VIDEO: Copiii centrului de plasament din Trușești vor fi dezinstituționalizați

VIDEO: Copiii centrului de plasament din Trușești vor fi dezinstituționalizați

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Botoșani derulează, în prezent, un amplu proiect de dezinstituționalizare a copiilor protejați în Centrul de plasament „Sf. Nicolae” din Trușești. Centrul va fi desființat și clădirea va fi transformată într-un complex de birouri și arhivă, în vreme ce copiii vor fi mutați într-un centru mai mic, respectiv în două case de tip familial.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional și își adjudecă un buget de 3.655.398,59 de lei, adică de peste 760.000 de euro. Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, prin dezvoltarea infrastructurii sociale din județul Botoșani, potrivit reprezentanților DGASPC Botoșani.

Practic, se va înființa un centru de zi inferior din punctul de vedere al capacității, dar superior din punctul de vedere al calității condițiilor și standardelor.

De asemenea, se construiesc și două case de tip familial, pe terenuri identificate cu sprijinul Primăriei comunei Trușești, care vor găzdui un număr de 12 copii fiecare, față de centrul actual, care are o capacitate de 50 de copii. Cele două case familiale se vor numi „Hansel” și „Gretel”, la inițiativa managerului de proiect, Irina Mihalachi.

„Sf. Nicolae” este un centru clasic, mixt, care oferă protecție de tip rezidențial unui număr de 29 copii. Este alcătuit din două imobile având un etaj, poziționate într-un perimetru aflat în vecinătatea campusului școlar aparținând Liceului „Demostene Botez” din comuna Trușești.

Potrivit coordonatorului proiectului, centrul nu respectă prevederile standardelor minime obligatorii pentru unități rezidențiale.

„Clădirile au fost de-a lungul anilor igienizate și dotate cu mobilier și alte echipamente din resurse proprii. În prezent mobilierul este vechi, nepersonalizat, cu lacăte pentru protejarea lucrurilor personale, pereți neigienizați, băi care conțin obiecte sanitare deteriorate. Dormitoarele sunt dimensionate astfel încât să ofere găzduire unui număr de 6 copii, dar spațiul este impropriu asigurării unor condiții optime. Gradul de uzură al clădirilor este ridicat, nu se poate obține autorizația de securitate la incendiu de la ISU”, a precizat Irina Mihalachi.

Mai mult, spune ea, ca urmare a defecțiunilor care apar periodic, nu se poate asigura beneficiarilor căldură, și nici apă caldă în mod corespunzător.

„Temelia nu corespunde normelor tehnice, zidăria este dintr-o cărămidă subțire, iarna apare mucegai și igrasie. Conectarea la sistemul de canalizare este defectuoasă, fiind poziționată sub nivelul conductei principale - persista mirosul de canalizare. Nu există cabinet medical, nici izolator. În prezent ambianța este cea specifică centrelor rezidențiale de tip clasic. Actualul spațiu locativ nu permite asigurarea și dezvoltarea unui mediu apropiat de cel de tip familial. Din cauza spațiului insuficient, doar 33% dintre copii au un spațiu personal lângă pat și nu este asigurată intimitatea copiilor la dușuri”, a mai explicat Mihalachi.

Noile servicii de tip rezidențial nu vor încorpora prin design practicile de „instituție”, mai arată managerul de proiect. În schimb, beneficiarii vor avea parte, prin redistribuirea lor în viitoarele cămine, de un ambient de familie, „mai aproape de sufletul lor”.

„Prin implementarea proiectului dorim să oferim un mediu propice de îngrijire și asistență, un mediu cât mai apropiat de cel de tip familial, iar prin serviciile oferite în centrul de zi, copiii din comunitate vor beneficia de sprijin”, a adăugat coordonatorul proiectului.

De altfel, DGASPC are în vedere desființarea tuturor centrelor care au capacitate de 50 de beneficiari, potrivit directorului instituției, Dan Șlincu.

În acest caz, beneficiari direcți sunt cei 29 de copii protejați în centru, precum și cei 28 de salariați ai unității.

Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este stabilit în anul 2023, proiectul având o perioadă de derulare de 51 de luni. Implementarea a început pe 12 iunie anul curent.

Centrul de plasament „Sf. Nicolae” a fost preluat în anul 1998 de către Direcția Județeană pentru Protecția Drepturilor Copilului de la Inspectoratul Școlar Județean, unde a funcționat precum „Casa de copii”, apoi drept Complex de servicii pentru copilul aflat în dificultate format din Casa rurala „Traian” și Casa rurală „Decebal”. În mai 2017, au fost comasate cele doua case rurale și s-a înființat Centrul de plasament „Sf. Nicolae”.  

 

Mai jos, o serie de fotografii ilustrând centrul sub aspectele sale actuale.















 

 

Spune-ne opinia ta