Denis-Paul Matei - sportiv, arbitru, antrenor si presedinte de club, la doar 20 de ani! FOTO, VIDEO
INTERVIU!

Denis-Paul Matei - sportiv, arbitru, antrenor si presedinte de club, la doar 20 de ani! FOTO, VIDEO
Botosaneanul Denis-Paul Matei a implinit pe data de 7 august frumoasa varsta de 20 de ani si, daca alti tineri de varsta lui inca nu stiu ce vor face in viata, dupa ce vor termina studiile, Denis este presedintele unui club de arte martiale, antrenor, arbitru si, nu in ultimul rand, un adevarat campion la Taekwondo.

La varsta de 7 ani a calcat pentru prima data in sala de sport, la un un curs de Taekwondo, arta martiala cu un sistem unitar, exact, simetric de autoaparare si contraatac. S-a indragostit pe loc de acest sport care acum i-a devenit "o a doua familie", asa cum ne spune chiar el.

Dupa nenumarate trofee si medalii castigate, Denis s-a apucat si de arbitraj, dupa care s-a facut antrenor, iar in prezent este presedintele Brilliant Taekwondo Sporting Club din Botosani, unde pregateste 55 de sportivi.



Denis a acceptat sa acorde un interviu pentru Stiri.Botosani.Ro, pe care il puteti citi mai jos:

- Stiri.Botosani.Ro: Denis, in primul rand as vrea sa te intreb de ce taekwondo?

- Denis-Paul Matei: Taekwondo deoarece este o arta martiala ce face parte din jocurile olimpice, care are ca baza disciplina si autocontrolul.

- Povesteste-ne despre inceputul tau in acest sport!

- Acest sport l-am inceput in ziua de 7 august 2002. Acesta a fost un semn, deoarece era ziua in care implineam 7 ani. De fiecare data cand spun cuiva ca am inceput Taekwondo de ziua mea mi se ridica parul pe mana, e ceva deosebit. In acest fenomen (Taekwondo) a intrat repede si familia mea mai apoi, in anul 2004 tata participand la prima competitie in calitate de instructor, o experienta definitorie in parcursul meu sportiv deoarece atunci a fost prima competitie in care am reusit sa castig un meci, si am continuat sa castig pana am obtinut locul 1 la Cupa Romaniei. Dupa care in 2005 s-a apucat de Taekwondo si Diana, sora mea, moment in care Taekwondo a devenit o a doua familie, un mod de viata, acea parte de oxigen indispensabila noua.


(Familia Matei)

- Care sunt cele mai importante premii obtinute de tine?

- Cele mai importante premii ar fi castigarea Cupei Romaniei in 2004 , ce mi-a aratat ca am potential si ca voi putea ajunge sus, in ciuda faptului ca alti sportivi erau mai promovati in acea perioada. In 2010 am obtinut primul meu trofeu de cel mai bun sportiv, fapt ce m-a pus la munca serios pentru a mentine acest statut. Incepand cu anul 2012 si pana in prezent am obtinut 8 medalii balcanice care sunt puse la rang de cinste in cariera mea sportiva. Totodata, nominalizarea mea timp de 3 ani consecutiv in Top 10 sportivi botosaneni de catre DJST este o onoare cu care ma laud mereu. Insa, cel mai important premiu, este trofeul de locul 4 pe echipe la Cupa Romaniei, obtinut in acest an dupa doar un an de activitate.

- Cum te-ai apucat de arbitraj si de ce ai ales sa faci asta?

- Deoarece imi place sa fiu un om corect, am fost atras de acest fenomen, si anume arbitrajul. Este uimitor sa stii ca datorita deciziilor tale corecte un sportiv isi incununeaza munca si devotamentul la antrenament prin anumite rezultate. Arbitrajul iti ofera si un echilibru psihic in viata de zi cu zi.




- Pe langa faptul ca esti sportiv si arbitru, te-ai apucat si de antrenorat. Ce trebuie sa faci ca sa ajungi antrenor?

- Iti trebuie cel putin centura rosie cu tresa neagra, ultimul grad pana ajungi la centura neagra. Trebuie sa fii sportiv de performanta niste ani buni, trebuie sa urmezi anumite cursuri si, cel mai important, este sa ai o chemare spre asa ceva si trebuie sa fii un pedagog desavarsit.

- Cum de te-ai gandit sa-ti deschizi propriul tau club de taekwondo? Cine te-a sprijit?

- Acest club a fost un cadou pentru aniversarea de 18 ani. A fost cadoul perfect deoarece stiam ca pot face ceva benefic sportului botosanean prin acest club. La baza acestui club stau parintii mei si parintii prietenului meu, Iustin Manciu, care de altfel este vicepresedinte in cadrul clubului, o persoana cu experienta pe care ma pot baza mereu. Doresc sa le multumesc acestor persoane care au crezut ca proiectul Brilliant va ajunge departe.




- Cati sportivi ai si unde va pregatiti?

- In momentul de fata avem 55 de sportivi legitimati si activitatea ne-o desfasuram in cadrul Colegiului National "A.T. Laurian". Pana de curand ne-am desfasurat activitatea in sala de badminton a C.S. Botosani. Doresc sa le multumesc acestora pentru sprijinul acordat, acestia ajutandu-ne sa evoluam.

- Care este numele celui mai mic sportiv si cati ani are?

- Cel mai mic sportiv se numeste Corduneanu Andrei (fratele campioanei noastre, Corduneanu Andreea) , care urmeaza sa implineasca 5 ani in luna ianuarie a anului 2016.




- La doar un an de la infiintare vad ca aveti rezultate impresionante. Cum ati reusit?

- Am reusit aceste performante deoarece Brilliant nu reprezinta doar o simpla asociatie sportiva, reprezinta o familie, unde toti suntem egali. Parintii se implica in acest proiect tot mai mult pe zi ce trece. Noi tinem ca relatia tehnician-sportiv sa fie o relatie de prietenie, de sinceritate, pentru a ne putea dezvolta sportivii in primul rand din punct de vedere psihic, acest lucru fiind definitoriu in dezvoltarea sportivilor in Taekwondo.

- Cum il convingi pe un tanar sa se apuce de acest sport?

- Un tanar poate fi convins sa se apuce de acest sport prin efectele benefice ale acestuia. Te modeleaza sa devii un om cinstit cu o conduita de invidiat. Faptul ca lucram 80% cu picioarele dezvolta mobilitatea, izometria, forta si viteza acestora oferindu-i o crestere corecta. Exercitiile de biometrie pe care le facem la fiecare antrenament au rolul de a dezvolta in mod egal fiecare parte a corpului.

- Daca nu ai fi practicat acest sport, ce altceva ti-ar fi placut sa faci?

- Categoric as fi imbinat inotul cu invatarea tainelor unui instrument muzical.



 
  • Ce este taekwondo?

    Practicat de peste 2000 de ani in Peninsula Coreeana, Taekwondo reprezinta una dintre cele mai vechi arte martiale, in prezent fiind foarte popular în lume ca disciplina sportiva, recent intrand în familia sporturilor Olimpice. Semnificatia ceor trei silabe este urmatoarea:

    TAE – tehnica, lovitura executata cu membrele inferioare;
    KWON – semnifica tehnica executata cu pumnul inchis;
    DO – reprezinta calea, metoda;

    Taekwondo reprezinta deci calea, metoda de lupta (fara arme) utilizand tehnici defensive si ofensive executate cu membrele inferioare si superioare. Trasatura specifica a Taekwondo este folosirea preponderenta a tehnicilor de lupta executate cu membrele inferioare. Sub denumirea actuala, Taekwondo este cunoscuta incepand cu deceniul 5 al secolului XX. În această lume modernă, caracterizată prin comunicare rapidă, dorinţa succesului imediat şi a unor recunoaşteri şi recompense şi mai rapide,

    Taekwondo-ul este o cale de redescoperire a valorilor răbdării şi sincerităţii, a frumuseţii trupului şi sufletului. Acestea sun adevăratele valori ale Taekwondo-ului bazat pe gândirea milenara asiatică, coreeană în special. Relativ recent, Taekwondo a devenit un sport modern, a fost înglobat în programele regulate de studiu ale gimnaziilor, liceelor şi universităţilor, de asemenea făcând parte şi din antrenamentele forţelor armate din foarte multe state.

    La ora actuală Taekwondo WTF are înregistraţi peste 70 de milioane de practicanţi pe plan mondial şi 192 de ţări afiliate la WTF
     
  • Cele cinci reguli istorice:

    - Sa fii loial fata de tara ta
    - Sa fii supus si respectuos cu parintii tai
    - Sa fii credincios prietenilor tai
    - Sa ai curaj in lupta
    - Sa eviti violenta pe cat este posibil
 












 

Spune-ne opinia ta