Slujire arhierească la Mănăstirea Zosin: "Casa omului este sufletul său"

Slujire arhierească la Mănăstirea Zosin: "Casa omului este sufletul său"

Ieri, în Duminica a 32-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Mănăstirea Zosin de un sobor format din patru ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi al Harghitei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Slujba arhierească a fost oficiată în paraclisul de iarnă al mănăstirii botoşănene, ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Teodosie, începătorul vieţii de obşte.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit după Sfânta Evanghelie (a lui Zaheu vameşul) de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: Casa omului este sufletul său. Omul a fost creat de Dumnezeu ca El să-şi facă locaş în adâncul inimii lui. Îl putem numi pe Zaheu vameşul ca fiind omul primitor de Dumnezeu. Spun aceasta şi pentru că în această a doua zi după sărbătoarea Întâmpinării Domnului îl cinstim pe Sfântul Simeon, bătrânul care L-a primit în braţe pe Domnul Hristos prunc, iar în calendarul şi în slujbele Bisericii noastre, Sfântul Simeon este numit «primitorul de Dumnezeu». Îl avem aşadar pe Zaheu primitorul de Dumnezeu şi pe Simeon primitorul de Dumnezeu. Se mărturiseşte astfel că omul este chemat să fie primitor al lui Dumnezeu. Învăţătura Bisericii noastre mărturiseşte că un om care nu L-a întâlnit pe Dumnezeu şi nu L-a primit pe El în casa sufletului său în această lume, nu-L va întâlni nici în cealaltă”.

La finalul slujbei, părintele arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, a subliniat importanţa zilei: „A fost astăzi o zi deosebit de frumoasă şi de măreaţă pentru obştea mănăstirii noastre şi pentru obştea lărgită a mănăstirii, care este alcătuită din dumneavoastră, credincioşii. A fost ziua Învierii - duminica, zi de praznic şi de bucurie, iar această bucurie a fost sporită de prezenţa arhipăstorului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care nu a venit singur să ne binecuvânteze şi să ne întărească duhovniceşte, ci a venit înconjurat de încă alţi trei ierarhi, dintre care unii, după cum mi-au mărturisit, au păşit pentru prima dată pe aceste meleaguri binecuvântate, din care a răsărit mentorul duhovnicesc al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan - Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist - şi sub a cărui îndrumare au fost hirotoniţi şi ceilalţi preasfinţiţi părinţi”.

Piatra de temelie a Bisericii Mănăstirii Zosin a fost pusă la data de 25 aprilie 2006, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar lucrările de construire a bisericii au fost începute la data 17 aprilie 2007. Paralel, în anul 2009, s-au început şi lucrările de zidire a casei monahale şi a turnului clopotniţei, care cuprinde camera clopotelor, paraclisul de iarnă, magazinul bisericesc şi muzeul, finalizate în anul 2011. În anul 2012, s-au început lucrările Agheasmatarului, iar în 2013 realizarea zidului de incintă al mănăstirii. Aceste lucrări au fost finalizate în anul 2015. Biserica a fost pictată în perioada 2009-2015. Mănăstirea, una de călugări, se află la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoşani, fiind una dintre cele mai căutate mănăstiri din judeţ. (Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent născut în Botoșani, elogiat de presa italiană!

astăzi, 09:23
33

Italienii elogiază, într-un articol în La Nazione, talentul unui adolescent român în vârstă de 17 ani. Născut în Botoșani, Bogdan Stauciuc locuiește de mu...

CUMPLIT: Bătrână ștrangulată în propria casă pentru banii de pensie!

astăzi, 09:05
146

A supraviețuit războiului, foametei și zecilor de ani de comunism, dar a ajuns batjocura unui individ care a tânjit la fărâma ei de bani. Femeia în vârstă de 87 de ani a f...

Revolta unui dascăl după ce profesoara înjunghiată în fața cancelariei a fost găsită vinovată. "Nu aveți suflet, sunteți seci pe dinăuntru şi complici cu agresorul"

astăzi, 08:38
300

Comisia Liceului "Spiru Haret" din Ploiești a analizat cauzele incidentului deosebit de grav în care un cadru didactic a fost înjunghiat de un fost elev. Profesoara de mate...