ȘTIAȚI? Tații au dreptul la un liber anual pentru a-și duce copilul la doctor!

Dacă are unul sau doi copii, tatăl are dreptul la o zi liberă anual. Iar dacă are trei sau mai mulți, poate cere două zile libere, chiar și una după alta.

ȘTIAȚI? Tații au dreptul la un liber anual pentru a-și duce copilul la doctor!

   Foto: descopera.ro

Tații au dreptul să ceară, în fiecare an, o zi liberă de la serviciu pentru a-și duce copilul la un control medical de rutină, conform Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului. Oricare dintre părinți poate, de fapt, să ceară acest beneficiu.

"Ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, denumită în continuare liberul, se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura posibilitatea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia", se prevede în lege.

Potrivit Avocatnet.ro, dacă are unul sau doi copii, tatăl are dreptul la o zi liberă anual. Iar dacă are trei sau mai mulți, poate cere două zile libere, chiar și una după alta. Însă în situația în care nu a cerut deloc liberul într-un an, nu se va adăuga la dreptul pe care îl are pentru anul următor, cu alte cuvinte, nu va beneficia de mai multe zile decât prevede legea că poate cere într-un an.

Pentru că vorbim de un control medical de rutină, iar nu despre o urgență, legea prevede că tatăl trebuie să ceară liberul de la angajator cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita programată la doctor.

Cel care solicită acest liber trebuie să-i dea angajatorului și o declarație pe propria răspundere cum că, în anul respectiv, celălalt părinte nu a cerut și el, la rândul său, liberul respectiv și nici nu-l va cere. Cu alte cuvinte, doar unul dintre părinți, la alegere, poate să aibă beneficiul acestui liber.

Dacă se constată, în urma unor verificări, că ambii părinți au cerut liber pentru a-și duce copiii la doctor, salariații respectivi nu vor mai avea dreptul să beneficieze niciodată de prevederile Legii nr. 91/2014.

Important! Deși sunt constrânși de lege să acorde acest liber, angajatorii nu sunt obligați și să-i plătească pentru ziua respectivă pe tații care cer acest beneficiu.

Firește că, după efectuarea vizitei la medic, tatăl care a cerut acest liber trebuie să-i aducă angajatorului și o adeverință de la medicul de familie, din care să reiasă că respectivul control chiar s-a făcut.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...