Crăciun în pandemie. Specialiștii vin cu sfaturi de petrecere a sărbătorilor de iarnă

 Crăciun în pandemie. Specialiștii vin cu sfaturi de petrecere a sărbătorilor de iarnă

Bucuria Crăciunului, cea mai îndrăgită sărbătoare din an, cu o mare încărcătură religioasă, dar și cu numeroase datini și obiceiuri, este amenințată acum de noul coronavirus (SARS-CoV-2), care ne va obliga să „abandonăm” din tradiții pentru a sărbători în alt mod, în siguranță și sănătoși. Bineînțeles, acest lucru poate să ne aducă o serie de provocări emoționale și logistice, cărora va trebui să învățăm să le facem față.

Pentru mulţi oameni va fi o perioadă grea, deoarece petrecerea sărbătorilor singuri, fără prieteni, sau doar cu membrii familiei poate aduce cu sine încercări greu de gestionat. Din fericire, însă, pandemia ne oferă şi oportunități de a face din această vacanță una de neuitat, prin experienţe noi, diferite.

Această pandemie ne-a schimbat viața în mai multe moduri, iar trimiterea de vouchere sau cadouri poate fi o modalitate relativ ușoară de a-i anunța pe cei dragi că ne gândim la ei. Sărbătorirea virtuală sau doar cu membrii propriei familii (cu aplicarea constantă a măsurilor pentru reducerea răspândirii SARS-CoV-2) reprezintă cel mai scăzut risc.

Iată câteva idei pentru petrecerea cât mai frumoasă a sărbătorilor:

Creați videoclipuri

Când ne vizitǎm familia, adesea este implicată muzica, în multe dintre casele românilor răsunând colindele interpretate, de cele mai multe ori, de mezinii familiei.

„Dar, anul acesta va trebui ca mulƫi dintre noi să ne mulțumim cu înregistrarea video a câtorva colinde și trimiterea lor pe e-mail, messenger sau whatsapp. Gândiți-vă cǎ pǎrinţii, fraţii, copiii, nepoții s-ar putea bucura nespus de mult de aceste surprize. Dacă ştiţi sǎ cântați la un instrument (de exemplu vioară, chitară, pian), puteţi să vă faceţi propriile videoclipuri cu tematică de sărbătoare. Secretul este să vă distrați și să vă lăsați imaginația liberă”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Activităţi la distanță

Majoritatea vacanțelor de sfârșit de an implicau familia așezată în jurul unei mese pline cu mâncǎruri delicioase.

 „Anul acesta, cu ajutorul platformelor video de comunicare, este ușor să petreceţi minute sau ore stȃnd la masǎ la dumneavoastrǎ acasǎ și purtȃnd o conversație de la distanță cu prietenii și membrii familiei. Astfel, toată lumea are șansa să gătească și să-și împărtășească poveștile prin smartphone, tabletă sau laptop”, consideră dr. Nechita. Dacă în anii trecuţi aveați obiceiul de a juca diverse jocuri cu prietenii, puteți păstra această tradiţie, dar de la distanță.

Faceți o plimbare după cină

Din cauza cerințelor fizice și a impactului psihologic al pandemiei COVID-19, pentru mulți oameni este dificil să rămână activi fizic.

„Acum, este indicat ca exercițiul să devină o prioritate zilnică. Activitatea fizică îmbunătăţeşte, de asemenea, sǎnǎtatea mintalǎ. Plimbările în apropierea casei, adică simpla mişcare, vǎ vor îmbunătǎƫi sǎnǎtatea şi starea de bine”, declară psihiatrul de la Institutul „Socola”.

Protejaţi-vă şi protejaţi-i pe cei din jur!

Dacă intenționați să mergeți mai departe de casǎ și să petreceţi timp cu cei dragi, este important să rămâneți vigilenți. Cel mai mare risc de răspândire a COVID-19 în acest moment îl reprezintă aceste adunări de familie. Amintiți-vă că există riscuri asociate călătoriei și interacțiunii cu persoanele care nu au fost testate pentru coronavirus înainte de eveniment.

„Aeroporturile, stațiile de autobuz, gările, transportul public, benzinăriile și stațiunile de odihnă sunt toate locuri în care călătorii pot fi expuși virusului în aer și pe suprafețe. Amânarea călătoriei și petrecerea acasă a sǎrbătorilor este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastrǎ și pe ceilalți”, spune dr. Petronela Nechita.

A rămâne acasă este cel mai sigur mod de a vǎ proteja. Dacă trebuie să călătoriți, informaţi-vă cu privire la riscurile implicate.

Încercați să mențineți întrunirile de familie scurte și cu un număr restrâns de persoane, aproximativ 5 sau chiar mai puțin. Dacă vremea o permite, țineți întâlnirea în aer liber.

„Pentru a vă proteja pe dumneavoastrǎ și pe cei dragi, atât acum, cât și de sărbători, este recomandat să urmați aceste 3 sfaturi:

Purtați o mască atunci când sunteți afară, în public, și când sunteți în interior cu persoane care nu fac parte din familia dumneavoastrǎ. Singura excepție este în timp ce mănâncaţi sau consumaţi băuturi!

Staţi la distanță de persoanele care nu fac parte din familia imediată.

Spălați-vă bine și frecvent mâinile”, declară medicul psihiatru Petronela Nechita.

Respectarea tuturor acestor mǎsuri este obligatorie atunci când încercǎm să ne distrǎm și în jurul nostru există copii și persoane în vârstă. Cel mai bun plan pentru sfârşitul acestui an este să rămâneţi acasă și să renunțaţi la călătoriile pe care le făceaţi în mod obişnuit. În felul acesta, reduceţi riscul de a contracta COVID-19 de la alte persoane sau de a-l transmite celor dragi! Este de datoria noastră să facem tot ce putem pentru a ne proteja rudele și prietenii.

Acest sezon de sărbători va rǎmane în amintirea noastrǎ.

„Evitați activitățile care prezintă un risc mai mare de răspândire a COVID-19. Luați în considerare alternativele distractive care prezintă un risc mai mic de răspândire a noului coronavirus. De asemenea, este foarte important să rămânem încrezǎtori cǎ, prin progreselor rapide realizate de cercetările medicale, în cele din urmă vom controla pandemia, astfel încât să putem oferi, din nou, o îmbrăţişare de sărbători tuturor persoanelor pe care le iubim. Până atunci, vă rugăm să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră şi a celor din jurul dumneavoastră”, concluzionează dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
16

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
47

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
241

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...