PROFESORUL AUREL DORCU A TRECUT IN NEFIINTA!

PROFESORUL AUREL DORCU A TRECUT IN NEFIINTA!

 AUREL DORCU  

Vineri dimineata, distinsul Profesor Aurel Dorcu s-a sfarsit din viata pamanteasca, dupa ani de suferinta, ultima perioada fiindu-i extrem de chinuitoare.

Colaborator al publicatiei Stiri Botosani din prima zi a aparitiei noastre, Profesorul Aurel Dorcu ne-a incantat, pe noi si pe cititorii nostri, cu numeroase articole de inalta tinuta si de o laborioasa documentare.

Erudit, calauzit de o rara inteligenta si o stralucita simtire artistica, Aurel Dorcu a influentat in ultimii 50 de ani sute, mii de botosaneni.

La catedra Liceului A.T.Laurian, in salile Muzeului Judetean, in pagini de carti sau de ziare, Profesorul Aurel Dorcu si-a marturisit crezul si iubirea fata de tot ce inseamna arta si frumos.

Trecut prin anii de cumplita urgie din prima jumatate a secolului XX, Aurel Dorcu a trait anii 40-50 cu rabdarea si intelegerea care l-au caracterizat mereu.

Fiu al unui subofiter concentrat in cadrul unitatii militare de infanterie din Botosani, a plecat odata cu regimentul care tocmai fusese repartizat, prin 1944, in satul Brastavat, din fostul judet Romanati. Vremuri grele, de rastriste, foamete si nesiguranta.

Refugiul a durat pana la sfarsitul verii 1945. Intoarcerea la Botosani a fost dureroasa, printre daramaturi si amintiri strivite sub ocupatia ruseasca. In toamna aceluiasi an a reluat cursurile la Liceul Laurian, pentru ultima clasa.

Tot de Laurian se leaga si cariera Profesorului. Dascal timp de multe decenii, aspru cautator al frumosului si, mai ales, staruitor in a transmite mai departe tot ce a acumulat in tot acest timp, Aurel Dorcu este si unul dintre cei mai rabdatori colectionari de arta din zona Moldovei.

In casa mica, linistita, au poposit de-a lungul anilor pictori celebri, compozitori geniali, personalitati de marca: tablouri, discuri, albume. O colectie fascinanta!

Despre Profesorul Aurel Dorcu se poate vorbi nesfarsit, despre Omul Aurel Dorcu ne vom aminti pururi!

ODIHNITI-VA IN PACE, DISTINSE DOMN PROFESOR!

Redactia Stiri Botosani 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
234

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
70

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
70

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...