A MURIT POETUL PETRE STOICA, Cetatean de Onoare al municipiului Botosani!

 A MURIT POETUL PETRE STOICA, Cetatean de Onoare al municipiului Botosani!

 PETRE STOICA  

POETUL PETRE STOICA, laureat in 1994 al Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia, Cetatean de Onoare al municipiului Botosani, s-a stins din viata la varsta de 78 de ani, dupa o lunga si grea suferinta. DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

Implinind pe 15 februarie, anul acesta, saptezeci si opt de ani, poetul Petre Stoica, s-a stins din viata, dupa o indelungata suferinta, in dimineata zilei de 21 martie.

Retras de ani buni la Jimbolia, poetul fiind nascut la Peciu Nou, judetul Timis, Petre Stoica n-a disparut din peisajul poeziei romanesti citusi de putin, publicind de la aceasta retragere a sa din viata tumultoasa a Capitalei, de prin 1995, nu mai putin de sapte carti, traducind altele din limba germana sau din poeti nordici, dar si, prin grija Primariei din Jimbolia, care a constituit chiar din timpul vietii poetului o fundatie ce-i poarta numele, functionind si cu fonduri austriece si germane, a infiintat in orasul banatean un prim muzeu al presei culturale romanesti, in care a adunat periodice de la inceputurile acesteia si pina in zilele noastre.

Anul trecut, prin august, am primit o scrisoare de la el, prin care ma ruga sa-i trimit cite un exemplar din revista Hyperion-caiete botosanene pentru a o expune in muzeul din Jimbolia. I-am promis ca ii voi trimite si de atunci inainte revista, pentru a lua calea acestei conservari muzeale, ceea ce, desigur, onoreaza publicatia noastra.

Stiam de la Doamna Adriana Stoica, sotia lui, pe care o intrebam de fiecare data cind mergeam la Bucuresti - ea fiind secretarea Uniunii Scriitorilor din Romania - ce mai face si cum o mai duce poetul, stiam, deci, ca nu este deloc bine, ca, in ultima vreme, isi pierduse vederea, ca un cancer il rodea pe dinauntru.

Iata, insa, ca Petre Stoica ingroasa, cu disparitia sa, numarul poetilor romani plecati dintre noi, care au primit la Botosani Premiul National de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, devenind, astfel, si cetateni de onoare ai Botosanilor. Acestia sunt: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Stefan Augustin Doinas, Cezar Ivanescu si acum Petre Stoica. Sase dintre cei optsprezece poeti, cetateni de onoare ai municipiului Botosani, sunt deja dincolo.

Este un semn, prin urmare, al trecerii timpului, care, iata, nici cu Petre Stoica, n-a mai avut rabdare si l-a dus dincolo de Styx.

Prezent la Botosani cu mai multe ocazii, de la primirea premiului, Petre Stoica a lasat de fiecare data cite o amintire frumoasa, fiind unul dintre cei mai convivi poeti romani, dornic de comunicare, jovial, interesat de tot felul de aspecte ale vietii culturale din orasul in care a primit laurii gloriei supreme, prin recunoasterea operei sale de catre cel mai exigent si incoruptibil juriu din spatiul literar romanesc.

Numismat inrait, a tinut sa se intilneasca si cu numismatii botosaneni, la fel cum a tinut sa se intilneasca si cu bibliotecarii, si cu librarii, dar mai ales cu iubitorii de poezie, cu poetii locali.

Ce bucurie si ce privilegiu pentru botosaneni sa-i aiba la un loc pe marii poeti de azi ai romanilor!

Ce bucurie sa stai la aceeasi masa cu Mihai Ursachi, Petre Stoica si Cezar Ivanescu, la aceeasi masa cu Gellu Naum si Cezar Baltag, Ileana Malancioiu, Mihai Ursachi, Stefan Aug. Doinas si Ana Blandiana, Mircea Ivanescu, Mihai Ursachi si Petre Stoica, ori Emil Brumaru, Constanta Buzea, Ilie Constantin, Serban Foarta, Angela Marinescu si Gabriela Melinescu, ori Emil Brumaru, Mircea Dinescu si Adrian Popescu.

Putine orase din Romania pot avea acest privilegiu. Si acest privilegiu l-a adus botosanenilor Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, acordat din 1991 in fiecare an de Primaria Municipiului Botosani.

Dar, dupa cum se vede, din cind in cind, dupa astfel de bucurii, vin si tristeti. Din ce in ce mai dese, din pacate. Anul trecut ne-a parasit, mult prea devreme si intr-un mod ciudat, poetul Cezar Ivanescu. Acum a plecat, coplesit de glorie - asa cum suna titlul unei carti semnate de el -, boala si singuratate, poetul Petre Stoica.

Legile trecerii timpului nu iarta!

Figura lui Petre Stoica in viata literara din Romania a fost una aparte, mai mult decit remarcabila, incepind, dupa absolvirea Facultatii de Filologie din Bucuresti, in 1954 (fiind corector la doua mari edituri ale vremii, perioada din care s-a nascut un foarte impresionant jurnal), sa publice, an de an, mai multe carti de poezie, traducind in acelasi timp din lirica germana, austriaca si cea nordica, primind nenumarate premii, cele mai mari fiind cel primit in 1994 la Botosani si Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din Romania, in 2000.

Titlurile cartilor sale suna de la simplu la sublim: Poeme (1957), Pietre kilometrice (1963), Miracole(1966), Alte poeme (1968), Arheologia blinda (1968), Melancolii inocente (1969), O caseta cu serpi (1970), Orologiu (1970), Bunica se asaza in fotoliu( 1971), Sufletul obiectelor ( 1972), Trecatorul de demult (1975), Iepuri si anotimpuri (1976), O nunta de cenusa (1977), Un potop de simpatii (1978), Coplesit de glorie (1980), Prognoza meteorologica (1981), Amintirile unui fost corector ( 1982), Intrebare retorica (1983), Caligrafie si culori (1984), Numai dulceata porumbelor (1985), Suvenir (1986), Viata mea la tara (1988), Tangou si alte dansuri (1989), Piata Tien An Men II (1991), Visul vine pe scara de serviciu (1992), Fabule si epigrame (1995), Manevre de toamna (1996), Marea pururi marea (1996), Zicale si reflectii actuale (1996), Uitat printre lucrui uitate (1997), Insemnarile cultivatorului de marar (1998), Sambelan la curtea coniacului (1999), La scufundarea vasului Titanic ,I-II (1999-2000), Insomniile batrinului (2000), Vizita maestrului de vinatoare (2002), Vesnic absenta vesnic prezenta (2002) si altele.

Poezia lui Petre Stoica a mai fost adunata in diverse antologii de autor, iar opera sa poetica, foarte vasta, cuprinde si foarte multe traduceri din lirica universala. Cornel Ungureanu, poate cel mai aplecat exeget al poeziei lui Petre Stoica, spune:

"Toata poezia lui Petre Stoica poate fi considerata un lung razboi cu faptele vechi ale lumii. O inviere din morti. Un bal de fantome. Poze vechi, istorii vechi, functionari de odinioara, profesiuni de demult: o adevarata "inviere" a unei lumi. Un cimitir Spoon River regasit, repus in drepturi, resacralizat".

Gellu DORIAN
 

Redactia: Dupa ultimele informatii, primite pe adresa Stiri Botosani de la Valentina Sarosi, fotograf, colaborator Mediafax, din Timisoara, Petre Stoica a incetat din viata sambata, 21 martie, ora 7.45. Daca se vor confirma aceste date, atunci Petre Stoica a incetat din viata in Ziua Internationala a Poeziei, marcata in intreaga lume pe 21 martie.
 

POEME DE PETRE STOICA:



Trefla pe trefla

(Poetilor Virgil Mazilescu si Daniel Turcea)

Stam la o masa asternuta cu amurg de coniac

printre picioarele noastre alearga animale teribile

dar numai in zori ucidem tigrul acum

pandim armonia cuvantului carnea sa

e menta smochina ori smirna si iata

ca pamantul ne slaveste pe toti

de ce sa ne manance vulturul acela

o si e vara si toamna si iarna si inca

ne aflam in acest carusel dar nu va speriati

toate drumurile duc maine la raul

care ne spala moartea adunata pe fata

si desigur vom fi

trefla pe trefla

 

In stagiunea viitoare

Gata trag cortina spectacolul meu s-a sfarsit

nu sunt clown pentru cat ati platit e destul

v-am aratat pestisorul japonez din acvariu

meditand la soarta avioanelor de tip supersonic

am facut intre versuri si cateva salturi mortale

dar nu le-ati vazut am adus cateodata pe scena

capra, fonograful, broasca blajina si inima mea

va rog indreptati-va acum spre casele voastre

in lume e-o veselie mare si ploua si ploua mereu

casa mea e numai un turn de hartie subtire plecati in

stagiunea viitoare va arat si cateva mostre

de coarne de diavol tuturora salut.

 

Sfaturi metafizice

Fii atent traiesti in provincie

intr-un orasel ghidat

dupa codul bunelor maniere si dupa rit

mul in care

tusesc batrânele bigote

 

saruta mâna doamnei proaspat coafate

saluta fanfara crescatorilor de porumbei

calatori

fii ceremonios in fata autoritatilor

autocrate sau blânde sau ametite de

somn

fii atent ce cravata iti pui

in ce partid te inscrii

da dovada de patriotism infasurat

in mantie de pâsla grosime menita

sa te apere de agresiunea

pornita din citadela viespilor

 

controleaza-ti pasii optiunile estetice

nu divulga prietenia ta cu Pitagora

cu purtatorii paftalelor secrete

 

fii ingaduitor cu bisexualii cu daltonistii

cu oamenii de la margine

 

prietene fii atent

aici nu exista refugiu pentru tigri
 



 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
45

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
160

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...

(P) Renovare de nota 10: cele mai populare dileme şi cum să le faci faţă

astăzi, 14:47
40

Renovările interioare nu sunt deloc uşoare, mai ales atunci când te loveşti de probleme pe care nu ştii cum să le soluţionezi. Fie că reamenajezi o casă, fie că urmează să te muţi &i...