ALEXANDRA PENCIUC - "Pana acum n-am avut nicio clipa în care sa regret ca am ales teatrul"

ALEXANDRA PENCIUC - "Pana acum n-am avut nicio clipa în care sa regret ca am ales teatrul"

 Alexandra Penciuc, alaturi de Mariana Camarasan  obiectiv.br

Dupa surprizele placute pe care ni le-au oferit in ultimul timp artisti precum Bogdan Zaharia (Opera Romana Timisoara) sau tanarul actor Andrei Rosu (in spectacolul "Take, Ianke si Cadar"), o noua reprezentatie aduce in prim-plan un botosanean care si-a castigat un loc pe marea scena a Artei romanesti.

Este vorba despre Alexandra Penciuc, absolventa a Liceului de Arta "Stefan Luchian" Botosani, castigatoare a numeroase premii pe scena de la Lyceum, o demna continuatoare a spiritului artistic ce a trimis pe scenele din intreaga tara tineri extrem de talentati.

Considerata a fi o aparitie extrem de interesanta inca de pe bancile facultatii, ca studenta la UNATC Bucuresti (clasa prof.asoc. Puiu Antemir, promotia 2007), tandemul pe care de multi ani il face cu regizoarea Mariana Camarasan i-a adus nu numai recunoasterea talentului, ci si o buna situare in spatiul artistic national.

Alexandra Penciuc recunoaste ca si-a ales un domeniu artistic extrem de pretentios, spunand ca parcurgerea facultatii, in sine, reprezinta o reusita a vietii.

"Daca rezisti, poti sa mergi pe ceea ce simti tu ca e bine sau sa te pierzi. Adica, ori imiti ori nu mai faci nimic. Dar sunt multi profesori care te sustin. În învatamântul vocational, oamenii vin cu sufletul. Daca ai picat un examen la Politehnica, îl mai dai o data în toamna. Un examen picat la teatru îti pune sub semnul întrebarii toata existenta ta. Esti atât de afectat, încât este o aventura întreaga sa te pui pe picioare", marturisea in urma cu cativa ani in presa braileana.

Nu regreta ca a ales teatrul, dimpotriva: "Din liceu am participat la festivaluri, am încercat si actorie, si regie si mi-a placut atât de mult, încât am zis ca daca nu fac asta mor. Pana acum n-am avut nicio clipa în care sa regret ca am ales teatrul".

Intalnirea cu Mariana Camarasan a fost, se pare, lozul castigator. Si nu numai pentru Alexandra! "Am mai lucrat cu alti scenografi înainte. În momentul în care le spuneam ceva, ei spuneau "Da". Cu Alexandra am trait momentul în care eu i-am spus ceva si ea mi-a spus "Nu". Întâi am fost surprinsa, ma întrebam de ce am ales-o, de merg cu ea pe drum, dupa care acest "Nu" revenea cu argumente, cu provocari. Acest "Nu" a însemnat întotdeauna atât de mult, încât acopera regie si cautari de muzica, de spatii", spune Mariana Camarasan in obiectiv.br.

Duminica, de la ora 18.00, la Botosani are loc premiera spectacolului "Omul care ni trebuie", de Nicolae Iorga, un proiect semnat de Alexandra Penciuc si Mariana Camarasan.



"Acest spectacol reprezinta o directie pe care mi-am asumat-o prin programul de management, in sensul varolificarii dramaturgiei scrise de autori botosaneni, atat de cei ilustri, cat si ale unor autori contemporani, pentru ca vor urma si autori contemporani. Este o realizare prin care dam credit in acelasi timp si echipelor tinere. Dupa multi ani, este prima data cand punem in scena un spectacol in urma unui concurs de proiecte", spune Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu Botosani, mentionand ca spectacolul este realizat in colaborare cu  Asociatia Nicolae Iorga. In distributie regasim actorii Bogdan Horga, Daniela Bucataru, Cezar Amitroaei, Eduard Sandu, Ana Maria Cazacu.


Palmaresul Alexandrei Penciuc este impresionant pentru o tanara regizoare:

-"Amalia respira adânc" - scenografie, premiera 2007 la Teatrul Act
-"Cui i-e frica de Virginia Woolf?" - regizor, scenografie, premiera 2011, Spectacol independent TEATRUL NOTTARA - Bucuresti
-"Don Juan sau dragostea pentru geometrie regizor", scenografie, premiera 2010, Teatrul Dramatic Toma Caragiu
-"Herr Paul", regizor, scenografie, premiera 2009, Teatrul Maria Filotti
-"Iadul este amintirea fara puterea de a mai schimba ceva", regizor, premiera 2010 Teatrul Odeon
-"Rabbit Hole", regizor, premiera 2011 Teatrul Act

Botosanenii care vor fi in sala Tetrului Mihai Eminescu duminica, 5 mai, vor avea parte si de o surpriza, conferinta actorului Dan Puric.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
50

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
79

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
87

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...