SARACIE IN MILENIUL TREI: 6 linguri la 11 suflete!

SARACIE IN MILENIUL TREI: 6 linguri la 11 suflete!

9 copii din localitatea Baiceni, comuna Curtesti, sunt nevoiti sa traiasca intr-o mizerie greu de descris, intr-un adapost care cu greu se poate numi casa. Satul Baiceni, comuna Curtesti.

Localitate aflata la peste 5 kilometri de municipiul Botosani. Un drum greu, plin de gropi si prea putin asfalt, duce catre centrul comunei.

O cladire veche, darapanata si neingrijita tine loc de primarie. Cativa oameni imbracati saracacios, incaltati cu cizme de guma, pline de noroi, stau pe holurile institutiei asteptand ca cineva sa ii bage in seama. In ochii lor se citeste tristetea. Aici oamenii sunt parca mai saraci ca oriunde.

Camelia Andriesei are 37 de ani. Este mama a 9 copii. Cel mai mare dintre ei are 15 ani, iar cel mai mic putin peste un an. Cu totii se inghesuiesc intr-o camaruta mica cu doua paturi. Acolo dorm, mananca si se joaca cei 9 copii ai femeii. Alaturi de ei mai traieste Virgil Babiuc, tatal copiilor si concubinul femeii.

Barbatul munceste cu ziua prin sat sau in oras, insa banii pe care ii aduce in casa nu le ajunge pentru hrana. Traiesc intr-o saracie lucie, intr-o casa batraneasca veche de aproape 100 de ani, ce sta sa se prabuseasca peste cele 11 suflete.

Copil fara acte

Intr-una dintre incaperi, pe un pat, se joaca 5 dintre copii. Se strang in brate, se pisca, rad, se bat cu pernele. Nu stiu cum arata o jucarie. Nu au vazut niciodata asa ceva. Sunt desculti si murdari. Nu au nici macar pantalonasi pe ei.

Sebastian este imbracat cu o camasa deschisa la culoare, primita de la niste oameni cu suflet mare. Nu are mai mult de 8 anisori si nici acte.

"Am facut demersuri pentru a obtine certificatul de nastere al lui Sebastian. Daca nu interveneam, mama nu se implica si micutul ar fi fost fara identitate", spune Mariana Dughila, asistent comunitar in cadrul Primariei Curtesti.

Copilul prezinta simptome ale sindromului Down, insa fara sa aiba macar certificat de nastere, micutul nu a fost dus niciodata la medic.

6 linguri la 11 persoane

Ziua incepe greu pentru Camelia. Se trezeste dis-de-dimineata si incepe sa trebaluiasca prin curte. Se gandeste apoi ce o sa le puna pe masa micutilor. Au 7 prajini de pamant. Au plantat anul trecut cartofi, fasole, porumb, ceapa si tot felul de legume. Doar ca in camara nu mai este nimic.

"Cartofii le-am dat sa manance asta-primavara, atunci cand au iesit si s-au terminat repede. La fel si porumbul. L-am fiert asta vara, ca doar nu era sa tin copiii flamanzi. Nu pot sa stau si sa ma uit la ei cum plang de foame", spune femeia.

Pe masa din asa-zisa bucatarie nu este decat o sticla cu zer, primita de la o ruda a femeii.

"Le mai fac sarbusca. Fac in oala aia mare de pe plita sa ajunga la toata lumea. Am framantat sa fac si cateva turte, pe care le pot manca si goale. Le mai dau sa manance cartofi, orez si cateodata salam", povesteste Camelia Andriesei.

Femeia incepe sa numere lingurile din casa. Ii ies la numar doar 6.

"Mai am cateva... dar nu stiu pe unde le-am pus", se scuza, stangaci, mama copiilor.

Desi locuiesc la casa, nu au nici un animal in jur.

"Da ce sa le dam de mancare. La gaini trebuie graunte si eu nu am cu sa fac mamaliga la copii", mai spune Camelia.

Nici macar gard in jurul case nu mai este. Din lipsa de lemne, l-au pus pe tot pe foc. 11 suflete traiesc doar din alocatia celor 9 copii, in valoare de 500 de lei. Desi barbatul lucreaza cu ziua si reuseste sa castige lunar 600 de lei, femeia se plange ca banii tot nu ajung si ca lunar are datorii de peste 200 de lei.

Luna asta am platit la curent 130 de lei si am avut o datorie la un chiosc de aproape 300 de lei, se plange Camelia Andriesei.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
71

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
518

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
176

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...