Casă parohială în construcţie la Todireni

Casă parohială în construcţie la Todireni

De câteva zile, în satul Ceir a început ridicarea unei noi case parohiale. Prin efortul preotului paroh Ciprian Onu şi al puţinilor oameni ce îi sunt alături, s-au întreprins primele etape ale construcţiei. Lucrarea are nevoie de sprijin din afara comunităţii din Ceir, întrucât aceasta se confruntă cu lipsuri materiale.

Satul Ceir din comuna Todireni, se numără printre localitățile defavorizate din judeţul Botoşani din cauza sărăciei şi îmbrătrânirii populaţiei. Toate drumurile care duc spre această aşezare sunt degradate, pentru că în ultimii ani s-a reuşit doar întreţinerea parţială, nu şi reabilitarea. În mijlocul comunităţii parohiale misionare de aici a fost rânduit în luna august 2017, preotul Ciprian Onu. Părintele paroh poartă de grijă celor 50 de familii încredinţate spre păstorire. „Familii” este mult spus, deoarece mai bine de jumătate dintre casele ortodocşilor sunt locuite de văduvi. Din cauza unei inundaţii petrecută la începutul lunii iulie 2019, vechea casă parohială a fost grav afectată, astfel că s-a impus demolarea acesteia, potrivit Doxologia.ro.

„Apa a măsurat în jur de un metru, astfel că a distrus bunurile din interior. După inundaţie, am salvat ce s-a mai putut”, a amintit părintele paroh. Deşi au existat foarte multe probleme din cauza birocraţiei, părintele Ciprian a reuşit să obţină autorizaţia de construcţie. În urmă cu câteva zile, prin efortul şi prin implicarea părintelui paroh, au fost demarate lucrările de zidire.

„Am început lucrările cu oamenii din sat şi cu alţi meseriaşi. În prezent s-au realizat săpăturile şi urmează să montăm fierul în temelie. Apoi vom turna betonul conform proiectului aprobat”, s-a exprimat părintele Ciprian.

Case locuite preponderent de văduvi

Părintele paroh Ciprian Onu a solicitat ajutor din partea mai multor persoane şi a reuşit cu greu să adune fondurile pentru materiale şi pentru plata muncitorilor. Întrucât localnicii din Ceir nu dispun de resurse financiare care să susţină această lucrare, părintele paroh nădăjduieşte ca va găsi oameni cu inimă mare care să vină în ajutor. Parohul de la Ceir a lansat o invitaţie tuturor celor ce vor să sprijine şantierul atât financiar, cât şi cu materiale de construcţii:

„Îi aşteptăm la Ceir pe toţi cei ce doresc să ne fie alături pentru a cunoaşte dificultăţile pe care le avem. Parohia noastră este una misionară deoarece în mai mult de jumătate din case locuiesc penticostali. În majoritatea celor 50 de case locuiesc văduvi. Sperăm ca să reuşim ridicarea unei case modeste. După puterile noastre vom încerca să finalizăm acestă construcţie, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al celor ce doresc să ne sprijine”.

Părintele Ciprian şi preoteasa Nicoleta au împreună doi copii de un an, respectiv doi ani de zile. Pentru a ajunge la Ceir, părintele paroh parcurge zilnic 160 de kilometri. Fiind o parohie misionară, prezenţa în mijlocul comunităţii a preotului şi a ceilorlaţi membri ai familiei este imperios necesară. După ce se vor putea muta în noua casă, dacă se vor găsi inimile rânduite de Dumnezeu, lucrarea pastoral-misionară se va săvârşi în condiţii mult mai bune, mai arată Doxologia.ro.

Persoanele care doresc să sprijine construcţia casei parohiale au la dispoziţie contul RO57RNCB0041126416080001, deschis la BCR Botoşani pe numele Parohia Ceir. Mai multe detalii pot fi obţinute la numărul de telefon 0755.776.286.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
72

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
92

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
25

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...