Tradițiile românilor. Astăzi, Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Tradițiile românilor. Astăzi, Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

În tradițiile românilor, Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și cea mai importantă sărbătoare a acestei luni. În popor, această zi este cunoscută ca Ziua Ursului sau Stretenie.

Tradiția ortodoxă spune că Mântuitorul a fost adus în această zi la Templu, de Maica Domnului și Iosif, pentru a fi închinat lui Dumnezeu. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioară Măria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducatorii Pentateuhului din limbă ebraică în greaca. Întâmpinarea Domnului este o veche tradiție, care datează din Vechiul Testament și un moment în care se făcea, totodată, curățirea mamei pruncului, anume împărtășirea acesteia cu Sfintele Taine.

În momentul în care a ajuns la textul "Iată Fecioară va luă în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul "fecioara” cu "femeie”. Pentru necredința să, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

Din punctul de vedere al credinței populare, se spunea că dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage în ascunzătoare, iar acest lucru însemna prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni.

Dacă ziua era noroasă, ursul nu își putea vedea umbra și rămânea afară, iar acest lucru însemna că primăvara e aproape.

O altă veche tradiție legată de Ziua Ursului sau de Stretenie este faptul că în zonele rurale, copiii erau unși cu grăsime de urs. Se credea că în acest mod se poate transfera către copil puterea ursului și acestea devenea mai puternic în fața bolilor.

Pruncii care erau sperioși erau „tratați”, fiind afumați cu păr de urs ars. De altfel, în concepția strămoșească ursul este văzut drept un animal tămăduitor.

Încă din vechi timpuri se spune că nu este bine ca în ziua de Întâmpinarea Domnului să muncești în gospodărie, să coși sau să speli. Tododată, nu este bine să te cerți cu nimeni sau să îți vorbești aproapele de rău.