Crestinii intra in Postul Pastelui!

Crestinii intra in Postul Pastelui!

Luni, 15 februarie, incepe Postul Mare, o perioada de sapte saptamani pe care Biserica a randuit-o pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii cum se cuvine a celui mai mare praznic al crestinatatii - Invierea Domnului.

Este cel mai aspru dintre cele patru posturi mari de peste an, dandu-se dezlegare la peste doar de doua ori, de Buna Vestire si de Duminica Floriilor. Perioada de post dureaza sapte saptamani, din care 6 saptamani este postul propriu-zis, iar ultima este numita Saptamana Patimilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Aceasta se distinge de cele 40 de zile de post si mai sever si printr-o intensificare si mai mare a pregatirii duhovnicesti pentru Inviere. In timpul Sfintilor Apostoli, aceasta Saptamana a Patimilor a fost saptamana de post cea mai intensa, iar Biserica Ortodoxa a pastrat-o ca fiind distincta de restul perioadei de post.

Cele 40 de zile de post au fost adaugate mai tarziu si ca pregatire rituala, ca o scoala de pregatire duhovniceasca a celor care urmau sa fie botezati. In aceasta perioada, Biserica ne invita la curatire sufleteasca si trupeasca prin participarea la sfintele slujbe, prin spovedanie si impartasanie si la savarsirea cu mai multa ravna a faptelor bune.

Credinciosilor le este interzis consumul de carne, lactate, oua si bauturi alcoolice. Nu se fac nunti in post. Oamenii trebuie sa incerce sa fie mai buni, mai intelepti si mai blanzi, sa isi infraneze anumite porniri lacome, pentru ca aceasta reprezinta un pacat.

In viata crestinilor, posturile care preced marile sarbatori au o importanta cu totul deosebita pentru ca de ele este legat unul din actele centrale pe care ei le indeplinesc in biserica, si anume, impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.

Postul dureaza pana pe 4 aprilie, ziua Invierii Domnului.

De la post sunt scutiti batranii, copiii, militarii si oamenii bolnavi. Aceasta perioada este un indemn la iertare si impacarea cu sine, care se poate acumula cu multa rabdare. (Informatia Zilei)

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
1

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
102

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
324

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....