Pictura “Vas cu garoafe”, de Ștefan Luchian, scoasă la licitație. Preţul de pornire este de 80.000 de euro

Pictura “Vas cu garoafe”, de Ștefan Luchian, scoasă la licitație. Preţul de pornire este de 80.000 de euro

O operă de importanță muzeală, „Vas cu garoafe”, semnată cu pensula legată de braț de către primul pictor român modern, Ștefan Luchian, este scoasă la vânzare.

Licitaţia urmează să aibă loc pe data de 11 iunie, iar preţul de pornire este de 80.000 de euro.

Celebrul tablou a fost realizat între anii 1910-1913 de către pictorul botoșănean Ștefan Luchian şi s-a realizat în perioada în care artistul a marcat atingerea maturităţii. Povestea tabloului este una emoţionantă, ţinând cont că a fost realizat între anii 1910-1913, exact în perioada în care marele artist nu a ieşit din casa pentru că era împiedicat de o gravă boala. În perioada aceea, pictorul a realizat mai multe tablouri. Stând în fotoliu, cu pensula legată de mâna care își pierduse dexteritatea, Luchian picta ore în șir flori, așezate în vase populare, printre care celebra capodoperă, ce pleacă în licitație de la un preț de pornire de 80.000 de euro.

Proprietarul picturii este fondatorul dermato-venorologiei româneşti, doctorul Mihai Petrini-Galatzi. Acesta a fondat prima catedră de dermatologie din România şi, împreună cu Ioan Cantacuzino, a înfiinţat spitalul Marius Nasta din Bucureşti. În 1901, doctorul a devenit directorul Serviciului Sanitar Roman.

Opera a fost prezentă de-a lungul ultimelor decenii în expozițiile retrospective care au reunit faimoasele picturi cu flori semnate de Ștefan Luchian, precum expoziția din 1957 a Muzeului de Artă al Republicii Socialiste România, care a oferit o deplină imagine a creației pictorului, în care „Vas cu garoafe”, prezent, astăzi, în licitație, figură la categoria 149.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii ISU Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
9

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
50

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
82

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...