Valeriu Iftime: `La momentul acesta avem nişte datorii şi nu ştiu cum o să le rezolv`

Valeriu Iftime: `La momentul acesta avem nişte datorii şi nu ştiu cum o să le rezolv`

 PreÅŸedintele Consiliului de AdministraÅ£ie al FC BotoÅŸani, Valeriu Iftime susÅ£ine că în acest moment clubul trece printr-o criză financiară care este destul de dificil de rezolvat deoarece bugetul a fost suplimentat pentru achiziÅ  

Sunteţi mulţumit de jocul echipei din acest start de campionat?

După rezultatele obţinute sunt foarte mulţumit de startul de campionat. După modul cum ne-am reconstruit echipa, eu zic că este un start bun, dar problema este de continuitate şi de maturizare a acestei echipe, care are un căpitan de echipă de 18 ani. E greu. Au costat nişte bani, dar noi am fost foarte serioşi la nivel de selecţie. Am avut câţiva scouteri care au văzut foarte mulţi jucători de divizia C. Nu am vrut jucători de divizia B, pentru că am constatat că niciun fotbalist bun de divizia B, nu vine la Botoşani dacă are şi altă ofertă în divizia B. Chiar dacă aici sunt condiţii bune, principala problemă este distanţa. De aceea nu am vrut fotbalişti de divizia B ci fotbalişti tineri care să dorească să se afirme. Copii care îi avem acum, dacă vor fi serioşi şi vor munci, pot ajunge fotbalişti. Una peste alta, avem vreo zece fotbalişti care au fost cei mai buni în divizia C la echipele lor. E clar că trebuie un an poate doi, de acomodare în divizia B şi apoi pot să meargă mai sus.

Achiziţiile făcute sunt pentru formarea unei echipe care să atace promovarea sau pentru a-i vinde ulterior?

Depinde unde ne prinde timpul. Filozofia este să i-au jucători buni şi să îi putem vinde, atunci când avem probleme financiare. La momentul acesta avem nişte datorii şi nu ştiu cum o să le rezolv. E ca şi cum ai avea o firmă cu mai multe case, vinzi una şi plăteşti datoria. În această vară nu am avut nicio posibilitate. Ce puteam să vând ca să mă reabilitez? Am nişte datorii la bugetul statului şi nu am de unde să dau bani. E clar că ideea de bază este promovarea în divizia A şi în acelaşi timp printr-o rulare corectă de jucători să aducem nişte bani şi să achităm nişte cheltuieli. În prezent avem probleme financiare. Elsaco nu poate susţine o echipă de divizia A. Există o cotă din profit care pleacă în fotbal, dar nu se poate ca tot profitul să ajungă la fotbalul. Nu pot spune că fac o investiţie de un milion acum şi voi obţine mai mult peste câţiva ani. La fotbal poţi pierde tot.

FC Botoşani a achiziţionat jucători de 18-19 ani. De ce nu se formează un centru de copii la Botoşani?

Nu cred că zona produce aşa de mulţi fotbalişti. Mă ocup foarte serios să caut fotbalişti de divizia C, din toată Moldova şi chiar din toată ţara, le ofer condiţii şi îi aduc la Botoşani. E clar că îţi trebuie un centru de copii foarte sănătos, dar în primul rând trebuie foarte mulţi bani şi este altceva decât o echipă de divizia B. Ori priveşti ca o afacere, creşti copii şi apoi îi vinzi, ori eşti ajutat de comunitate locală care să promoveze sportul. Din păcate cei din Botoşani sunt foarte puţini la echipă. Noi am avut grijă de Vătavu, Luca, Ghiviziu, Porfireanu şi uite unde au ajuns. Noi am ţinut la ei şi interesul a fost ca ei să rămână la FC Botoşani.

Comparativ cu sezonul trecut echipa este mai puternică?

Eu zic că da. Cel puţin ca potenţial. Şi cred că mentalitatea este alta. Am văzut la Giurgiu o echipă cu curaj. Noi la 1-1 vroiam să îi batem şi nu ne gândeam la un egal, ceea ce nu se întâmpla înainte. Din fericire, acum văd la jucători dorinţa că se poate mai mult. Nu sunt la fel de maturi, în schimb sunt talentaţi şi îşi doresc mai mult. Oricare din aceşti copii sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru fotbal. Nu era aşa înainte. Era şi altă sferă de interes, mulţi aveau familie, erau la sfârşit de carieră... În schimb la cei achiziţionaţi în această vară nu contează atât de mult banii, chiar dacă au fost destul de răi la negociere şi au vrut salarii mari. În acelaşi timp nu cred că banul e cel mai important pentru ei. e foarte important banul dar în acelaşi timp e foarte importantă şi performanţa.

Se câştigă mai bine la FC Botoşani decât în sezonul trecut?

Da. Aproape dublu.

Care este cel mai mare contract?

Nu am să spun contractele pentru că am avut o discuţie cu ei şi am ajuns la un acord să nu vorbim despre acest lucru. Sunt contracte şi de 1000 de euro pe lună şi contracte mai mici, asta fără prime. Problema este că şi aceste contracte sunt condiţionate de numărul de jocuri, de prestaţia jucătorilor..

Noul sistem de premiere este mai eficient?

O să vedem rezultatul. Spre exemplu avem două meciuri uşoare, jucătorii îşi i-au banii şi în următoarele două când am nevoie de puncte nu mai joacă. Acum, pentru şase puncte dacă sunt două meciuri uşoare să nu le dau bani şi să îi obliga să joace şi în celelalte două meciuri. Acum ei joacă pe 60 de milioane primă dacă obţin 12 puncte în primele patru etape. E o sumă importantă. Era bun şi sistemul de până acum cu prima în funcţie de locul din clasament, dar se resemnau.

Cât a câştigat FC Botoşani din vânzarea jucătorilor care au plecat în vară?

Am câştigat nesemnificativ, 7.000 pe Cornea, 10.000 de Satco, dar în rest nimic. Asta arată că nu au valoare. Dacă aveau valoare plângea lumea după ei. Cilean şi Ciobanu s-au lăsat de fotbal, Andrieş joacă C, Ungureanu e la Chiajna dar nu joacă, Filip e la Forex dar nu joacă. Singurul care joacă la divizia B e Cornea, care să vedem cât va juca. (Răzvan Sauciuc)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
109

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
653

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
225

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...