Reportaj: Botoşani, a doua casă pentru Kano, Derra şi Kone

Reportaj: Botoşani, a doua casă pentru Kano, Derra şi Kone

 Au venit în România, în speranÅ£a că peste câţiva ani vor ajunge să joace la o echipă mare din Europa, Manchester fiind formaÅ£ia lor preferată. Sunt mulÅ£umiÅ£i de condiÅ£iile oferite de FC BotoÅŸani ÅŸi de cât  

 


FC Botoşani a preluat încă de acum aproximativ doi ani metoda cluburilor din Franţa sau Anglia, care aduc din cea în ce mai mulţi jucători africani. Această metodă s-a dovedit a fi una destul de eficientă, mai ales că transferul acestor jucători nu costă foarte mulţi bani, plus că aceştia îşi doresc în momentul în care vin în România să demonstreze că au valoare pentru a pleca în campionate mai puternice din Europa. În momentul de faţă, la FC Botoşani sunt trei jucători de culoare, fundaşul Ibrahim Kano, mijlocaşul Derra Hamadou şi atacantul Kone Seydou.

Chiar dacă vin de la circa 8000 de kilometri, din ţări africane, unde există mari diferenţe comparativ cu Europa, Kano, Derra şi Kone, au reuşit să se adapteze destul de repede şi acum spun că împreună cu ceilalţi colegi ai lor din lotul echipei FC Botoşani, formează o familie. Au început fotbalul de la o vârstă destul de mică şi au ajuns să joace la echipe de top din ţările de origine. Cu toate acestea, ei recunosc că fotbalul din Burkina Faso este mult mai scăzut decât cel din România. Au idoli jucători precum Paolo Maldini, Eric Cantona sau Christiano Ronaldo şi şi-ar dori să joace în Anglia, echipa lor preferată fiind Manchester Unithed. Cu toate acestea sunt conştienţi că deoacamdată sunt în Liga a II-a din România şi de aceea susţin că în momentul de faţă obiectivul lor este să ajungă cu FC Botoşani în primul eşalon.

Evită carnea de porc

Å¢inând cont că provin dintr-o ţară africană, cu religie musulmană, cei trei jucători de culoare din lotul formaţiei botoşănene, nu mănâncă carne de porc. În rest aceştia, primesc acelaşi regim alimentar şi toţi ceilalţi componenţi ai lotului. Aceştia se consideră mulţumiţi în mare parte de hrana pe care o primesc, Kone fiind singurul care nu a reuşit să se adapteze în totalitate. Atacantul african, spune că nu îi pace mămăliga şi nici brânza cu smântână, dar în schimb mănâncă destul de des pizza. `Nu îmi place mămăliga şi nici brânza cu smântână. Nu pot spune că am reuşit să mă acomodez prea bine în ceea ce priveşte mâncare, pentru că e diferită faţă de Africa. Îmi place în schimb pizza`, a spus Kone. Ceilalţi doi colegi ai lui, susţin că mâncarea românească a început să le placă din ce în ce mai mult, inclusiv sarmalele şi celelalte mâncăruri tradiţionale. `Mănânc orice, dar fără carne de porc. Îmi place mâncarea românească`, spune Ibrahim Kano.

Vorbesc săptămânal cu familiile lor

Cei trei fotbalişti de culoare, sunt cazaţi într-o vilă din municipiul Botoşani, aceştia având un calculator conectat la internet.

 

 

 

 

 

 

Astfel, ei ţin legătura cu familiile lor aflate în Burkina Faso şi Coasta de Fildeş, plus că săptămânal vorbesc la telefon cu cei rămaşi în ţara natală. `Vorbesc cu cei de acasă des, dar în special pe internet. La telefon, vorbesc la aproximativ o săptămână poate două. Acasă nu putem merge prea des deoarece drumul este foarte lung circa 8000 de kilometri şi în plus ne costă mulţi bani. Trebuie să mergem cu avionul până la Paris, de unde avem o legătură spre Burkina Faso`, a spus Ibrahim Kano. Pentru că nu pot ajunge prea des acasă, în schimb, cei trei fotbalişti de culoare îşi ajută părinţii şi fraţii, trimiţându-le bani. Evită să vorbească prea mult de familiile lor, dar recunosc că o parte din banii câştigaţi la FC Botoşani, îi trimit familiilor lor.

Kano este fan al muzicii populare

În timpul liber, cei trei jucători africani susţin că preferă să stea mai mult la vila în care sunt cazaţi, spunând că ascultă foarte multă muzică. Spre exemplu, Ibrahim Kano afirmă că îi place foarte mult muzica populară. `În timpul liber îmi place să ascult muzică. Nu pot spune că îmi place doar un anumit gen, dar în general ascult muzică populară, hip hop`, a precizat Kano, care susţine că nu prea îi plac manele şi că nu prea înţelege bine această muzică.

Le plac româncele

Cât despre fetele din România, cei trei africani evită să vorbească, mai ales că în urmă cu ceva timp s-a scris despre ei că ar fi avut ceva aventuri cu vreo două tinere de prin Botoşani. Singurul care a spus că îi plac blonedele este Kone Seydou, dar cât priveşte o eventuală relaţie cu vreo botoşăneancă, acesta evită să discute. În ceea ce priveşte acest capitol, fotbaliştii africani, sunt extrem de diplomaţi, cu toţii declarând că nu se gândesc la altceva decât la fotbal. Cât despre o eventuală căsătorie cu vreo româncă, Ibrahim Kano a spus: `Dumnezeu ştie ce va fi. Nu vorbesc de fete. Acum mă interesează doar fotbalul`.

Au auzit de Eminescu

Cei trei fotbalişti africani s-au adaptat repede cu toate că au schimbat modul de viaţă şi obiceiurile lor şi susţin că acest lucră se datorează în special, conducerii clubului şi colegilor de la FC Botoşani.

 

 

 

 

 

 

Susţin că le place Botoşaniul şi că cel puţin pe moment nu îşi doresc să plece la o altă echipă din România sau din Europa. `Am reuşit să ne adaptăm repede deoarece colegii noştri ne-au primit foarte bine şi acum suntem ca o familie. De asemenea preşedintele Valeriu Iftime ne-a ajutat foarte mult. Ştim destul de multe de Botoşani şi am auzit de Eminescu`, a spus Ibrahim Kano, completat de Derra Hamadou, care s-a arătat foarte mulţumit de faptul că, conducerea FC Botoşani va suporta toate costurile legate de operaţia sa la genunchi. `Conducerea clubului m-a ajutat foarte mult şi acum acum găsit înţelegere şi voi putea merge la operaţie. Sper să îmi revin cât mai repede şi să pot juca în retur`, a declarat Derra.

Vor să promoveze cu FC Botoşani

Deşi sunt fani a echipelor englezeşti şi în special a formaţiei Manchester Unithed, cei trei fotbalişti africani nu se gândesc la un transfer de la FC Botoşani. Ba mai mult, susţin că vor să rămână la FC Botoşani şi speră să evolueze cu această echipă în prima ligă din România. Ibrahim Kano, consideră că FC Botoşani are şanse de a promova în prima ligă, chiar dacă în ultimele două jocuri a obţinut un singur punct.

 `Este bine dacă promovăm, atât pentru noi jucătorii cât şi pentru Botoşani. Ne dorim acest lucru şi cred că se poate deoarece nu suntem mai slabi decât alte echipe. Dacă o să facem ce spun antrenorii şi ne vom pregăti foarte bine cred că se poate. Echipa este într-un moment bun şi a regresat în ultimul timp şi de aceea cred că putem promova`, susţine Ibrahim Kano. De altfel, cei trei jucători susţin că este mai greu să ajungi în prima ligă decât să te menţii.

`În liga I e mai uşor`

Kone Seydou, atacantul echipei FC Botoşani, consideră că ar face faţă fără probleme în prima ligă, considerând că în eşalonul secund îi este mai greu să se exprime. Acesta susţine că în liga a II-a fotbalul este mult mai dur, în timp ce tehnica contează mai puţin. `Dacă faci faţă în liga a II-a în mod sigur reuşeşti şi în prima ligă. Aici este mai greu deoarece se joacă foarte tare şi în forţă, pe când în liga I se pune un accent mult mai mare pe tactică`, a spus Kone Seydou. Deşi în mare parte sunt mulţumiţi de condiţiile oferite de clubul FC Botoşani, în schimb Kone, Derra şi Kano, spun că au o mare problemă. Nu se pot adapta la terenurile care sunt în momentul de faţă în România. Aceştia, susţin că cel puţin la nivelul diviziei B, terenurile sunt mult mai proaste decât în ţarile africane, Kone spunând: `terenul e puşcărie`. Acest lucru, pare să îi afecteze pe cei trei fotbalişti de culoare, a căror randament nu a mai fost unul pe măsura aşteptărilor în ultimele etape. `Acum toate terenurile sunt foarte proaste şi e imposibil de jucat fotbal. Nu poţi face un driblig, nu poţi da o pasă. Abia poţi să te ţii pe picioare şi ăsta nu e fotbal`, a spus Derra Hamadou, care a adăugat că majoritatea terenurilor din Africa sunt mult mai bune decât cele din România.

Coleg cu Fernando Hierro

Kone Seydou, este cel mai experimentat din cei trei africani din lotul echipei FC Botoşani, acesta evoluând la mai multe cluburi din Coasta de Fildeş, ţara sa natală, Kuweit, Qwatar şi Burkina Faso. Mai mult decât atât, atacantul botoşănean, se laudă că în perioada în care a evoluat Qwatar, la Al Rayyan a fost coleg de echipă cu fostul star a lui Real Madrid, Fernando Hierro. `Este un jucător mare. Când a venit în vestiar, a dat mâna cu toţi şi am rămas surprins că voi fi coleg de echipă cu Fernando Hierro, pe care îl ştiam de la Real Madrid. Este un fotbalist foarte bun`, a spus Kone. (S.B.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
273

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
328

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
453

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...