Se spală sau nu în această perioadă? Tradiția greșit înțeleasă de credincioși

Se spală sau nu în această perioadă? Tradiția greșit înțeleasă de credincioși

Una dintre tradițiile de Bobotează, potrivit căreia spălatul nu este permis în  această perioadă, pentru că „se spurcă apele”, este greșit înțeleasă de credincioși.

Motivația acestei tradiții pornește de la slujba de sfințire a apei, săvârșită de Bobotează. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii împreună cu preotul , ies în procesiune în fața bisericii sau merg la o apă curgătoare, cu prapuri, cruci și icoane.

Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii.

Preotul Ioan Chirvasă vine cu lămuriri:

„Probabil cam toți preoții sunt întrebați în perioada Bobotezei dacă se spală sau nu se spală în această perioadă. Motivația acestei întrebări provine din faptul că, de regulă, cam în toate fântânile și bazinele cu apă se toarnă puțină aghiazmă mare și ar fi o impietate să folosim apa, afară de băut și gătit. Greșit!  În primul rând trebuie să știm că aghiazma mare e numai aceea pe care o luăm de la biserică, sfințită de preot.

Dacă punem un litru de aghiazmă în câteva tone de apă nu înseamnă că întreaga cantitate a devenit aghiazmă mare. În al doilea rând, apa este vitală omului, regnului animal și în general, naturii. Pentru om , ea e folosită la prepararea hranei dar și la igienă. Nu putem face pauză și nu se justifică, a face pauză 8 zile de la igienă, pe motiv de impietate. Apa trebuie folosită în scopul lăsat de Dumnezeu. Așa că, nu e păcat să spălăm sau să facem duș în perioada aceasta.

Sfințenia nu stă în gradul ridicat de mizerie. Omul duhovnicesc e un om îngrijit și curat. Să nu uităm că aceeași apă e folosită și în industrie,în spălătoriile auto, aceeași apă e și în rezervoarele băilor noastre și peste tot. Deci nu e bine să exagerăm. Luăm aghiazmă mare după rânduială(5-14 ianuarie) iar în rest folosim apa la tot ce e necesar.Eu v-aș sugera  însă un alt subiect de discuție, legat de apă și anume: Cum ar trebui să folosim mai responsabil și să protejăm mai bine apele din mediul în care trăim: fântăni, lacuri, pâraie, râuri, fluvii, mări?”

 

Spune-ne opinia ta