Actorul la 60 de ani: LA MULTI ANI, MIHAI MALAIMARE!

Actorul la 60 de ani: LA MULTI ANI, MIHAI MALAIMARE!

MIHAI MALAIMARE in ACTORUL

Mihai Malaimare implineste astazi, 27 august, 60 de ani de viata. Stiri Botosani ii ureaza LA MULTI ANI, putere de creatie si multa sanatate!

Mihai Malaimare este primul actor care, dupa 1990, a iesit in strada! Si pentru ca, odata ajuns acolo, s-a gandit sa faca ce stie cel mai bine, a inceput sa se joace. MASCA a fost un proiect indraznet, ambitios, riscant.

Si pentru ca romanii nu s-au nascut doar poeti, ci si spectatori hatri, Mihai Malaimare a ramas in strada aproape 20 de ani, bucurandu-si privitorii cu ghidusiile actoricesti.

Insa, mai presus de toate, Mihai Malaimare isi traieste destinul de botosanean plecat prin lume, al celui care tanjeste dupa locul care l-a ivit in lume. Recunoaste, de altfel, ca viata sa are o legatura ombilicala cu Botosaniul!

“Stiu ca sunt subiectiv, probabil lumea nu este asa idilica pe cat o pastrez eu in suflet. Imi amintesc ca am fost opt ani parlamentar acolo si am plecat aproape dat afara de sefii filialelor celor doua partide, dar prefer sa pastrez in memoria afectiva Botosaniul asa cum l-am cunoscut si cum l-am construit eu pentru mine. Este un Botosani al meu si nu intentionez sa-l impun altora, dar din el imi trag energia de care am nevoie in teatru", marturiseste Mihai Malaimare intr-un interviu in Ziua.

S-a hotarat sa devina actor si a pornit pe drumul batatorit al artei, hotarat insa sa asfalteze, sa inoveze, sa improvizeze, daca e nevoie…

Un avangardist care a refuzat sa repete la nesfarsit, care a reusit sa puna actorul la treaba, sa il oblige sa se recreeze continuu.

A faurit ACTORUL pe viata!

Actorul coborat in strada, care este nevoit sa actioneze dupa starea aproapelui sau, dupa reactiile celor din jur, chiar si in functie de gropile din asfalt sau de… ploaia care va veni!

Cu toate acestea, Mihai Malaimare recunoaste, in acelasi interviu, ca a pornit de acasa hotarat sa se intoarca in Botosani imediat ce va fi devenit un mare actor.

“Am trait studentia cu gandul de a ma intoarce la Botosani si a fi director de teatru. Simteam nevoia unui anumit tip de reformare, a unui anumit tip de energie pe care urma sa o implementez si de care ma stiam capabil. Insa am terminat facultatea ca sef de promotie si lucrurile s-au schimbat. Pus in fata optiunii Botosani sau Bucuresti am ales fara ezitare Bucurestiul pentru ca am simtit atunci ca drumul meu trebuie sa continue si ca acesta priveste si propria mea fiinta, nu numai pe a celorlalti carora as fi vrut sa le daruiesc din ceea ce invatasem. Iar viitorul mi-a confirmat ca am avut dreptate atunci", spune Malaimare.

S-a intors in anii de demult, a incercat un festival al usturoiului. Ce s-a intamplat la Copalau si ce s-a petrecut cu adevarat in acei ani, vom afla atunci cand lucrurile se vor aseza definitiv, fara resentimente si dureri.  

Teatrul Masca este, inainte de toate, poate cel mai ambitios proiect artistic al perioadei postdecembriste.

Dincolo de politica, rafuieli omenesti sau suparari de orice fel, Mihai Malaimare va ramane in istoria Teatrului romanesc! Iar botosanenii vor sti sa povesteasca, atunci, intamplari cu MALAIMARE! (Material publicat pe 12 februarie 2009)

 

Nascut in Botosani, 27 august 1950


Starea civila: Casatorit cu Anca Dana Florea – regizor de teatru

Patru copii: Haralambie Mihai, Ion Alexandru, Stefan, Catinca

Educatie

Doctor in Istoria Teatrului – Clovnul depozitar de teatralitate (Teza de doctorat)

Cursuri postuniversitare:

IATC – sectia regie teatru/Scoala Internationala de Teatru Jaques Lecoq – Paris

Cursuri universitare: Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale Bucuresti

Cursuri liceale:

Liceul August Treboniu Laurian – Botosani

Cursuri primare: Scoala nr. 4, Scoala nr. 6, Scoala de Muzica Botosani

Activitate profesionala:

Actor Teatrul National Bucuresti 1973 – 1990;

Regizor, Initiator si director al Teatrului Masca Bucuresti din 1990

Activitate bogata la Radio, Tv si Film

Activitate universitara:

Profesor: UNATC sectia actorie, 1984 – 1989

Universitatea Ecologica – actorie

Scoala de Teatru Pygmalion Viena – pantomima

Gallaudet University – Washington USA – profesor invitat – arta si cultura romaneasca

Carti:

Maidane cu teatru – 1998, Ed. Discipol

Demisia – 2004, Ed. Agatha

Sansa – 2007, Ed Polirom

Activitate politica:

Membru PCR – 1972 - 1989

Membru al PSD – 1995 – 2002.

Membru PNL – 2002 - 2008

Parlamentar – 2000- 2008: Presedinte al Comisiei pentru Cultura - Camera Deputatilor - 2000- 2004; Presedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO - 2008

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
39

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
154

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
16

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...