Jandarmii botosaneni, mobilizati pentru buna desfasurare a meciului FC Botosani-Dunarea Giurgiu

Jandarmii botosaneni, mobilizati pentru buna desfasurare a meciului FC Botosani-Dunarea Giurgiu
Sâmbătă, 22.08.2009, de la ora 11.00, FC Botoşani va evolua pe stadionul Municipal împotriva formaţiei Dunărea Giurgiu, această întîlnire sportivă fiind primul meci susţinut de formaţia botoşăneană pe teren propriu în sezonul competiţional 2009-2010.

Preconizând prezenţa unui număr mare de spectatori la acest meci, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, ca instituţie responsabilă, conform Legii nr.4/2008, de coordonarea tuturor activităţilor de asigurare a ordinii publice pe timpul manifestărilor sportive şi pentru prevenirea unor eventuale fapte antisociale, face următoarele precizări:

-asigurarea ordinii publice în zona apropiată şi imediată a stadionului municipal şi intervenţia pentru restabilirea ordinii publice se va realiza cu 30 de jandarmi (ofiţeri şi subofiţeri) din cadrul I.J.J.Botoşani.

-legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, stipulează foarte clar obligaţiile spectatorilor pe traseele de deplasare catre/de la locurile de desfãşurare a competiţiilor şi jocurilor sportive, precum şi în apropierea şi în interiorul bazelor sportive.

Astfel, aceştia au obligaţia de a avea asupra lor actele de identitate şi documentele de acces, de a le prezenta la solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, să se supună controlului corporal sumar şi al bagajelor, să respecte ordinea şi regulile stabilite de organizatori în incinta arenei stadionului.

Pentru prevenirea oricăror acte care incită la violenţă, participanţii la spectacolul sportiv sunt obligaţi să prezinte, la solicitarea forţelor de ordine, materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor, nefiind admise inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen.  

De asemenea, nu este admisă proferarea de injurii sau ameninţări la adresa celorlalţi spectatori, a jucătorilor, oficialilor sau forţelor de ordine. Ţinând cont de faptul că alcoolul poate induce consumatorilor o stare de iritabilitate şi agresivitate, predispunându-i la reacţii necontrolate, actul normativ mai sus menţionat interzice pătrunderea pe stadion a persoanelor aflate în stare de ebrietate sau având asupra lor băuturi alcoolice.

Tot pentru prevenirea eventualelor incidente, deplasarea spectatorilor în interiorul stadionului este foarte clar stipulată în lege, acestora fiindu-le interzis căţăratul sau escaladarea gardurilor care delimitează suprafaţa de joc sau care separă diferite sectoare. Pătrunderea spectatorilor pe suprafaţa de joc este interzisă. De asemenea, spectatorii trebuie să ocupe doar acele locuri prevăzute pe documentele de acces.

Pentru a determina suporterii să-şi asume responsabilitatea asupra faptelor lor, legea interzice ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii. Totodată, actul normativ nu permite scrierea sau desenarea pe pereţii imobilelor, pe garduri sau pe alte obiecte amplasate în baza sportivă, dezlipirea sau distrugerea reclamelor, anunţurilor şi afişelor expuse de organizatori în incinta bazei sau arenei sportive, deteriorarea, ridicarea sau mutarea fără drept a barajelor, gardurilor sau altor obstacole amplasate de organizatori sau de forţele de ordine.

Emblemele, pancartele, bannerele, afişele, steagurile sau alte mijloace publicitare trebuie amplasate doar în locurile stabilite de organizatori. În cazul în care forţele de ordine dispun evacuarea stadionului, toţi spectatorii trebuie să se conformeze şi să părăsească imediat arena sportivă.

Actul normativ anterior menţionat prevede măsuri sancţionatorii principale şi complementare în cazul încălcării obligaţiilor mai sus expuse.

Toate aceste măsuri nu au ca scop restrângerea unor drepturi, a unor libertăţi, ci prevenirea eventualelor incidente, conflicte între suporteri sau între suporteri şi jucători.

Ca instituţie credibilă şi echidistantă, I.J.J. Botoşani asigură publicul spectator că şi în sezonul competiţional 2009 – 2010,  vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca spectacolul sportiv să se desfăşoare într-un cadru civilizat, caracterizat prin fair-play.

                                         Ofiţer informare şi relaţii publice
                                                Cpt.  Niţuleac Cristian
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La mulți ani, SOFIA VICOVEANCA - "Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut!"

astăzi, 10:47
270

Sofia Vicoveanca s-a născut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina), p...

O masă uriașă de aer arctic va lovi România. Temperaturile scad drastic

astăzi, 09:49
328

O masă de aer polar loveşte cu putere Europa, inclusiv România, şi va aduce atât de mult frig, încât la munte pot apărea primele ninsori. Dar nici în restul ţării n...

Memoria zilei: În urmă cu 130 de ani se năștea la Botoșani Didia Saint-Georges, pianistă și compozitoare

astăzi, 08:54
195

Didia Saint-Georges l-a cunoscut pe George Enescu. "Pe Enescu l-am cunoscut personal la Botoșani, prin 1918 – 1919, în casa lui Cristea Ciomac, frate cu muzicologul Emanoil Ciomac. E...