Futsal: Fotbalul reinventat!

Futsal: Fotbalul reinventat!

 Futsal: Fotbalul reinventat!  

Futsal - evolutie

Numele "Futsal" provine din portugheza "futebol de salao" si din spaniola "futbol de salon", amandoua insemnand "fotbal in sala".
Futsalul a aparut in 1930, in acelasi loc si in acelasi timp in care sportul rege, fotbalul, isi desfasura primul Campionat Mondial, la Montevideo, in Uruguay.
Chiar daca Romania a participat la acel prim "mondial", n-am reusit sa tinem pasul cu spaniolii sau brazilienii, care au profitat si au exploatat la maximum acest sport, primele reguli scrise aparand la Sao Paulo, in 1936. Dupa mai bine de doua decenii, in 1958, un manual de futsal, care includea toate regulile noului sport, a fost oficializat de Confederatia Braziliana a Sportului.
Primul Campionat Mondial de Futsal s-a desfasurat abia in 1982, unde altundeva decat la Sao Paulo, insa asta doar dupa ce in 1971 a fost creat  FIFUSA (Federatia Internationala de Fotbal in Sala, Federatia Internationala de Futsal), care sa poata administra jocul.

Dupa ce in prealabil FIFUSA a inregistrat cuvantul "fut-sal" iar Federatia de Futsal Statele Unite a inregistrat "futsal", In 1989 FIFA a preluat controlul asupra futsalului si a continuat organizarea turneelor in numele sau, creand noi reguli si amendamente, printre care si modificarea greutatii si marimii mingii, transformand astfel jocul intr-unul mai rapid si mai spectaculos. Mai intai, in 1989, FIFA a organizat Campionatul Mondial de Fotbal in Sala, la Rotterdam Olanda, in 1992 Campionatul Mondial de 5 la 5, la Hong Kong, iar din 1996, cand Mondialul s-a desfasurat in Guatemala, acesta poarta denumirea de Campionatul Mondial de Futsal.

 

Regulament futsal 

Terenul de futsal poate fi numai dreptunghic, astfel incat linia de margine sa fie mai lunga decat linia de poarta.
Oficial, terenul poate avea lungimea de minim 25 m si maxim 42 m, iar latimea de minim 15 m si maxim 25 m. Totusi, la meciurile internationale, limitele se micsoreaza, lungimea fiind de minim 38 m si maxim 42 m, iar latimea, de minim 18 m si maxim 25 m.

Poarta de futsal. Are latimea de 3 m si inaltimea de 2 m.

Minge de futsal. Trebuie sa fie rotunda, cu o circumferinta nu mai mica de 62 cm si nu mai mare de 64 cm.

Echipe de futsal. Un meci de futsal se joaca in doua echipe, fiecare echipa avand un numar maxim de 5 jucatori, unul dintre acestia fiind portar.

Durata meciului de futsal. Spre deosebire de fotbal, cronometrul la un meci de futsal este blocat la fiecare oprire a jocului (out, corner, fault, hent, gol) el fiind pornit in momentul in care mingea este din nou repusa in joc. Un meci oficial de futsal este compus din doua reprize, fiecare a cate 20 de minute de joc efectiv si o pauza de maximum 15 minute.

Regulamentul oficial, complet, pe siteul FIFA.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
7

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...

5 cadre didactice dintr-o localitate din Botoșani s-au specializat în tehnici didactice moderne în Finlanda (Foto)

astăzi, 18:33
150

În perioada 17 – 23.03.2024, 5 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Unteni, judetul Botosani, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Asociatia Edu2Grow in Finland...

Amenzi de zeci de mii de lei și 10 permise confiscate de polițiști la Botoșani!

astăzi, 17:56
49

 În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jand...