Sprijin pentru fermierii afectați de îngheț și ninsoare în aprilie? Ce transmite Ministerul Agriculturii!

Ajutoare și scutiri de impozite pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de episodul meteo care a distrus mare parte din culturi?

Sprijin pentru fermierii afectați de îngheț și ninsoare în aprilie? Ce transmite Ministerul Agriculturii!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale (MADR) strânge date despre suprafețele agricole afectate de scăderile bruște de temperaturi și ninsorile de la mijlocul lunii aprilie 2017, în vederea unor eventuale ajutoare și scutiri de impozite care să poată fi acordate fermierilor afectați.

”Centrul operativ pentru situații de urgență organizat la nivelul MADR monitorizează și evaluează permanent efectele diferitelor incidente de mediu asupra culturilor agricole, prin solicitarea de situații estimative centralizate, la nivel de județ, întocmite de către Comitetele locale pentru situații de urgență/Comitetele județene pentru situații de urgență și Direcțiile pentru Agricultură Județene”, a precizat MADR, la solicitarea HotNews și StartupCafe.

Potrivit aceleiași surse, la această dată monitorizarea suprafețelor estimate afectate se află în derulare, situația acestora modificându-se permanent în urma centralizării comunicărilor din teritoriu. La nivelul structurilor teritoriale se are în vedere monitorizarea culturilor agricole și eventualele influențe manifestate de fenomenele nefavorabile, urmând ca datele să fie centralizate prin Centrul operativ pentru situații de urgență.
 

Vor fi analizate și posibilitățile de identificare a unor măsuri de compensare a eventualelor pagube

În același timp, pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi ca urmare a unor fenomene meteo nefavorabile (grindina, inundații, secetă, altele) de peste 30 % din suprafețele destinate producției agricole, norma de venit pe baza căreia se calculează impozitul datorat statului, se reduce proporțional cu pierderea respectivă (aplicarea prevederilor art.73 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal).

Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se face de către o comisie formată pe plan local dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un reprezentant al direcției agricole județene și un reprezentant al direcției generale regionale a finanțelor publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la solicitarea producătorilor agricoli.

De asemenea, producătorii de struguri pentru vin pot accesa prin Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 măsură de asigurare a recoltei de struguri vin, valoarea sprijinului reprezentând 80% sau 50% din costul primelor de asigurare, în funcție de fenomenele meteo asigurate.

Reamintim că în perioada 19-21 aprilie România a traversat un episod de vreme deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile și s-a produs brumă care a afectat majoritatea culturilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...