La mulți ani, SANDA TOMA! Sportiva din Ștefănești care a câștigat primul AUR OLIMPIC al României la canotaj

Născută pe 24 februarie 1956, la Ştefăneşti, în judeţul Botoşani, este sportiva care a făcut istorie în 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova. "Cele mai înalte titluri sportive şi academice pe care le-am obţinut le dedic meleagurilor botoşănene şi oamenilor minunaţi din acest legendar plai", spune Sanda Toma.

La mulți ani, SANDA TOMA! Sportiva din Ștefănești care a câștigat primul AUR OLIMPIC al României la canotaj

Dublă campioană mondială şi campioană olimpică. După trei succese impresionante (1979 - medalie de aur la Campionatele Mondiale de la Bled, 1980 - medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Moscova, 1981 - medalie de aur la Campionatele Mondiale de la München) Sanda Toma s-a retras din competiţiile sportive. În glorie şi neînvinsă! În jurul ei s-au creat legende, s-au dus "războaie" de păreri jurnalistice, s-au căutat motivele "reale", nespuse, bănuite şi preascotocite acolo unde nu exista decât o explicaţie simplă: Sanda Toma îşi urma firescul drum al vieţii.

"Sunt recunoscătoare familiei mele, profesorilor mei, tuturor celor care au fost şi sunt în funcţii ce au influenţat în bine sportul românesc, celor care m-au susţinut şi au fost alături de mine în orice fel în parcursul meu sportiv şi universitar. Cele mai înalte titluri sportive şi academice pe care le-am obţinut le dedic meleagurilor botoşănene şi oamenilor minunaţi din acest legendar plai", mărturiseşte astăzi Sanda Toma-Urichianu.

Născută pe 24 februarie 1956, la Ştefăneşti, în judeţul Botoşani, este astăzi prof.univ. dr., decan al Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport, Universitatea Ecologică din Bucureşti. În decembrie 2014 a primit titlul de Doctor Honoris Causa, de la Universitatea de Stat de Educaţie fizică şi Sport, Chişinău, Republica Moldova, pentru contribuţii aduse sportului de performanţă şi ştiinţei domeniului. Este căsătorită cu atletul Adrian Urichianu, cadru didactic la Universitatea "Titu Maiorescu" Bucureşti.

"Din anii copilăriei îmi amintesc şcoala în care am învăţat şi unde am avut dascăli minunaţi. Am fost premiantă din clasa I şi până în clasa a XII-a. Lecţia de educaţie fizică nu mi se părea atractivă, aşa cum probabil, pentru mulţi copii, nu este. Sportul m-a atras pentru că în faţa casei părinţilor mei este stadionul şi o grădină publică. Acolo se organizau mereu întreceri sportive şi fugeam din atenţia mamei să privesc spectacolul sportiv", mărturisea marea sportivă într-un interviu acordat în 2015 site-ului Ştiri.Botoşani.Ro, pe care vă invităm să îl recitiţi AICI!

La ceas aniversar, îi urăm doamnei Sanda Toma-Urichianu LA MULŢI ANI cu sănătate, bucurii şi împliniri profesionale!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
28

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
111

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
14

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...