Sătenii din Schit Orăşeni fac zid în faţa preotului paroh şi trimit petiţii autorităţilor

În aşteptarea unei decizii a Consistoriului Eparhial în privinţa sorţii preotului Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni, enoriaşii din parohie fac petiţii la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Sătenii din Schit Orăşeni fac zid în faţa preotului paroh şi trimit petiţii autorităţilor

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Însoţită de o listă cu 209 semnături, petiţia sătenilor din Schit Orăşeni care îl susţin pe preotul Ioan Ungureanu este un apel la libertatea de expresie religioasă şi acuză conducerea MMB că face abuz, suspendarea de la slujbe a parohului lor precum şi chemarea în instanţa de judecată fiind ilegale.

Sătenii acuză că "descinderea" în sat a 30 de preoţi conduşi de vicarul administrativ al MMB, preotul Marian Timofte, a inspectorului Florin Chirilă şi a preotului protopop de Botoşani, Lucian Leonte, a fost ilegală şi că bodyguard-ul a fost înarmat. Mai mult, presa, prin relatările sale, le-a creat un deserviciu uriaş de imagine, înfăţişând un sat paşnic drept un teatru de război, în care enoriaşii sunt "zurbagii ignoranţi" şi "extremişti manipulaţi".

"Un factor de dezbinare a fost şi dorinţa a 15 preoţi de a participa la înmormântarea fostului primar al localităţii, Ioan Aciobăniţei. Datorită confiscării acestui eveniment trist de către funcţionarii MMB, nu am avut posibilitatea de a ne lua rămas bun de la fostul nostru edil, aşa cum cere tradiţia noastră ortodoxă. Ca urmare a acestei situaţii, am fost nevoiţi să facem de pază la biserica noastră fără încetare, pentru a nu fi surprinşi de vreo acţiune a oficialilor MMB. În consecinţă, respectuos Vă adresăm rugămintea de a ţine seama de vocea poporului credincios, care nu doreşte slujbe cu preot pomenitor, şi de a dispune încetarea acţiunilor de hărţuire a credincioşilor şi preotului paroh de la Parohia Schit Orăşeni, încetarea tuturor denigrărilor din presa locală şi naţională, la adresa părintelui Ioan Ungureanu şi a noastră, a credincioşilor. Vă solicităm de asemenea sancţionarea pe linie disciplinară bisericească a tuturor funcţionarilor MMB vinovaţi pentru această situaţie, care a produs o imagine catastrofală Sfinei noastre Biserici", se arată în memoriul sătenilor.

De asemenea, aceştia au transmis şi o petiţie Inspectoratului Judeţean de Poliţie, semnată de 122 de persoane, prin care au acuzat faptul că intervenţia de la începutul lunii mai s-ar fi făcut "cu încălcarea grosolană a legii", prezenţa jandarmilor nefiind motivată de punerea în executare a vreunei hotărâri judecătoreşti sau a vreunei ordonanţe preşedinţiale de evacuare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoşani - Dinamo, amânat? "Este părerea tuturor că nu trebuie să se joace!"

astăzi, 20:24
486

În această seară, de la ora 20:45, era programat cel mai aşteptat meci din play-out, FC Botoşani - Dinamo. Totuşi, există varianta ca duelul să nu aibă loc, din cauza ninsorii care s-a abătu...

Doi copii au chemat pompierii pentru a salva trei cățeluși rămași captivi într-un subsol! FOTO

astăzi, 17:50
651

Acțiune dificilă a pompierilor botoșăneni, care au fost solicitați de coi copii să salveze trei căței rămași captivi în subsolul unei clădiri părăsite.S-a întâmplat ...

ASTĂZI - Obiceiuri de Alexii, ziua în care şarpele iese din pământ!

astăzi, 12:26
819

Alexie din calendarul popular, serbat in ziua de 17 martie, este considerat a fi patronul tuturor vietuitoarelor care au hibernat in subteran (reptilele, mai ales) sau au stat ascunse sub coaja copaci...