INTERVIU cu noua perla a Craiovei, Andrei Burlacu! Povestea fotbalistului refuzat de FC Botosani, care la inceput a fost portar! Vezi ce spune Daniel Schiopu despre el! FOTO, VIDEO
SPORT

Numele lui Andrei Burlacu este pe buzele tuturor iubitorilor fotbalului din Romania, incepand de la antrenori, jucatori, jurnalisti si mai ales pe buzele fanilor echipei Universitatii Craiova, si asta pentru ca fotbalistul nascut in Botosani a fost eroul oltenilor in jocul cu Dinamo Bucuresti, incheiat la egalitate 2-2.

INTERVIU cu noua perla a Craiovei, Andrei Burlacu! Povestea fotbalistului refuzat de FC Botosani, care la inceput a fost portar! Vezi ce spune Daniel Schiopu despre el! FOTO, VIDEO

Nu intamplator Andrei Burlacu a dat pasa de gol si gol in duelul Craiovei cu Dinamo, fotbalistul botosanean reusind jocuri bune si in precedintele intalniri ale oltenilor.

Insa cum a ajuns Andrei Burlacu la Universitatea Craiova? Cum a inceput cariera sa de fotbalist? Cum a ratat FC Botosani un asemenea fotbalist, desi l-a avut in propria curte? La aceste intrebari ne-a raspuns chiar Andrei Burlacu, intr-un interviu amplu acordat in exclusivitate pentru Stiri.Botosani.ro.



Burlacu a fost portar, insa a ajuns atacant, iar mai apoi mijlocas stanga

Reporter: Buna, Andrei. Spune-mi, te rog, cum a inceput cariera ta de fotbalist? Cine te-a dus prima data la antrenament si la ce varsta?

Andrei Burlacu: Visul meu de fotbalist a început în curtea școlii, la 7 ani. Imi amintesc și acum și retrăiesc acele momente. Pe o ploaie abundentă, domnul profesor Daniel Schiopu m-a remarcat și de atunci am început să mă antrenez într-un cadru organizat la clubul CSS Botosani.
 
- Stiu ca la inceput ai fost portar. Cum ai ajuns atacant, iar mai apoi mijlocas stanga?

- Obisnuiam sa îmi fac mingi din șosete, iar când pleca mama mea la Biserica, faceam plonjoane pe pat. La antrenamente Daniel Schiopu mi-a remarcat calitatile ofensive, deoarece obișnuiam sa ies din poarta in timpul antrenamentelor și ma opream din driblat doar când vedeam mingea in poarta. Imediat domnul profesor mi-a dat postul de atacant. Ajungând la Universitatea Craiova, antrenorul Daniel Mogosanu mi-a dat postul de mijlocaș stanga și de atunci am evoluat numai pe acea poziție atât la juniori, cat si la echipa secunda a Craiovei.

Refuzat de Leo Grozavu, dupa o saptamana petrecuta la FC Botosani

- Cand erai la juniori la CSS Botosani ti se spunea "Mara". De unde acest nume si cum te striga acum colegii de la Craiova?

- Când ieșeam afară sa joc fotbal, in spatele blocului, aveam un tricou cu Maradona. Băieții mai mari, nestiind numele meu, mă strigau Mara, prescurtat de la Maradona. De atunci mi-a rămas acea poreclă la Botoșani, pe care au preluat-o și colegii mei de la CSS Botoșani. Aici, la Universitatea, atât Mister cat și jucătorii mă strigă Burli sau Andrei.


(Andrei Burlacu, in probe la FC Botosani)

- In anul 2014, dupa acel turneu final de la Constanta, ai fost in probe la FC Botosani, insa nu ai fost transferat. Ce s-a intamplat?

- După un turneu final bun făcut de mine, cei de la FC Botosani m-au luat în pregătirea de iarnă timp de o săptămână, unde m-am pregătit alături de prima echipa. Nici până în ziua de astăzi nu am mai primit vreo explicație de ce nu am fost oprit în lotul echipei mari, doar ce am auzit de la de la alte persoane.

Universitatea Craiova l-a luat pe Burlacu din curtea lui Gica Hagi
 
- Cum ai ajuns in vederile Universitatii Craiova? Cine te-a remarcat?

- Am participat la un turneu final desfășurat la Constanța. Am fost remarcat de mai multe echipe, printre care Universitatea Craiova și Academia Gheorghe Hagi. Au fost la acel turneu Daniel Mogosanu, Nae Ungureanu si Gheorghita Georgau, cei care mi-au făcut un raport favorabil. Între timp eu am ramas in cadrul Academiei Hagi timp de o saptamana, iar cand am ajuns acasa s-a luat legătura cu domnul profesor Daniel Schiopu si el m-a informat despre interesul Universitatii Craiova. Am discutat cu familia și am ales cu inima, mergând la Craiova cu sufletul deschis și dornic de a face performanță, mai ales ca sora mea era o fana inraita a Stiintei.



Accidentarile l-au tinut departe de gazon: ”Am revenit mai puternic”

- Cum a evoluat cariera la odata cu transferul la Craiova? Ai debutat in Liga 1 la 18 ani, ce s-a intamplat dupa? 

- Am jucat pentru juniori la Universitatea Craiova, iar în paralel jucam și la echipa secunda in Liga a IV-a. A fost o perioadă frumoasă pentru mine, o experiență de neuitat, după care au intervenit unele probleme dermatologice si am fost supus unui tratament regulat cu antibiotice. Acest tratament s-a dovedit a fi unul dăunător pentru mine. Am început să am probleme musculare, am început să am întindere, rupturi musculare, iar aceste accidentări au fost o perioadă neagră pentru mine. Insa oamenii care au crezut în mine m-au încurajat tot timpul. Vorbeau cu mine foarte mult si fiind departe de familie a contat acest lucru enorm. Dupa incetarea tratamentului cu antibiotic lucrurile au început să intre pe făgașul normal.



Am fost luat la echipa mare de către domnul Daniel Mogosanu. După un cantonament bun făcut de mine și o pregătire bună a urmat un amicala la echipa secund al clubului, unde printr-o intrare imprudenta a unui adversar de la spate am căzut pe genunchiul drept si am avut o noua accidentare care m-a ținut din nou multe luni în afara terenului de fotbal. In toata această perioadă mi-a fost greu, însă am crezut în visul meu și asta s-a dovedit a fi o gândire câștigătoare pentru că nu m-am dat bătut, nu m-am lăsat răpus de o accidentare. 

Am revenit mai puternic la echipa secunda si atunci a venit antrenor domnul Corneliu Papură, care m-a încurajat si a vorbit foarte mult cu mine. A muncit foarte mult cu mine si in urma unui program bine stabilit de către preparatorul fizic Cornel Bejan am început sa ma pun la punct de toate problemele musculare și am devenit mai puternic pe zice ce trece.



S-a tinut de promisiune si a marcat in poarta lui Dinamo, echipa favorita a antrenorului de la juniori
 
- Aseara ai marcat al doilea gol in Liga 1 si primul in poarta lui Dinamo, echipa favorita a fostului antrenor de juniori, Daniel Schiopu. Ce ti-a spus dupa meci?

- In pauza competiționala, atunci cand a jucat echipa nationala, am mers acasă, unde m-am văzut cu domul profesor Daniel Schiopu. A fost o revedere frumoasă din punctul meu de vedere, ne-am reamintit momentele frumoase petrecute la echipa de juniori, însă mi-a spus că nu se supără pe mine dacă voi marca împotriva celor de la Dinamo, echipa lui favorită. Eu i-am spus că promit că voi marca și voi da totul pe teren ca să fac asta. După meci m-a sunat imediat și era foarte fericit, m-a felicitat și mi-a zis să o țin tot așa.


 
- Ce planuri ai pentru viitor? Esti pregatit pentru o eventuala convocare la echipa nationala de tineret?


- Muncesc din greu la antrenamente si încerc să-mi fac treaba cat mai bine atunci când sunt introdus în teren de către Mister. Evoluțiile mele bune cu siguranță vor fi răsplătite și dacă va fi o convocare la echipa națională voi fi pregătit și voi merge acolo cu gândul de a face foarte bine treaba.
 
- Ai o concurenta mare in ofensiva Craiovei, insa mereu cand ai intrat ai schimbat jocul echipei. Esti pregatit sa fii titular meci de meci?

- Avem un atac foarte bun aici, la Craiova. Mereu o să încerc să-mi fac treaba cat mai bine atunci când sunt introdus în teren! Intru cu gândul de a-mi ajuta colegii printr-o evoluție buna.



INTERVIU cu Daniel Schiopu, antrenorul care l-a facut fotbalist pe Andrei Burlacu

Antrenorul care l-a descoperit pe Andrei Burlacu si care l-a slefuit in perioada junioratului, prof. Daniel Schiopu, spune ca ”Mara” putea fi mult mai sus daca fostii antrenori ai Universitatii Craiova i-ar fi dat mai multa sansa, asa cum au facut cu fotbalistii straini.

Tehnicianul botosanean crede ca Burlacu va fi selectat la echipa nationala U21 a Romaniei, iar in cel mult un an de zile va fi prezent si la nationala mare.

- Domule profesor, cum l-ati remarcat pe Andrei Burlacu si cum a ajuns din portar cel mai bun atacant al generatiei?

- Pe Andrei l-am remarcat la scoala. Juca in curtea Scolii Numarul 10 si l-am luat la echipa. La inceput a fost portar, insa nu a stat mai mult de doua saptamani in poarta, pentru ca la antrenamente iesea, dribla toata echipa adversa si marca goluri. Atunci am zis ca locul lui nu e in poarta. L-am pus atacant si i-am dat si tricoul cu numarul 10.

- Ce imi puteti spune despre calitatile lui? 

- Era capitanul echipei de 1997 de la CSS Botosani, cand am ajuns la turneul semifinal la Juniori B. In acel an marcase 54 de goluri si tragea pur simplu echipa dupa el.


(prof. Daniel Schiopu)


- Cum a ajuns la Universitatea Craiova? 

- Bineinteles ca a fost remarcat  la turneul de la Constanta de Mihai Ianovschi, care era observator din partea FRF, Nicolae Ungureanu si Ghiorghita Geolgau,  dar un mare merit in mutarea lui Andrei la Craiova l-a avut Silviu Bogdan care era presedintele Centrului de copii si juniori la Universitatea Craiova si care a venit personal dupa Andrei. Stiu ca lui Andrei nu i-a fost usor la Craiova, in promovarea la prima echipa a contribuit si Corneliu Papura, dar si preparatorul fizic Cornel Bejan. Surprinzator pentru mine a fost ca a ajuns tarziu la echipa mare. Andrei face parte din putinii jucatori care iti castiga meciul de unul singur si dovada sunt ultimile meciuri ale oltenilor: a marcat si a inchis jocul cu Gaz Metan, cu CFR Cluj a obtinut penalty si era sa egaleze, iar cu Dinamo a fost cel mai bun de pe teren, desi a jucat 30 minute, gol, pasa de gol si penalty care trebuia dictat cand l-a impins Romera. Daca ii dadea Craiova jocurile lui Rambe si Fajic, unde era acum Andrei?

- In cat timp il vedeti la nationala de tineret a Romaniei?

- Cred ca la jocurile din octombrie, ale Nationalei de Tineret, Andrei va fi selectionat. Nu vad alt jucator din campionatul nostru U21 mai in forma decat Andrei. Daca va fi ferit de accidentari, la calitatile lui Andrei si increderea pe care i-o da Univeritatea Craiova, intr-un an il vad si la Nationala Mare

- Pe cand urmatorul "Burlacu" in Liga 1? Ce perla mai aveti?

- E greu de spus de spus daca mai iese un Andrei Burlacu de la Botosani, insa un jucator cu reale calitati, coleg cu Andrei, este Piftor Alexandru. E in curtea echipei mari de la FC Botosani, insa depinde de cei de acolo daca vor sti sa-l promoveze.

 

 

Spune-ne opinia ta