Momente de istorie: în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989, Ceaușescu a vrut să fugă în URSS

Momente de istorie: în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989, Ceaușescu a vrut să fugă în URSS

În cadrul unei discuții informale cu reporterii publicației Novaya Gazeta, fostul lider al URSR, Mihai Gorbaciov, a vorbit despre decizia sa de a nu interveni militar în statele din Blocul Estic, în 1989, fapt ce simbolizează începutul destrămării URSS.

Printre altele, a vorbit și de fuga lui Ceaușescu de la București în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989.

„Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo, însă de ce a început să tragă în oameni. Ei bine, așa cum se spune, odihnească-se în pace... Discatorii ar trebui întotdeauna să aibă pregătit un avion cu rezervorul plin, într-un aerodrom necunoscut. Glumesc...”, a spus Gorbaciov pentru Novaya Gazeta, cel care de altfel a participat la fondarea acestei publicații, cu banii primiți la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace în 1990.

Despre decizia sa de a nu interveni militar în 1989, Gorbaciov a declarat că a fost și rămâne un opozant al vărsării de sânge. „Am fost întotdeauna un oponent al folosirii forței împotriva oamenilor”, spune fostul lider sovietic.

„Motivul pentru care Zidul Berlinului a căzut, al unificării și, cel mai important lucru, al instaurării păcii durabile în Europa este victoria poporului nostru și al altor popoare asupra fascismului. Gândește-te la asta”, a mai adăugat Gorbaciov pentru Novaya Gazeta.

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procurorii Anticorupție au plecat la Suceava cu tot cu directoarea de la Mavromati! (Foto, Video)

astăzi, 12:30
513

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ieșit însoțiți de Monica Adăscăliței, actualul manager al Spitalului Mavromati.Monica Adăscăliței a urcat în mașina Jandarmerie...

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
129

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
176

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...