"Portretul luptatorului la tinerete", un film incomplet, dar necesar


 

"Portretul luptatorului la tinerete", un film incomplet, dar necesar

"Portretul luptatorului la tinerete", un film de Constantin Popescu, a fost lansat oficial la inceputul anului 2010, la Berlin, unde a si fost "condamnat" de Institutul Wiesel si Asociaţia pentru Studierea Istoriei Romilor, care au cerut eliminarea din festival. Contestatie care nu a fost luata in seama de organizatorii Festivalului de Film de la Berlin. Filmul a primit si premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Bratislava.

Un film care, pe fondul unor cunostinte anterioare, poate nemultumi prin saracia de "trairi" pe care regizorul reuseste sa le transmita, filmul fiind mai degraba despre fuga, frica, violenta unui regim care era hotarat sa se impuna prin toate mijloacele. Bazat pe povestea lui Gavrila Ogoranu, partizan haituit de comunisti timp de 29 de ani, condamnat la moarte de mai multe ori, dar fara sa ajunga in inchisorile cumplite ale regimului, filmul nu surprinde la adevarata dimensiune motivatia care ii sustinea pe tinerii din lotul de "banditi", dar reda - si aici e un castig imens - cateva dintre metodele folosite de Securitate in a-si racola si educa informatorii, cruzimea cu care tortura "elementele dusmanoase", precum si ura fata de Dumnezeu, preoti, in special ortodocsi.

"Sa scoateti oamenii de sub influenta preotilor", spun comunistii in sedintele de instruire, pentru ca mai tarziu un preot batut si schingiuit sa fie intrebat: "Ce nevoie ai tu de Dumnezeu? Nu iti da partidul tot ce ai nevoie?!".




Magistral rolul pe care il face Mihai Constantin, fiul lui George Constantin, intruchipand un personaj malefic si diabolic: Pantelei Bodnarenko (nascut la Tiraspol, cunoscut ca Gheorghe Pintilie sau Pantiusa). 

Readucem aproape, cu acest prilej, cateva dintre cuvintele ramase de la Gavrila Ogoranu, care a sfarsit in 2006, la 3 saptamani dupa ce aflase ca se va face un film despre viata lui: "Dacă în România teroarea a fost mai fără milă şi nedreptăţile mai strigătoare la cer decât în celelalte ţări vecine, dacă a existat un fenomen Piteşti şi un Canal al morţii, se datorează faptului că în societatea românească s-au găsit atâtea suflete negre în stare de orice josnicie". "Niciunul dintre partizani nu a căzut mort în luptă în munţi. Răniţi au fost, dar morţi, nu. În spatele fiecărui mort a fost o vânzare. N-au fost singuri în această luptă. Alături de noi a fost populaţia din regiune, care i-a ajutat şi ocrotit. Peste 1.000 de familii au avut de suferit în urma răzbunării Securităţii". 

Filmul „Portretul luptătorului la tinerețe” este prima parte a trilogiei „Aproape liniște”, pe care regizorul Constantin Popescu are de gând să o realizeze. Celelalte două pelicule din trilogie se vor referi la activitatea Elisabetei Rizea, respectiv la activitatea fraților Petre și Toma Arnăuțoiu din Muscel.

Distribuția este una de exceptie: Constantin Diță - Ion Gavrilă Ogoranu „Moșu”, Cătălin Babliuc - Ion Chiujdea „Profesorul”, Ionuț Caras - Gheorghe Hașu „Ghiță”, Vasile Calofir - Andrei Hașu „Baciu”, Bogdan Dumitrache - Laurian Hașu „Leu”, Dan Bordeianu - Victor Metea, Constantin Lupescu - Ion Ilioi, Cosmin Natanticu - Virgil Radeș „Gilu”, Bogdan Cotleț - Marcel Cornea, Alexandru Pavel - Ion Mogoș, Adrian Nicolae - Mihai Maga „Medicinistu'”, Paul Ipate - Nicolae Mazilu, Andrei Mateiu - Silviu Socol, Alexandru Potocean - Toma Pirău „Porâmbu”, Ion Bechet - Nelu Novac, Radu Iacoban - Gelu Novac, Alin Mihalache - Gheorghe Șovăială, Șerban Gomoi - Remus Sofonea „Brâncoveanu”, Claudiu Maier - Dumitru Cornea, Aura Călărașu - Mama lui Porâmbu, Mircea Drâmbeanu - Preotul Andrei, Cătălin Naum - Preotul Nica, Raluca Rusu - Ana Nica, Andrei Ralea - Gheorghe Arsu, Ion Cosma - Cpt. Chioru, Cosmin Mircea Crețu - Cpt. Anghelescu „Pasăre”, Florin Lăzărescu - Vasile Motrescu, Dorian Boguța - Rudan, Mihai Constantin - General locotenent Gheorghe Pintilie Bodnarenko, Mihai Bendeac - Plutonier Ion, Cosmin Seleși - Plutonier Doru, Emanuel Pârvu - Căpitan Seciu, Bogdan Stanoevici - Căpitan Sebastian Licht, Gabriel Bucur - Sergent Dumitrescu, Sergiu Fleșner - Sublocotenent Mirea, Dan Rădulescu - Sergent Radu, Răzvan Vasilescu - Maior Alimănescu, Mimi Brănescu - Cpt. Aran Varlam, Nicodim Ungureanu - Plt. Dorian Amuzea.



 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVII)

Duminică, 30 Iunie 2019
7037

A-l "înțelege" pe Aureliu Busuioc

Miercuri, 26 Iunie 2019
6693

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVI)

Duminică, 23 Iunie 2019
5927

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Duminică, 16 Iunie 2019
2661

Carmen Domingo - GALA-DALI

Joi, 13 Iunie 2019
1113

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLIV)

Duminică, 9 Iunie 2019
1715

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2176

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
744

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1216

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...