.

"Am devenit actor ca să scap de propria mea personalitate. Actoria este cea mai bună terapie din lume. Cred că tot curajul care e posibil să lipsească personalităţii mele, îl am ca actor", mărturisea cândva George C. Scott. Şi privindu-l pe Alexandru Dobinciuc în "Aventurile Baronului Munchhausen", cu greu ne putem imagina omul din spatele actorului! Putem ghici emoția, sfioșenia din viața reală? El însuși mărturisește cum, la examenul de admitere, s-a dovedit a fi un... timid: "La admitere am avut emoţii. Nu era vorba că nu eram sigur pe mine dar de fiecare dată când mă aflu în faţa unei comisii, care ştiu că mă examinează, mi se înmoaie puţin picioarele şi parcă începe să îmi tremure vocea".
 
Alexandru Dobinciuc a ajuns în teatru "de după cortină", pândind şi adulmecând mai întâi. "Eram prin clasa a VI-a şi căutam o sală de clasă. Nu ştiu cum am făcut, dar am nimerit la o repetiţie de a Atelierului de Teatru - trupa liceului. Am stat eu puţin şi m-am uitat, iar când am plecat am mai pândit un pic de la uşă. După întâmplarea asta am început să merg la repetiţii chiar dacă mi se spusese în prealabil că sunt micuţ şi că ar trebui să aştept să fiu măcar în clasa a IX-a. Oportunitatea a venit puţin mai târziu. Lenuş, coordonatoarea trupei, trebuia să facă o înlocuire şi m-a întrebat pe mine dacă vreau să intru în spectacol. Evident că am spus da! Încetul cu încetul mi-am dat seama că asta e! Asta trebuie să fac mai departe! Şi de atunci a tot fost...", povesteşte Alexandru Dobinciuc într-un interviu pentru liternet.ro.

Şi a tot fost să fie teatru! Asta deşi, până atunci, fusese olimpic, scotocitor în teoriile şcolare, un aspirant potrivit pentru meseriile de medic sau avocat. Însă... a fost să fie teatru!

Îl regăsim pe Alexandru Dobinciuc în spectacole ale Teatrului Mihai Eminescu Botoşani, precum "Caii la fereastră" (regia Petru Vutcarău), "Flori, filme, fete sau băieți" (regia Adrian Tapciuc), "Buzunarul cu pâine" (regia Lenuş Teodora Moraru), "Clubul etichetelor" (regia Lenuş Teodora Moraru), "Bani din cer" (regia Ion Sapdaru), dar şi în "Visul unei nopți de vară", a lui Radu Afrim, la Teatrul Naţional din Iasi. Face parte, de asemenea, şi dintr-o trupă de teatru particulară, creatoare de spectacole underground, de eveniment, de cafenea.

A jucat pe scenele de la Ateneul Tătăraşi, Teatru Fix sau Maideyi (Iaşi), dar şi la Teatrul "Eugène Ionesco" din Chişinău. În Bucureşti, a jucat alături de Alexandra Acalfoae, într-o poveste de dragoste: "Elevator", în regia lui Vlad Volf, un spectacol prezentat apoi la Iaşi, selectat şi în programul Festivalului Naţional de Teatru "Independent" (FNTI).
 
Un actor a cărui valoare a fost probată în ultimii ani, dar care are încă multe de spus în teatrul românesc!


(Florentina Toniţă)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La mulți ani, SOFIA VICOVEANCA - "Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut!"

astăzi, 10:47
213

Sofia Vicoveanca s-a născut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina), p...

O masă uriașă de aer arctic va lovi România. Temperaturile scad drastic

astăzi, 09:49
298

O masă de aer polar loveşte cu putere Europa, inclusiv România, şi va aduce atât de mult frig, încât la munte pot apărea primele ninsori. Dar nici în restul ţării n...

Memoria zilei: În urmă cu 130 de ani se năștea la Botoșani Didia Saint-Georges, pianistă și compozitoare

astăzi, 08:54
177

Didia Saint-Georges l-a cunoscut pe George Enescu. "Pe Enescu l-am cunoscut personal la Botoșani, prin 1918 – 1919, în casa lui Cristea Ciomac, frate cu muzicologul Emanoil Ciomac. E...