Todirel CĂLUGĂRIȚA - Filmul săptămânii: "Obsesia trecutului" – Unforgettable (2017)

Todirel CĂLUGĂRIȚA - Filmul săptămânii: "Obsesia trecutului" – Unforgettable (2017)

"Obsesia trecutului" este filmul ce rulează în premieră, începând din data de 28 aprilie 2017, în cinematografele românești. Iar a-i adăuga titlul în original, însoțit de anul lansării, e o condiție sine qua non, din moment ce mai există o producție, din anul 2009, de această dată, al cărei titlu, Homecoming, a fost aproximat tot prin “Obsesia trecutului”.  Ca să vedem cât de (ne)inspirate sunt traducerile, e musai să vedem ambele “obsesii”: cea din 2009, a regizorului Morgan J. Freeman, și cea din 2017, a producătoarei Denise Di Novi (calitate în care apare pe generic la „Edward Mîini-de-foarfece”), devenită, netam-nesam, regizor.

E drept că a-l traduce, pe cel din urmă, mot-a-mot, „De neuitat”, ar fi o ironie gratuită, pentru Unforgettable (2017), el fiind dat uitării din chiar momentul în care ai aruncat cutia de pop-corn (momochtli, cum li s-ar fi zis cocoșeilor sau floricelelor în Mexic, în limba nahuatl - ca să ne aducă nouă aminte că-s rude cu mămăliga) în sacul de gunoi al plasatoarei.

Două lucruri bune ar fi, totuși, de reținut din această creație, gen dramă, thriller, a unei regizoare debutante, în care o bună organizatoare de iaduri, părăsită de soțul său, îl bagă în sperieți pe acesta și o scoate din minți pe mama vitregă a fiicei sale. „Interpretarea lui Heigl este o adevărată revelație”, crede cronicarul de la Los Angeles Times, citat de blogdecinema.ro, iar această afirmație îmi pare adevărată doar în parte.

Într-adevăr, Katherine Heigl la 38 de ani, nu mai este seducătoarea din „Anatomia lui Gray”(2005), nici ambițioasa și foarte frumoasa Alison Scott din „Un pic însărcinată”(2007) și nici haioasa și dulce-amăruia parteneră a lui Gerard Butler din comedia romantică „Adevărul gol-goluț” (2009). În rolul lui Tessa Connover ea e o Cruella de Vil în ambalaj de păpușă Barbie. Traumatizată de o experiență din trecut, ea dă viață unui personaj ambițios, de o gelozie patologică, ce nu acceptă ideea că nu mai face parte din viața fostului soț. Un rol liniar, însă, și previzibil – mai puțin scena ultimei replici, la care n-a făcut trimitere niciun alt moment, de-a lungul poveștii – aspect ce n-ar fi scăpat unui regizor cu experiență.

Această replică și ultima secvență (cu Cheryl Ladd – Kris Munroe din „Îngerii lui Charlie”, unde a jucat alături de Jaclyn Smith, Farrah Fawcett și Kate Jackson), care l-ar putea reîntoarce în punctul de plecare, sunt momentele forte ale filmului.

Din care am mai remarcat-o doar pe frumoasa ciocolatie și nu neapărat sexy, Rosario Dawson căreia îi reușește o secvență fierbinte și convingătoare. Și ar fi nedrept să ni-o amintim doar pe aceea, pentru că actrița mulatră, cu origini portoricane, cubaneze, irlandeze și nativ-americane, care a mai fost Emily, în „Șapte suflete” (2008), unde a jucat alături de Will Smith, sau Becky, în „Funcționarii 2” (2006), având și un rol principal în „Mașina morții”(2007), a(l) lui Quentin Tarantino, a făcut un rol remarcabil din cel al Juliei (Jules) Banks, noua parteneră a lui David (o interpretare lipsită de convingere a lui Geoff Stults) și mama vitregă a lui Lily.
   
„Povestea m-a intrigat pentru că e vorba de două femei foarte diferite, aruncate într-o relație complicată. Ambele se confruntă cu o presiune uriașă: una de a-și crea viața perfectă, cealaltă de a se ține cu dinții de ea. Presiunea asta o împinge pe una la limita nebuniei, în timp ce o forțează pe cealaltă să-și găsească puterea de a se lupta pentru viața ei. Am considerat că o astfel de premisă ar putea deveni un thriller foarte intens.” - e afirmația lui Denise Di Novi, preluată dintr-o impresionantă cronică, apărută în dcnews.ro.

Este vorba de eternul triunghi, așadar, făcut posibil, de această data, atât de David, fostul soț, care îi permite ”fostei” să i se apropie de casă mai des decât prevăd bunele maniere, legea sau nu-știm-ce hotărâre judecătorească le-o fi consfințit divorțul, cât și de Julia, logodnica sa, care își ascunde hălci mari din trecut din teama de a nu părea o persoană slabă. Fisura fiind creată, ce-i mai rămâne de făcut fostei, obsedate de trecut și de perfecțiune, decât să se inoculeze în prezentul lor și să-i sufoce, folosindu-se, în acest sens, inclusiv de rețelele sociale și de înalta tehnologie, dar nelăsând deoparte clasicele uneltiri muierești - care-l scot vinovat și pe dracu, de mi ți-l fac dator?!

Iar nouă, ce ne rămâne decât să asistăm la un thriller stângaci construit, cu momente de tensiune care și-au pierdut tempoul, create de o producătoare care, în loc să-l sprijine pe regizor, îl suplinește fără succes? Poate doar să alegem din celelalte pelicule ce rulează săptămâna aceasta, adică: 3-4 filme de animație, un ”jaf cu stil” și un al optulea „furios și iute”!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVII)

Duminică, 30 Iunie 2019
7037

A-l "înțelege" pe Aureliu Busuioc

Miercuri, 26 Iunie 2019
6693

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVI)

Duminică, 23 Iunie 2019
5927

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Duminică, 16 Iunie 2019
2661

Carmen Domingo - GALA-DALI

Joi, 13 Iunie 2019
1113

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLIV)

Duminică, 9 Iunie 2019
1715

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
64

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
128

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
218

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...