Universitatea din Iași se pregătește să facă “Vinul lui Cuza” la Botoșani

Universitatea din Iași se pregătește să facă “Vinul lui Cuza” la Botoșani

În nordul României va fi amenajată una dintre cele mai moderne staţiuni de cercetare ştiintifică şi practică studenţească în domeniul viticulturii. Aici, va fi produs un brand unicat în domeniul vinificaţiei, şi anume „vinul lui Cuza”, renumit pentru calităţile sale.

În judeţul Botoşani, se pregăteşte una dintre cele mai spectaculoase investiţii în domeniul universitar din nordul-extrem al Moldovei. Mai precis, pe malurile Prutului, vor fi investite sute de mii de euro pentru reabilitarea unui conac cu o arhitectură deosebită, dar şi pentru producerea unui brand unicat de vinuri, ce urmează să fie folosite doar pentru vizite de rang înalt.

Întreaga investiţie este realizată în cadrul cele mai nordice staţiuni de cercetare ştiinţifică şi practică studenţească, aparţinând Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Conducerea Universităţii a dat de înţeles că întreaga staţiune va fi, după reabilitarea conacului şi amenajările peisagistice aferente, una dintre cele mai moderne staţiuni de cercetare ştiinţifică din Estul Europei.

Cercetare într-un conac vechi de peste 100 de ani

Pe malurile Prutului, în nordul extrem al României, chiar la graniţa cu Republica Moldova, în judeţul Botoşani, se află oraşul Ştefăneşti. În această localitate, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este proprietara unui domeniu de câteva hectare, în jurul unui superb conac, astăzi aflat în ruină. Conducerea universităţii a transformat domeniul conacului într-o staţiune de cercetare ştiinţifică şi practică studenţească în domeniul pomiculturii şi viticulturii, numit „Staţiunea de cercetare ştiinţifică şi practică studenteţească Vasile Băcăuanu”. Rectoratul Universităţii a investit deja la Ştefăneşti în plantaţii de pomi fructiferi, dar mai ales viţă-de-vie. Totodată, prezent la Botoşani, în cadrul unei vizite, rectorul Tudorel Toader a anunţat că se vor investi sume importante în reabilitarea conacului, dar şi în alte amenajări pentru transformarea staţiunii în cea mai modernă din Estul Europei.

„Încă din 2020 am început să modernizăm această staţiune. Am plantat 2.5 hectare de viţă-de-vie şi am plantat 450 de pomi fructiferi. Au fost amenajate şi două iazuri, iar în 2021 vom finaliza. Va fi reparat şi conacul”, a precizat Tudorel Toader, pentru Adevărul.ro.

Construcţia are peste 100 de ani vechime, fiind simbolul bunăstării Ştefăneştiului la final de secol XIX şi început de secol XX. Era un târg cu o mare putere comercială şi o comunitate evreiască puternică. Aici au locuit oameni de vază, inclusiv boieri şi intelectuali. De altfel, la Ştefăneşti, s-a născut şi Ştefan Luchian. Intelectualii locului spun că obştea târgului era atât de puternică, din punct de vedere financiar, încât a putut ridica prin contribuţii proprii un conac cu o arhitectură deosebită, cu ajutorul meşterilor austrieci. Acesta servea drept centru administrativ.

„Acest conac a fost ridicat de obştea Ştefăneştiului, ca o clădire de prestigiu, de protocol. Era şi centru administrativ, dar şi un loc unde aveau loc activităţi culturale, erau primiţi oaspeţi de seamă. Are o arhitectură deosebită, la modă în Occidentul acelor vremuri. După 1948, clădirea a fost rechiziţionată de către comunişti şi transformată în sediu CAP. După 1989, conacul a fost lăsat în paragină”, spune profesorul de limbă română, Constantin Timofte, din Ştefăneşti, pentru Adevărul.ro.

Vinul lui Cuza, o producţie de protocol

Important este faptul că la această staţiune de cercetare de la Ştefăneşti va fi produs un brand unicat, şi anume un tip de vin numit ”Vinul lui Cuza”. Acest soi de vin a fost realizat în urmă cu trei ani, însă acum acest soi va fi făcut din struguri plantaţi la Ştefăneşti, pe 2.5 hectare. Ştefăneştiul este renumit pentru podgoriile sale şi pentru vinul făcut acum 150 de ani pe aceste meleaguri. Este vorba despre un vin roşu îndrăgit inclusiv de George Enescu.

„Era un avocat Săndulache, prieten cu George Enescu. Marele muzician venea aici. Vinul de Ştefăneşti şi podgoriile din această zonă erau foarte renumite. Acest vin a dispărut după venirea comuniştilor la putere. Acum există această şansă de a fi reînviat”, spune profesorul botoşănean pentru Adevărul.ro.

La rândul său, Tudorel Toader a mărturisit că inteţionează ca „Vinul lui Cuza” să fie realizat cu producţia de la Ştefăneşti, urmând să fie un lot limitat folosit doar la vizite de rang înalt.

Sursa: Adevărul.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
33

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...

(P) Renovare de nota 10: cele mai populare dileme şi cum să le faci faţă

astăzi, 14:47
11

Renovările interioare nu sunt deloc uşoare, mai ales atunci când te loveşti de probleme pe care nu ştii cum să le soluţionezi. Fie că reamenajezi o casă, fie că urmează să te muţi &i...

A murit cea mai titrată jucătoare de scrabble a României! (Foto)

astăzi, 13:46
129

A fost cea mai titrată jucătoare de scrabble a României, campioană națională în limbile română și franceză, Maestră a Sportului.Claudia Mihai a fost un model de dăruire...