Soarta a zeci de copii, lasată la voia întâmplării! "Nici nu prea ai cui să ceri..."

Soarta a zeci de copii, lasată la voia întâmplării! "Nici nu prea ai cui să ceri..."

O verificare făcută de reprezentanții Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) în mai multe unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Botoșani a scos la iveală o realitate dureroasă: zeci de copii cu părinți plecați în străinătate au fost lăsați în grija rudelor sau a cunoștințelor. Mai grav este faptul că despre soarta acestor copii nu sunt la curent responsabilii din primării.

Controlul a fost făcut în Ștefănești, Șendriceni, Cristești, Lunca și Corni. Cei de la AJPIS au constatat că în puține cazuri părinții au înștiințat la primărie că pleacă în străinătate.

Directorul AJPIS, Sebastian Tocariu, recunoaște că este greu de aplicat legea în astfel de situații, în condițiile în care personalul care se ocupă de partea de asistență socială în primării este insuficient. 

"Este destul de dificil și pentru cei din primării și pentru părinți să meargăă exact pe lege. În urma verificărilor ce au fost dispuse de la nivel central, am pus primăriile să facă protocol cu școala pentru a fi informate, protocol cu DGASPC când sunt găsiți copii rămași fără supraveghere și să se instituie o măsură de protecție. Nici nu prea ai cui să ceri, au un singur om care trebuie să facă o sumedenie de lucruri. Nici oamenii nu apelează, probabil nu cunosc legea, și de cele mai multe ori îi lasă cu părinții, cu rudele", a precizat Sebastian Tocariu.

Părinții care pleacă peste hotare și își lasă copiii acasă trebuie să notifice primăriile de care aparțin despre plecare și în grija cui lasă copiii, iar în funcție de particularitățile fiecărui caz împreună cu responsabilii administrației publice locale se dispun măsuri pentru protejarea minorilor.

 

 

Spune-ne opinia ta