Gayle Forman: "Dacă aș rămâne"

Gayle Forman: "Dacă aș rămâne"

Inspirată de o tragedie reală, în care granița dintre moarte și viață este aproape insesizabilă, acestea părând într-o strânsă și imperturbabilă legătură, cartea "Dacă aș rămâne", pe numele ei original "If I stay", este una dintre cele mai cunoscute, în rândul tinerilor. Poate pentru că personajul principal este o adolescentă de 17 ani, care trăiește drama alegerii, poate pentru că scrierea îndeamnă tinerii să lupte pentru ceea ce iubesc sau poate, pur și simplu, pentru că romanul arată cum se poate schimba viața unui om, într-o clipă, ireversibil.

Povestea Miei, violoncelista talentată în vârstă de 17 ani, se bucură de o circulație largă în rândul cititorilor tineri. Într-o dimineață cu ninsoare, viața fetei se schimbă, iar decizia pe care trebuie să o ia este dramatică și dureroasă. Mia își pierde părinții și fratele mai mic într-un accident rutier și, cu toate că nu își amintește momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur și pe sine. Fiind în moarte clinică, aceasta trebuie să aleagă între a muri, pentru a fi alături de familie, și a trăi, pentru a rămâne cu iubitul ei.

Romanul este scris la persoana întâi, Mia evoca evenimente din viața sa, descrie ceea ce vede și aude în spital, deși nu poate simți nimic. Experiența morții clinice conferă operei greutate, încărcătură afectivă, chiar o dimensiune lirică, deplasând accentul de la acțiune la mesaj.
Dragostea pentru cei rămași în viață, pentru Adam și pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final.

„Atât filmul, cât și cartea sunt geniale. Dar tind să cred că e mai bună cartea. Povestea e super interesantă, în sensul că personajul principal rememorează tot felul de amintiri, de când era îndrăgostită. Noi, tinerii, chiar avem ce învăța din cartea asta, așa cum a avut Mia din experiența ei: ierarhizarea priorităților, faptul că deciziile personale conduc viața”, povestește A.S., o botoșăneancă de 19 ani.

„Dacă aș rămâne”/'If I stay' este scrisă de Gayle Forman, în 2009. Versiunea în română este scrisă de Manuela Bulat, la editura RAO, în 2014, înglobând puțin peste 200 de pagini. S-a bucurat de un succes răsunător, atrăgând recenzii favorabile în special din partea tinerilor.

Cartea pune în lumină o serie de elemente specifice adolescenților: nonconformismul, spontaneitatea, muzica rock, deschiderea, lupta pentru idealuri, căutarea, imprevizibilul, experiența, lăuntricul. 

„Un somn fără vise. Îi auzeam pe oameni vorbind despre un somn de moarte. Aşa s-ar simţi morţii oare? Cea mai plăcută, caldă, grea şi fără de sfârşit aţipeală? Dacă este aşa, nu m-ar deranja. Dacă aşa este moartea, nu m-ar deranja absolut deloc” (fragment, „Dacă aș rămâne”)

(Roxana Aiacoboaei)

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Tu ce film ai vrea să revezi?

Joi, 17 Ianuarie 2019
261

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XXIII)

Duminică, 13 Ianuarie 2019
1617

Lisa Wingate - ÎNAINTE SĂ FIM AI VOŞTRI

Vineri, 11 Ianuarie 2019
436

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XXII)

Duminică, 6 Ianuarie 2019
1828

Lapte, lacrimi şi cerneală

Joi, 3 Ianuarie 2019
395

Loc de dat cu…EPIGRAMA (XXI)

Duminică, 30 Decembrie 2018
1764

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cele mai periculoase drumuri naţionale în anul 2018!

astăzi, 14:50
11

DN 2 Bucureşti-Suceava-Siret este cel mai periculos drum din România, cu 89 de persoane decedate şi sute rănite grav în accidente rutiere produse anul trecut. Potrivit statisticilor pol...

Cancerul gastric nu are simptome alarmante. Când trebuie să mergem rapid la medic

astăzi, 13:20
215

Cancerul care apare la nivelul stomacului se numește cancer gastric. Cancerul gastric este o afecțiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice și apoi se extin...

Prima reactie a Simonei Halep dupa calificarea in optimile de finala de la Australian Open

astăzi, 12:31
216

Simona Halep a oferit deja o prima reactie dupa calificarea in optimile de finala de la Australian Open, dupa ce a oferit un meci perfect in fata lui Venus Williams, de 7 ori campioana in turneele de ...