La mulți ani! Romeo Gontineac împlinește astăzi 45 de ani

La mulți ani! Romeo Gontineac împlinește astăzi 45 de ani

Botoşăneanul Romeo Gontineac a intrat în istoria rugbyului românesc după ce, mulţi ani, a fost singurul tricolor care a jucat la patru Cupe Mondiale consecutive, el fiind depăşit acum trei ani de bârlădeanul Ovidiu Toniţă, care s-a retras după ce şi-a trecut în palmares participarea la cinci Cupe Mondiale consecutive. Însă şi Romeo Gontineac a avut parte tot de cinci participări în Cupa Mondială, numai că la cea de-a cincea, din 2011, a fost antrenor al "Stejarilor". De asemenea, Romeo Gontineac este singurul jucător de rugby român care a jucat la o echipă sud-africană.

Succesul profesional al sportivului născut pe 18 decembrie 1973, la Hlipiceni, judeţul Botoşani, este dublat de o frumoasă poveste de dragoste, un basm pe care botoşăneanul vrea să îl trăiască  fericit... până la adânci bătrâneţi!

Romeo avea doar 6 ani când tatăl său l-a dus pe un teren de rugby. Sportul îi era cunoscut de la Marcel, fratele mai mare. După câţiva ani s-a mutat la Paşcani, unde a început să joace după regulile IRB, fiind antrenat de Nicu Tarcan şi Gheorghe Pintilie. A jucat la "U" Cluj, apoi promovat la naţională, împreună cu care a participat la Cupa Mondială din Africa de Sud, în 1995, poate momentul cel mai important al carierei lui, dar şi al vieţii întregi, botoşăneanul intrând în vizorul echipelor profesioniste.

La prima Cupă Mondială, în 1995, din Africa de Sud, Romeo s-a îndrăgostit nebuneşte de Lucinda. Momentul de atunci este povestit, peste ani, de frumoasa "prinţesă" africană: "Este o poveste lungă şi aproape incredibilă. Ne-am cunoscut la Cape Town, în 1995. Eram cu o prietenă într-un taxi şi l-am văzut în faţa unui local dând autografe. Era dupa meciul pierdut de România în fata Africii de Sud cu 8 la 21. Un rezultat onorabil pentru România. Romeo a făcut atunci un placaj care a rămas multa vreme una dintre cele mai frumoase imagini ale acelui mondial. Nici nu a mai contat că i-a sărit umărul! M-am dus la el si l-am întrebat cine e. Nu ştia engleza. Am rămas în acel local şi am dansat cu Romeo toată noaptea. Ne înţelegeam prin semne! După trei zile m-am dus să-l văd. Apoi a plecat în România".

Şi Romeo Gontineac îşi aminteşte cu aceeaşi emoţie anul 1995. "Făcusem un supermeci cu Springboks, cei care aveau să devină campioni mondiali. Am plecat în oraş, în Cape Town, să sărbătorim. Într-un bar am cunoscut-o pe Lucinda. Dădeam autografe. A venit şi m-a întrebat cine sunt. I-am spus sec: "Hello! My name is Romeo, from Romania". Am dansat, iar apoi am schimbat adresele. La revenirea acasă, am primit o scrisoare de la ea. Cum nu vorbeam engleza, un prieten îmi traducea. După câteva luni, Lucinda m-a vizitat la Cluj, iar apoi am plecat eu în Africa de Sud", a povestit Gontineac.

În 1996, lui Gontineac i s-a oferit un contract de la Eagles, o formaţie din South Western Districts. "Cum am ajuns acolo ne-am căsătorit, dar apoi am plecat în Franţa", mai spune sportivul.

1995, 1999, 2003 si 2007, acestea sunt bornele carierei lui Gontineac la Cupa Mondială, fiecare cu o semnificaţie personală aparte: la prima CM şi-a cunoscut soţia, la a doua a venit pe lume primul său copil, Taylor, iar la a treia al doilea copil, Olivia Rose. "Este un vis. Să joci la Cupa Mondială este cel mai înalt ţel pe care îl poţi avea ca jucător de rugby. Este o experienţă uriaşă, să joci în faţa unor tribune de 40-50.000 de spectatori, să întâlneşti adversari de o valoare imensă", povesteste Romeo Gontineac. În casa familiei Gontineac se vorbeşte româna, copiii ştiu limba română, dar şi franceza şi engleza. Citeste aici povestea botoșăneanului care a scris istorie în sportul românesc...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

S-a Pogorât Duhul Sfânt peste Mănăstirea Agafton. Locul unde Eminescu a găsit Pacea - FOTO

Duminică, 16 Iunie 2019
950

Agaftonul înflorește în fiecare duminică, însă există o zi în an când oamenii întrec în frumusețe florile. Pogorârea Sfântului Duh vine cu pa...

VIDEO - "Îmbătați de dragoste", un spectacol fierbinte și... o cerere în căsătorie pe scenă!

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
1242

Sâmbătă seara, de la ora 18.00, s-a consumat în sala Teatrului "Mihai Eminescu" Botoșani premiera spectacolului "Îmbătați din dragoste", adaptare după "...

130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. "Să ascult în fiecare seară, ca la Mănăstirea Agafton, cum cântă Lumină lină"

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
1761

"...ştii ce, dragul meu, hai să demisionăm, tu de la Românul, eu de la Timpul, şi hai să ne călugărim, căci nu suntem făcuţi să trăim între lupi. La mănăstire, în ...