Mare sărbătoare la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani. 67 de ani de la înființare, sărbătoriți cu concursuri on-line

Mare sărbătoare la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani. 67 de ani de la înființare, sărbătoriți cu concursuri on-line

Ziua de astăzi, 1 mai, este o zi foarte mare pentru artiștii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache”:  este ziua de naștere a lui Vasilache!

Artiștii teatrului botoșănean scriu pe paginile lor de socializare cu mândrie că acum 67 de ani, în 1953, se înființa Teatrul de păpuși CRAVATA ROȘIE, actualul Teatru pentru Copii și Tineret VASILACHE, și au lansat un concurs pentru toți puștii de la Botoșani.

“Cu acest prilej pentru a-l sărbători pe cel mai îndrăgit și reprezentativ personaj din teatrul pentru copii românesc inițiem concursul: O URARE PENTRU VASILACHE !

Trimite-ne:

▪ Un desen din spectacolul favorit pe care l-ai văzut la Teatrul ,,Vasilache"

▪ Un mesaj video de felicitare adresat lui Vasilache, de ziua lui.

▪ O fotografie cu tine la Teatrul ,,Vasilache"

Cele mai frumoase desene, urări și fotografii vor fi onorate cu premii surpriză, înmânate chiar de către actorii Teatrului ,,Vasilache", într-o gală specială dedicată câștigătorilor acestui concurs, la o dată ce va fi comunicată, după revenirea noastră și a voastră la spectacolele stagiunii teatrului! (Sperăm cât mai curând !)”, a scris unul dintre artiștii teatrului botoșănean, Iftode Floran, care a precizat că mesajele pentru Vasilache sunt primite pe pagina de Facebook a Teatrului Vasilache până la data de 8 mai 2020, ora 12,00.

Teatrul pentru Copii si Tineret „Vasilache”  a fost  înfiinţat prin Decizia nr. 153/1953 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al oraşului Botoşani. La început s-a numit, în nota epocii, „Cravata Roşie”, dar din anul 1973, teatrul a preluat numele unei cunoscute păpuşi româneşti, „Vasilache”.

Cea dintâi premieră a avut loc la data de 25 iunie 1953, cu spectacolul „Micul gâscănel”, în regia Floricăi Teodoru şi scenografia lui Tache Dobrescu. În cei 60 de ani de activitate, repertoriul a inclus lucrări originale, dar şi multe adaptări după basme şi opere literare româneşti sau străine. Astfel, se regăsesc prelucrări după Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, Gellu Naum, apoi Swift, Puşkin, Kipling, Oscar Wilde, chiar Shakespeare, Homer, Aristofan, fără să lipsească Fraţii Grimm, Andersen, Charles Perrault şi mulţi alţii.

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”  are ca obiect de activitate promovarea artei spectacolului de animaţie, a creaţiei artistice, a sincretismului artei spectacolului de teatru prin conceperea şi prezentarea, în variate forme, a spectacolelor de teatru specifice acestei arte (păpuşi, marionete, obiecte, forme, etc.).

Trecând peste acete date importante pentru istoria instuției, fără discuții, acesta este teatrul care se bucură de cea mai pură dragoste de la Botoșani, cea a copiilor.

Le urăm și noi, cu sinceritatea părinților care și-au văzut aici copii fericiți: La mulți ani!