Un nou episod în conflictul de la Schit Orăşeni: preotul Ungureanu îşi apără teritoriul

"Nucleul dur" al comunităţii din Schit Orăşeni pare decis să-şi apere preotul, pe Ioan Ungureanu, de oricine le încalcă "proprietatea". În ziua de Ispas, a fost iar scandal la biserică.

Un nou episod în conflictul de la Schit Orăşeni: preotul Ungureanu îşi apără teritoriul

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

După ce, săptămâna trecută, susţinătorii preotului Ioan Ungureanu au făcut zid în faţa oricui a încercat să intre în curtea bisericii din Schit Orăşeni, chiar dacă era vorba de persoane fără legătură cu conflictul dintre preot şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în ziua de Înălţare au reacţionat violent faţă de preotul chemat în sat să slujească pomenirea morţilor pentru familiile care nu-l susţin pe preotul sancţionat.

"Preotul desemnat să slujească a fost solicitat de către două familii să meargă să oficieze slujba de pomenire la mormânt, a fost acolo preotul cu aceiaşi oameni care îl susţin în orice mod şi necondiţionat, în jur de 15- 20 de persoane, au venit pe lângă preot, au strigat la persoanele respective care au apelat la preotul desemnat şi nu l-au vrut pe preotul Ungureanu, le-au jignit în toate felurile, i-au numit trădători. Preotul Ungureanu, pentru că avea şi el câteva pomeniri, am înţeles că i-ar fi impus preotului Ovidiu Lăzărescu să nu facă nimic până nu termină el că nu are voie şi că el, din mărinimia lui, îi va da voie să slujească", spune preotul Marian Timofte, vicarul adminstrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De altfel, nici la al doilea termen al Consistoriului Eparhial la care a fost invitat să-şi susţină cauza preotul Ungureanu nu s-a prezentat, transmiţându-le mai- marilor MMB că nici nu se va prezenta. "I s-a dat o citaţie şi pentru al treilea termen, săptămâna viitoare, însă el a zis că oricum va fi nu va veni şi că poate să semneze, ca de fiecare dată, citaţiile chiar de-ar fi o mie, dar la Consistoriu nu se va prezenta", a adăugat preotul Marian Timofte.

De altfel, exact acest lucru l-a spus săptămâna trecută preotul Ioan Ungureanu şi reporterilor Ştiri.Botoşani.Ro, aflaţi la Schit Orăşeni.

"Trebuie să-i acorzi omului şapte zile să-şi facă probatoriul de martor. A fost programată pe 23 mai şi nu mă pot prezenta nici atunci pentru că nu există perioada legală de constituire a martorilor. Fără să mai vorbim că au adus acea citaţie, pentru termenul din 23 mai, tot în ziua de 16 mai, cu o oarecare problemă- nu aveau timpul real şi fizic să emită acea hârtie. Şedinţa a fost la ora 10, în Iaşi, şi la ora 13 erau deja aici cu hârtia. Nu aveau timp să grefeze, să definitiveze hârtia, să vină cu maşina de la Iaşi şi la ora 13 să fie deja aici, deci fusese pregătită cu o zi înainte. Era hârtie color, cu semnătură, nu putea fi transmisă pe mail", susţinea preotul Ioan Ungureanu.

Preotul Marian Timofte îl contrazice, însă, şi spune că membrii Consistoriului au respectat întocmai litera legii iar când la primul termen au văzut că preotul Ungureanu nu se prezintă, au emis a doua invitaţie. "De la 10:30 la ora 13 nu avea timp delegatul să ajungă de la Iaşi la Schit Orăşeni?", spune preotul Marian Timofte (foto).

Potrivit feţei bisericeşti, în noul regulament nu se specifică un număr de zile în care un preot chemat în Consistoriu are timp să-şi pregătească apărarea. "În vechiul regulament erau cinci zile. Este specificat doar un termen rezonabil, dar citaţia i s-a dat cu şapte zile înainte. Acestea sunt pretexte neinspirate, aceste contestări nu au niciun fel de substanţă. Când vor hotărî membrii Consistoriului să ia o decizie, o vor face", spune preotul Marian Timofte, vicarul administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

 

Spune-ne opinia ta