Sătenii din Schit Orăşeni fac zid în faţa preotului paroh şi trimit petiţii autorităţilor

În aşteptarea unei decizii a Consistoriului Eparhial în privinţa sorţii preotului Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni, enoriaşii din parohie fac petiţii la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Sătenii din Schit Orăşeni fac zid în faţa preotului paroh şi trimit petiţii autorităţilor

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Însoţită de o listă cu 209 semnături, petiţia sătenilor din Schit Orăşeni care îl susţin pe preotul Ioan Ungureanu este un apel la libertatea de expresie religioasă şi acuză conducerea MMB că face abuz, suspendarea de la slujbe a parohului lor precum şi chemarea în instanţa de judecată fiind ilegale.

Sătenii acuză că "descinderea" în sat a 30 de preoţi conduşi de vicarul administrativ al MMB, preotul Marian Timofte, a inspectorului Florin Chirilă şi a preotului protopop de Botoşani, Lucian Leonte, a fost ilegală şi că bodyguard-ul a fost înarmat. Mai mult, presa, prin relatările sale, le-a creat un deserviciu uriaş de imagine, înfăţişând un sat paşnic drept un teatru de război, în care enoriaşii sunt "zurbagii ignoranţi" şi "extremişti manipulaţi".

"Un factor de dezbinare a fost şi dorinţa a 15 preoţi de a participa la înmormântarea fostului primar al localităţii, Ioan Aciobăniţei. Datorită confiscării acestui eveniment trist de către funcţionarii MMB, nu am avut posibilitatea de a ne lua rămas bun de la fostul nostru edil, aşa cum cere tradiţia noastră ortodoxă. Ca urmare a acestei situaţii, am fost nevoiţi să facem de pază la biserica noastră fără încetare, pentru a nu fi surprinşi de vreo acţiune a oficialilor MMB. În consecinţă, respectuos Vă adresăm rugămintea de a ţine seama de vocea poporului credincios, care nu doreşte slujbe cu preot pomenitor, şi de a dispune încetarea acţiunilor de hărţuire a credincioşilor şi preotului paroh de la Parohia Schit Orăşeni, încetarea tuturor denigrărilor din presa locală şi naţională, la adresa părintelui Ioan Ungureanu şi a noastră, a credincioşilor. Vă solicităm de asemenea sancţionarea pe linie disciplinară bisericească a tuturor funcţionarilor MMB vinovaţi pentru această situaţie, care a produs o imagine catastrofală Sfinei noastre Biserici", se arată în memoriul sătenilor.

De asemenea, aceştia au transmis şi o petiţie Inspectoratului Judeţean de Poliţie, semnată de 122 de persoane, prin care au acuzat faptul că intervenţia de la începutul lunii mai s-ar fi făcut "cu încălcarea grosolană a legii", prezenţa jandarmilor nefiind motivată de punerea în executare a vreunei hotărâri judecătoreşti sau a vreunei ordonanţe preşedinţiale de evacuare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației întreabă - elevii, părintii și dascălii răspund. VEZI chestionarul la care se așteaptă răspuns până pe 24 ianuarie!

astăzi, 07:33
35

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) organizeaza, pana in 24 ianuarie, o consultare publica, prin intermediul unui chestionar online, privind structura anului scolar 2018-2019, anunta News.ro. Demersu...

Câte grade vor fi în weekend la Botoșani!

astăzi, 07:07
127

Iarna a pus stapanire pe Romania si isi face simtita prezenta pe multe dintre drumurile tarii, unde zeci de masini au stat blocate ore bune in troiene.Ninsorile vor continua si vineri, in mai mult...

Scandal într-o comună din Botoşani, de la deszăpezire! Primarul, ameninţat cu plângere penală

astăzi, 07:01
3850

Primarul este acuzat că a curăţat doar unele străzi, în funcţie de interes, drept urmare oamenii s-au dus revoltaţi la Primăria Santa Mare. Acolo primarul ar fi jignit un cetăţean,...