EDITORIAL: De ce a avut Leo Grozavu acea reactie la adresa fanilor si de ce fanii isi injura favoritii?

EDITORIAL: De ce a avut Leo Grozavu acea reactie la adresa fanilor si de ce fanii isi injura favoritii?
Dupa nenumarate comentarii atat din partea suporterilor botosaneni, dar si din partea presei nationale, am considerat ca cel mai bine ar fi sa aflam de ce antrenorul echipei FC Botosani, Leo Grozavu, a avut acea reactie la finalul meciului cu Legia, reactie care i-a iritat pe suporterii care au fost la stadion.

Tehnicianul botosanenilor facuse un apel inaintea meciului ca suporterii sa nu vina la stadion ca la teatru si sa-si incurajeze echipa. Cand cele doua formatii au iesit de la cabine, fanii Legiei au inceput sa strige, insa ai nostri nu s-au lasat si un intreg stadion a inceput sa strige: BOTOSANI, BOTOSANI!. Jucatorii erau incantati, la fel si antrenorii.

Jucatorii nostri au inceput meciul in atac, insa in urma unei greseli copilaresti a lui Andrei Cordos, greseala pe care o poate face orice fotbalist, chiar daca joaca in Liga 1, in Europa League sau la Campionatul Mondial, adversarii au deschis scorul. De atunci s-a stricat tot. O parte dintre suporterii de la tribuna au inceput sa strige impotriva propriilor jucatori. Au strigat demisia antrenorului dupa doar 6 minute, antrenor care nu a avut rezultate proaste la Botosani si care este cel mai longeviv din Liga 1.

Nu-i luam apararea antrenorului pentru reactia avuta, insa nu e normal ca dupa doar 6 minute sa-ti injuri propria echipa. La asta s-a referit tehncianul cand a vorbit despre educatie. Nu ca suporterii botosaneni ar fi prosti, insa in Anglia, Franta, etc. chiar si la 3-0 pentru adversari, suporterii isi incurajeaza favoritii pana in ultimul minut. Si la noi este o parte care face asta, insa sunt putini, 50-60 de persoane, cei mai "inraiti" si devotati. Nu suntem nici Steaua Bucuresti, nici Liverpool sau Besiktas, ca sa ne batem de la egal la egal cu Legia.

Revenind la meci, ca sa intelegem de ce a reactionat asa Leo Grozavu, era minutul 17, echipa noastra avusese cateva ocazii bune de gol, iar din tribuna s-a auzit: "Vasvari, cere-te afara ca esti slab", in conditiile in care Gabriel Vasvari era rezerva si se afla pe banca.

Mai mult de atat, la finalul partidei, antrenorul Botosaniului s-a certat minute in sir cu cativa fani de la tribuna I, care l-au injurat ca la usa cortului, cerandu-i demisia. DE CE? Pentru ca ai fost eliminat de Legia, o echipa de top din Polonia si un club mult mai bogat si cu mai multa experienta europeana ca noi? Pentru ca ai dat cat s-a putut pentru a face o figura frumoasa? In conditiile in care FC Botosani a avut multi jucatori accidentati, doi jucatori neligitimati si altii nepregatiti inca, FC Botosani a avut cateva ocazii importante, doua prin Croitoru si una prin Hadnagy si sa nu uitam ca primul gol al polonezilor a fost marcat din offside si al doilea dupa un penalty inexistent, pentru ca Acsinte a atacat mingea.

Imediat dupa duelul verbal cu acei suporteri, Leo Grozavu a venit la conferinta de presa suparat si nervos. De asta a reactionat asa si de asta a zis: "Sunt supărat și pentru modul cum ne-am comportat noi astăzi ca echipă, dar mai supărat decât asta sunt supărat pe faptul că nu înțelegem unde am ajuns într-un timp scurt, respectiv faptul că echipa astăzi avea nevoie de încurajări, avea nevoie de spectatori care să o susțină nu să vină la joc și din primul minut să strige, să apostrofeze".

A fost un mesaj dur, a gresit si el pentru ca i-a bagat pe toti cei 6.500 de botosaneni in aceeasi oala. Intelegem si reactia celorlalti suporteri care s-au simtit jigniti si care au platit pentru a intra pe stadion.

"Domnul Grozavu nu înţelege un lucru simplu, galeria Legiei are traditie de atâţia ani, pe cand Botoşaniul de abia se obisnuieste cu meciurile care nu se joaca la 11 dimineata. Normal ar trebui sa-si ceara scuze de la suporterii care-l sustin cum stiu ei", a scris un fan al echipei pe pagina de Facebook a Stiri.Botosani. Total de acord.

Leo Grozavu si-ar fi dorit o galerie si un public precum cel al Legiei, insa a uitat un lucru: daca un antrenor al Legiei isi permite sa se ia la cearta cu fanii care platesc bilete, in urmatoarea secunda a si parasit clubul. In momentul cand ai o asemenea galerie ai si presiune mare. Sa ne amintim de cate ori galeria Rapidului, una dintre cele mai frumoase din Romania, a dat buzna peste antrenamentul echipei. Sa nu uitam cum galeria celor de la U.Cluj, alti impatimiti, i-a amenintat cu bataia pe jucatori. Cel mai bine ar fi fost ca Leo Grozavu sa-i ignore pe suporterii nervosi, sa-i aplaude ironic si sa le multumeasca celor care au incurajat echipa asa cum au putut. Nu poti cere unei echipe care e de 2 ani in Liga 1 sa aiba fani fanatici, cum au echipele din Bucuresti sau din alta zona unde exista traditie in fotbal.
(Video cu fanii Legiei. Cam cu ce presiune joaca echipa dupa cateva rezultate mai slabe?)

Am observat ca se discuta mult despre semintele de pe stadion. Un lucru cu care nu suntem de acord. Propunem clubului sa interzica accesul pe stadion cu seminte. Pe langa faptul ca suporterii sunt ocupati cu mancatul semintelor in timpul meciului, la finalul sau ramane printre scaune o mizerie de nedescris. E deranjant cand alergi pe o caldura mare si in loc sa fii incurajat vezi cum 4.000-5.000 de oameni sparg seminte.

Ca o concluzie, a gresit Leo Grozavu prin declaratiile facute, desi incercam sa-l intelegem pentru ca nu e placut sa treci prin asa ceva, mai ales cand esti un club mic, aflat la prima participare europeana. Au gresit si acei... sa le zicem suporteri, care au inceput sa injure echipa si antrenorii.

Au gresit si fanii care nu-si incurajeaza favoritii. Am demonstrat la meciul cu Dinamo ca ii puteam impinge de la spate si echipa poate castiga. Din greseli invatam cu totii! Haideti sa ne sustinem favoritii, fie ca pierd, fie ca ies invingatori. Buni, rai, sunt ai nostri si la ora actuala multi suporteri din tara ar dori sa aiba o echipa precum FC Botosani. Este adevarat ca si multi antrenori din Liga 1 si-ar dori un public asa numeros ca la Botosani.

Haideti sa nu-i mai injuram, decat atunci cand sunt aroganti cu noi! Haideti sa-i impingem spre victorie. Haideti sa lasam antrenorii sa se ocupe de echipa, cine intra, cine iese, ei stiu cum se simt jucatorii, ei stiu care poate juca si care nu. Haideti sa-i aplaudam pentru ca au facut si meciuri frumoase. S-au descurcat bine in dubla cu Legia, ne-au oferit momente frumoase, ne-au adus la Botosani o echipa buna din Europa si pentru asta merita respectul nostru.

Urmeaza meciul cu Steaua, pe teren propriu! Haideti sa nu ne mai bucuram la golurile marcate de Steaua si sa ne bucuram la ocaziile lor! Suntem botosaneni si trebuie sa-i aplaudam pe ai nostri.

HAI FC BOTOSANI!

 

 

Spune-ne opinia ta