Pictura bisericeasca, intre arta religioasa si kitsch

Pictura bisericeasca, intre arta religioasa si kitsch

Pictura bisericeasca, spre deosebire de pictura laica, figurativa, ofera credinciosului un limbaj plastic care exprima, prin imagini si culori, idei si realitati ale credintei noastre ortodoxe. Insa, cum se transforma aceste ziduri in minunatele ferestre prin care crestinul vede Imparatia lui Dumnezeu? Care este drumul, deseori anevoios, al pictarii acestor ziduri?

Exista pictori autorizati de Comisia de pictura a Mitropoliei, care realizeaza un proiect de pictura, conform programului iconografic al picturii bisericesti. Dupa ce se primeste acordul acestei Comisii, programul iconografic este licitat de catre cel putin 3 pictori, care trebuie sa prezinte o oferta avantajoasa, si ca pret, dar si ca portofoliu, spune parintele protopop Lucian Leonte.

Consiliul parohial alege oferta credibila, care apoi se aproba de catre Mitropolie, verificata si aprobata de Comisia bisericeasca de la Bucuresti. Ce urmeaza dupa, poate fi o aventura riscanta sau, dimpotriva, o minune artistica.

Ni s-a intamplat sa ne pacalim, sa se depaseasca orice decenta morala la preturile cerute sau chiar sa constatam ca pictorul s-a prezentat la licitatie cu un portofoliu strain, ce apartinea unui alt pictor.

In aceste situatii, pictorul respectiv are foarte putine sanse sa mai participe vreodata la o licitatie de acest fel. Despre pictura de azi, parintele Sofian credea ca am pierdut marea traditie a picturii si a frescelor de valoare mondiala din sec XV, realizate de pictori autohtoni de la noi. Scoala de pictura a secolului nostru este intr-o alarmanta decadenta de cand, sub influenta picturii realiste, ne-am indepartat de traditia ortodoxa de factura bizantina.

Orice icoana isi are harisma ei, datorita sfantului infatisat pe ea si harului dumnezeiesc transmis icoanei prin sfintirea ei. Totusi, la aceasta au o deosebita importanta si conditiile morale in care este pictata o icoana. Daca pictorul este profund credincios, daca posteste si se roaga la inceput si la sfarsitul lucrului, daca duce o viata de curatie sufleteasca si trupeasca si daca, bineinteles, Dumnezeu binevoieste sa reverse belsug de har asupra icoanei. Astfel ea poate deveni o icoana miraculoasa facatoare de minuni, spunea parintele Sofian.

E adevarat ca in zilele noastre chipurile s-au transformat treptat in fizionomii, nu se mai respecta intocmai traditia ortodoxa. Preotii trebuie sa modeleze simtul estetic al credinciosilor. Omul de azi, omul recent, nu mai face diferenta dintre o pictura de calitate si una modesta, deoarece traim in epoca kitsch-ului.

Daca traim in casele noastre, cu bibelourile la nas, nu stiu cum ne-am adanci intr-o pictura bizantina, crede Alexandru, un tanar de 25 de ani.

In 15 ani am intalnit doua locuri unde e pictura de calitate: la Petru Voda si undeva in Galati, la o biserica centrala. Din pacate, pictura a devenit o meserie. Pictorii ar trebui sa aiba constiinta, dar si preotii trebuie sa modeleze simtul estetic al credinciosilor, caci prea se fac multe compromisuri, crede Alexandru.

Adevaratul scop al picturii bisericesti este de a crea un mediu propriu de meditatie si rugaciune credinciosului care se roaga. Dar, pentru a se atinge acest scop, pictorul bisericesc trebuie sa cunoasca bine teologia icoanei si iconografia ortodoxa.

Din pacate, exista pictori care sunt foarte buni profesionisti, dar au un comportament departe de credinta: fumeaza, asculta muzica sau fotbalul in biserica, in timp ce picteaza, au foarte multe pretentii si e un chin cumplit sa lucram cu ei, spunea parintele Lucian Leonte.

Si este foarte adevarat ca, la noi, sunt tot mai putini pictori de biserici care sa aiba evlavia de odinioara a calugarilor asceti postitori si rugatori. Parintele Sofian predica neinduplecat pentru revenirea la desenul si cromatica in stilul rasaritean bizantin, un continuu izvor de inspiratie fiind pictura in fresca a vechilor biserici Voronet, Moldovita sau Sucevita. Insa, cine oare nu simte frumusetea imaginilor de la Agapia, ale lui Grigorescu, sau de la Durau, apartinand lui Tonitza? Pana si parintele Leonte le vorbeste cu caldura, chiar si numai pentru ca, in opinia sa, aceste picturi sunt foarte spiritualizate, transmit foarte mult.

Crestinul este beneficiarului produsului finit, este privitorul care, pana la urma, poate da valoare sau traire adanca picturii de pe ziduri. Un triptic spiritual, de taina, in care pictorul, crestinul si Dumnezeu Insusi, comunica.

In Botosani, ca in toata tara, exista nenumarate biserici noi, lucru firesc, avand in vedere negrul perioadei comuniste, care a luat cu sine lacasuri de cult, traditii si chiar simtul estetic atat de greu de refacut in zilele noastre.

Pe vremea lui Ceausescu nici macar nu aveam voie sa reproducem pe hartie icoane, erau doar cateva modele aprobate, intre care una dupa Michelangelo, care se stie ca are un stil carnal, destul de departe de traditia noastra bizantina, spune parintele Leonte.

Nu au mai existat scolile adecvate sau pictorii specializati. Este nevoie, si in acest domeniu, de o reasezare a lucrurilor. Timpul va cerne si va discerne.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1138

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
318

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
284

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...