Tradițiile românilor: 25 ianuarie, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Tradițiile românilor: 25 ianuarie, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Conform calendarului creștin – ortodox, Sfântul Grigorie (329-390) este sărbătorit în fiecare an pe data de 25 ianuarie.

Sfântul Grigorie s-a născut la Nazianz, un oras din Asia Mica. De-a lungul vieții sale a făcut multe călătorii pentru a se instrui, iar după o perioadă l-a urmat pe prietenul sau, Sf. Vasile cel Mare, în singurătate.

Mai întâi a fost călugar, iar apoi a fost sfințit ca preot (în jurul anului 360). Apoi a devenit episcop de Sasima (372). Nu în ultimul rând, pentru o perioadă scurtă a fost și arhiepiscop al Constantinopolului (din 379).

Totuși, din pricina grupărilor rivale care dezbinau Biserica sa, în anul 383 s-a retras la Nazianz unde a și rămas până în momentul morții sale. În această perioadă, el s-a dedicat rugăciunii și lucrărilor teologice. A primit supranumele de “teologul” datorită învățăturii sale și elocvenței de care dădea dovadă și pe care o împărtășea.

O parte din capul Sfântului Grigorie Teologul se găsește la Mănăstirea Slatina, din județul Suceava. Aceasta a fost adusă tocmai de la Constantinopol de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu. Însuși cronicarul Ion Neculce menționează faptul că moaștele Sfântului Grigorie Teologul au fost așezate într-o “racla ferecată cu argint și pietre scumpe”.

Printre cele mai importante opere pe care Sfântul Grigorie le-a scris de-a lungul vietii se numără:

- Despre viața sa (“Peri to heautu bion”)

- Plângere pentru suferințele sufletului (“Threnos peri ton tes heautu psyches pathon”)

- Cântec de seară (“Hymnos hesperinos”)

- Discursuri (“Logoi”)

- Invective (“Logoi steliteutikoi”).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
121

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
83

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
79

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...