A murit marele Eusebio! Cine a fost "Pantera Neagră". Trei zile de doliu naţional în Portugalia!

A murit marele Eusebio! Cine a fost "Pantera Neagră". Trei zile de doliu naţional în Portugalia!
Eusebio da Silva Ferreira, 71 de ani, a murit în această dimineaţă, la 6:30, ora României, după ce a suferit un stop cardiorespirator.

În ultimii ani, Eusebio a avut probleme mari de sănătate. În decembrie 2011, Eusebio a fost internat o săptămână la Lisabona după ce a suferit "un episod hipertensiv minor", iar la începutul anului 2012 portughezul a ajuns din nou la spital, pentru o bronhopneumonie.

În vara lui 2012, în timpul Campionatului European, Eusebio a fost internat în Polonia în urma unei crize de hipertensiune. Guvernul portughez a decretat trei zile de doliu naţional, după moartea legendarului fotbalist Eusebio. Premierul portughez Pedro Passos Coelho a afirmat că Eusebio a fost un geniu al fotbalului, un om generos şi un sportiv excelent.

"Eusebio a reprezentat dorinţa Portugaliei de a se face cunoscută în lume. A dus numele ţării în cele patru colţuri ale lumii. A fost un geniu în fotbal, un exemplu de om umil, un sportiv prin excelenţă, un om generos şi solidar. A fost un exemplu de profesionalism, determinare şi devotament ", a declarat premierul Portugaliei despre cel supranumit "Pantera Neagră.

Considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Eusebio s-a remarcat la Benfica şi la echipa naţională a Portugaliei care a ocupat locul 3 la Cupa Mondială din 1966, iar el a ieşit golgheterul competiţiei. T

otuşi, Portugalia nu a reuşit să se califice niciodată la un Campionat European cu el în echipă, în ciuda încercărilor din 1964, 1968 şi 1972. După ultima tentativă nereuşită, Regele“ s-a retras de la naţională.

Eusebio are în palmares 11 titluri de campion cu Benfica, o Cupă a Campionilor, 4 cupe ale Portugaliei. De şapte ori a fost cel mai bun marcator al campionatului. Acesta a fost cel mai bun marcator european de două ori, el câştigând două "Gheate de Aur". Supranumit "Pantera Neagră" sau "Perla Neagră", Eusebio a fost cunoscut pentru viteza sa, tehnica şi şutul său puternic, precis.



Eusebio a fost antrenat de un român

Când vorbim despre cei mai titraţi antrenori români de fotbal, numele rostite cel mai des sunt Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu sau, mai departe, Ştefan Covaci. Puţină lume ştie însă despre existenţa unui antrenor român cu un palmares pe care l-ar invidia şi Mircea Lucescu. Este vorba de Elek Schwartz, un român născut la Timişoara în 1908 şi care a ajuns la un nivel extrem de înalt, antrenând atât naţionala Olandei, dar şi echipa Benfica Lisabona, la care juca atunci celebrul Eusebio. În primul sezon a câştigat campionatul Portugaliei. Benfica a ajuns apoi să râvnească şi la laurii europeni. A trecut de Real Madrid în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni şi a ajuns chiar în finală, unde s-a impus Inter Milano cu 1-0.

prosport.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
849

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
266

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
229

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...