Retrospectiva anului sportiv 2007

Retrospectiva anului sportiv 2007

 O medalie la Campionatul Mondial, patru medalii la Campionatele Europene si opt la Campionatele Balcanice. Acestea sunt performantele sportivilor botosaneni in intrecerile internationale. Pe plan national numarul medaliilor este mult mai mare, dar majorit  

Sportul botosanean este dominat in continuare de canotaj care si in 2007 castiga primul loc intr-un clasament al performantelor obtinute. Desi mai sarac in medalii decat in anii trecuti canotajul botosanean se mentine in frunte reusind si in 2007 sa mai obtina un titlu mondial, de aceasta data prin Ioana Craciun. Dupa canotaj se poate vorbi de atletism care de la an la an reuseste sa obtina tot mai multe rezultate notabile, dar din pacate toate aceste performante se opresc in momentul in care acesti sportivi termina junioratul si pleaca sa concureze pentru alte cluburi din tara care le ofera conditii de pregatire, bani si posibilitatea de a urma o facultate. In ceea ce priveste sporturile de echipa, Botosaniul sta ceva mai bine decat in anii trecuti, dar nu exceleaza. FC Botosani nu pare sa aiba forta de a se lupta la promovare, in timp ce Pro Volei, nu are nici buget si nici conditii pentru a juca in divizia A. Cat despre alte sporturi de echipa, nu prea se mai poate vorbi in Botosani, deoarece handbalul sau baschetul sunt doar la nivel de copii si juniori si nu exista nicio perspectiva a avea si formatii de seniori.

Canotajul in regres


Performanta obtinuta de Ioana Craciun, locul I la Campionatul Mondial de canotaj, este una foarte buna, dar numai pe moment, deoarece nu va mai dura mult pana si aceasta sportiva va parasi Botosaniul pentru un club de prin Bucuresti, la fel cum s-a intamplat cu multi alti canotori botosaneni. Faptul ca in judetul Botosani nu este o baza special amenajata pentru canotaj si faptul ca nu sunt retribuiti asa cum ar trebui, ii determina pe canotorii botosaneni, inzestrati cu talent si dornici sa calce pe urmele Elisabetei Lipa sa paraseasca clubul care i-a format si sa concureze pentru alte cluburi care le pot asigura conditii pentru performanta si o premiere pe masura rezultatelor obtinute. In urma cu trei-patru ani, CS Botosani era pe un loc foarte bun intr-un clasament national, dupa ce Ionel Strungariu si Adelina Cojocariu, reuseau sa cucereasca trei medalii de aur la un Campionat Mondial. Intre timp cei doi au terminat junioratul si au parasit Botosaniul, obtinand rezultate pentru alte cluburi. Astfel, sunt putine sanse ca Botosaniul sa mai aiba in viitor un reprezentant la Jocurile Olimpice, in conditiile in care sportivii valorosi nu pot fi tinuti dupa ce termina junioratul.

Atletismul si-a revenit

Dupa o perioada in care nu a obtinut rezultate extraordinare, atletismul botosanean a inceput sa isi revina si de vreo doi-trei ani, conteaza si pe plan mondial sau european. Atletii momentul sunt Ciprian Suhanea si Cristiana Frumuz, ambii de la Liceul cu Program Sportiv, care in 2007 au avut o evolutie foarte buna, ambii fiind componenti ai lotului national al Romaniei. Din pacate, la fel ca si la canotaj, cei doi atleti nu vor mai reprezenta mult timp Botosaniul, ei urmand sa concureze pentru alte cluburi din tara. Imbucurator este faptul ca atletismul botosanean nu sta doar in Ciprian Suhanea si Cristiana Frumuz, ci mai sunt o serie de copii ce au aratat ca au valoare si ca in scurt timp ar putea deveni certitudini. Printre acestia se numara: Razvan Strambu, Alexandru Corneschi, Florin Mucuta, Sorin Paltinisanu, Andrei Onofrei, Andreea Arsine, Anca Velic si Andreea Giredariu. Marea problema a atletismului botosanean este ca acesti sportivi nu isi vor putea continua activitatea in Botosani dupa terminarea liceului, deoarece nu prea au unde, sectia de atletism a Clubului Sportiv fiind ca si inexistenta.

Fotbal ramane in nota obisnuita


In 2007, fotbalul botosanean, a continuat pe aceeasi linie ca in anii precedenti. Nici nu a fost in regres, dar nici nu a excelat. Prima parte a anului a fost una foarte slaba pentru echipa fanion a judetului, FC Botosani, care dintr-o pretendenta la promovarea in primul esalon a ajuns la retrogradare. A trebuit un soc la echipa si de aceea a fost inlocuit antrenorul principal Mihai Ciobanu. A venit Leo Grozavu, care a reusit sa salveze formatia botosaneana de la un dezastru si se anunta o noua revolutie la FC Botosani. In vara, FC Botosani a efectuat numai putin de trei cantonamente, din care unul in Franta, s-au achizitionat cativa jucatori si se astepta noul sezon. Gruparea botosaneana a inceput cum nu se putea mai bine campionat cu patru victorii din tot atatea posibile si deja reprezenta o amenintare pentru unele formatii ce se credeau ca si promovate. A venit infrangerea cu 4-0 la Forex, care a cantarit destul de greu, dupa care elevii lui Leo Grozavu au avut evolutii oscilante, cu victorii in deplasare si puncte pierdute acasa. Fotbalistii botosaneni nu au reusit prea multe nici in tripla cu FC Brasov, Petrolul Ploiesti si Sportul Studentesc, din care au obtinut doar doua puncte. La fel ca si in alti ani, FC Botosani a incheiat turul cu o victorie, invingand in cel mai bun meci din acest an, formatia CS Otopeni, principala candidata la ocuparea locului doi in clasament la finalul campionatului. In afara formatiei FC Botosani, mai poate fi evidentiata si performanta echipei de juniori a Clubului Sportiv Scolar, pregatita de Daniel Schiopu, care s-a calificat la turneul semifinal, dar de unde s-a intors cu trei infrangeri din tot atatea jocuri disputate.

Pro Volei vrea promovarea


Cea de a doua echipa de seniori a judetului, Pro Volei  Botosani, ce activeaza in esalonul doi la nivel national, a avut in 2007 o evolutie mult mai buna decat in 2006, terminand pe locul trei in seria I a ligii secunde si obtinand dreptul de a participa si in faza a doua a campionatului. Elevele lui Stelian Ghitun, au inceput foarte bine sezonul obtinand o victorie clara la Focsani, dar imediat a urmat o infrangere acasa in fata echipei din  Craiova, una din pretendentele la promovare. A urmat o evolutie oscilanta, cu partide pierdute din cauza lipsei de experienta si a lotului subtire pe care Stelian Ghitun la avut la dispozitie, dar pana la urma formatia botosaneana a reusit sa termine pe locul trei in clasament si sa se califice in faza urmatoare a campionatului. Desi conducerea clubului Pro Volei, spera sa produca surpriza in primavara anului viitor si sa promoveze, dar sansele sunt destul de mici si in plus Botosaniul nu are o sala in care sa se dispute meciurile de divizia A. In ceea ce priveste bugetul pentru divizia A, cel putin in momentul de fata este imposibil de adunat sapte-opt miliarde de lei necesari pentru mentinerea in primul esalon.

Badmintonul se mentine la acelasi nivel
Badmintonul este unul din sporturile care an de an aduce o serie de rezultate foarte bune judetului si Clubului Sportiv Botosani. Un antrenor, Daniel Hriscu, o sportiva, Magda Lozniceriu si o mana de copii, reusesc sa ca an de an sa cucereasca zeci de medalii la campionatele nationale si balcanice. Anul acesta, performerii sectiei de badminton a CS Botosani au fost Magda Lozniceriu multipla campioana nationala si dubla medaliata la Campionatul Baclcanic si Dragos Alexa, multiplu campion national si medalie de bronz la Campionatul Balcanic. (S.B.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
7

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
306

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
128

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...