LA MULTI ANI, ROMANI! Manca-v-ar Raiul!

LA MULTI ANI, ROMANI! Manca-v-ar Raiul!

 PARINTELE ILIE CLEOPA (10 aprilie 1912, Sulita - 2 decembrie 1998, Manastirea Sihastria)  

10 ani fara Parintele Cleopa!

Marele Duhovnic al Romaniei, nascut in Sulita Botosanilor, vietuieste de 10 ani in Rai.

S-a stins din viata pe 2 decembrie 1998, la Sihastria, chilia in care a locuit fiind transformata acum in loc de pelerinaj pentru crestinii din toata tara. Avea intotdeauna un cuvant bland pentru cei care-i calcau pragul.

Obisnuia sa-si intampine enoriasii cu vorbele Manca-v-ar Raiul!

Constantin Ilie Cleopa s-a nascut pe 10 aprilie 1912, in comuna Sulita din judetul Botosani. Era al cincilea copil din cei 10 ai familiei lui Alexandru Ilie. Baiatul a urmat scoala primara de 7 ani chiar in satul natal. Avea o memorie nemaipomenita, semanand foarte mult cu mama sa.

Timp de peste 3 ani a facut ucenicie duhovniceasca la Schimonahul Paisie Olaru, pustnic in Schitul Cozancea. In 1929, la inceputul lui decembrie, a intrat in obstea Schitului Sihastria, impreuna cu Vasile, fratele sau mai mare.

In 1935 pleaca in armata la Botosani, iar la intoarcere este tuns in monahism, la 2 august 1937, primind numele de Cleopa. Dupa o perioada de ascultare, la oile schitului, ajutat si de monahii Galaction Ilie si Antonie Olaru, in iunie 1942, este adus in schit si numit loctiitor de egumen.

In 1947, Schitul Sihastria, care numara peste 60 de vietuitori, a fost ridicat la rang de manastire, iar Protosinghelul Cleopa Ilie devine arhimandrit, cu binecuvantarea Patriarhului Nicodim.

In 1948, parintele Cleopa intra in vizorul autoritatilor politice de atunci din cauza convingerilor sale si este nevoit sa se retraga pentru 6 luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria.

Urmarit de Securitate intre anii 1952 si 1954, fuge in Muntii Stanisoara, impreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupa 2 ani de viata pustniceasca, este readus in manastire, la porunca Patriarhului Justinian. In primavara anului 1959 urca pentru a treia oara in Muntii Neamt, unde traieste ca un sihastru, in post si rugaciune, vreme de mai bine de 5 ani.

In toamna lui 1964 revine in Manastirea Sihastria, ca duhovnic al intregii obsti, si propovaduieste Cuvantul Domnului, atat pentru calugari, cat si pentru mireni, timp de 34 de ani, pana la 2 decembrie 1998, cand trece in lumea dreptilor.

 

Parintele Cleopa continua si astazi sa faca minuni, la 10 ani dupa moarte, spun crestinii. Mormantul lui, aflat la Manastirea Sihastria, a devenit loc de pelerinaj.

Cei care l-au cunoscut vin cu drag si se inchina in fata locului in care se gasesc ramasitele pamantesti ale calugarului. Multi spun ca simt binecuvantarea si ajutorul lui in realizarea dorintelor, ca si pe vremea cand acesta traia.

Oameni bolnavi s-au tamaduit in chip miraculos, dupa ce au luat pamant ori flori de pe mormantul parintelui. Altii au scurs cateva picaturi de ulei din candela aflata langa cruce si si-au uns ranile trupului.

Vestea vindecarilor s-a raspandit cu repeziciune, iar calugarii de la Sihastria sunt nevoiti sa aduca pamant nou in locul celui luat de credinciosi.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
42

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
78

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
140

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...