Cinstim campionii: DOINA IGNAT împlinește astăzi 50 de ani! - VIDEO

Cinstim campionii: DOINA IGNAT împlinește astăzi 50 de ani! - VIDEO

Doina Ignat s-a nascut pe 20 decembrie 1968, in localitatea Miorcani, judetul Botosani. Ramane in istoria sportului drept una dintre cele mai bune canotoare din lume. "Am copilărit la ţară, în Miorcani, Botoşani. Eram o zăpăcită: mergeam la furat de cireşe, duceam gâsca la Prut… Făceam năzdrăvănii. Am avut o copilărie fericită, cum numai la ţară poate fi. Azi, copiii nu se mai bucură de natură, stau la calculator"....

"Nu pot sa spun ca eu am ales canotajul. A fost o intamplare! In 1984 s-a facut o selectie de la Clubul Steaua in toata tara, antrenorul Nicolae Gioga a venit la Liceul de Industire Usoara din Botosani si profesorul de sport m-a recomandat pe mine. M-a convins si asa am ajuns la canotaj", spune cea considerata cel mai bun stroc din lume datorita loviturii sale unice. 

A cucerit 27 de medalii (16 de aur, 8 de argint si 3 de bronz) la Campionate Mondiale, Olimpiade si Cupe Mondiale, in perioada 1997-2007, fiind clasata de Federatia internationala de specialitate pe locul 3 in topul celor mai bune canotoare din toate timpurile.

S-a retras din competitii dupa Olimpiadele de la Sydney si Atena si ultima data si-a reluat activitatea in ianuarie 2007, sfarsind-o, insa, in 2008, dupa Europene.

"Nu stiam cat de ambitioasa sunt si nici daca pot fi prima!", isi aminteste veterana canotoarelor romane, care s-a autodepasit din dorinta de a dovedi mereu ca este la fel de buna.

In prodigioasa si lunga sa cariera, spune ca cel mai greu moment a fost in 2004 "cand mi-am lasat fata (Andreea) acasa, la 7 luni si am dus-o la parintii mei la Botosani, iar eu am inceput sa fac din nou canotaj".

Isi aminteste insa, cu placere de Jocurile Bunavointei, de la Seattle, din 1990. "Atunci chiar m-am simtit ca un star. Toata lumea ne aplauda, ne-au dus la antrenament cu motociclete, s-a facut o deschidere ca la Jocurile Olimpice. Erau cu politistii calare, coboram niste scari. A fost un vis!".

Doina Ignat crede ca diferenta se creeaza atunci cand dai ultima picatura de sudoare. "Fara munca nu poti sa fii campion. Dar toata lumea munceste si se antreneaza, noi trebuie sa avem ceva in plus, sa dam acea ultima picatura. Normal ca, daca dai tot si iti doresti, nu ai cum sa nu castigi!", sustine botoseneanca. S-a reapucat pentru a treia oara de canotaj cu gandul de a fi din nou campioana olimpica si exclude o participare si la Olimpiada de peste 4 ani, de la Londra. "Daca as avea 30 de ani, sigur as mai merge si la urmatoarea. Dar toate au o limita. Imi pare rau ca am imbatranit si nu mai pot face canotaj", argumenteaza Doina Ignat.

Crede in Dumnezeu si conchide: "Destinul meu a fost sa fiu campioana olimpica la canotaj!"

Nascuta pe 20 decembrie 1968, in comuna Miorcani - Botosani

Club: CS Dinamo Bucuresti
Palmares:
1992 - JO Barcelona - argint in proba de 4 vasle;
1996 - JO Atlanta - aur in proba de 8+1
2000 - JO Sydney - aur in proba de 8+1 si 2 rame fara carmaci;
2004 - JO Atena - aur in proba de 8+1;

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
47

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
17

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
77

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...