Salvați „Casa Antipa” din Botoșani, petiția care împiedică distrugerea monumentului istoric

Salvați „Casa Antipa” din Botoșani, petiția care împiedică distrugerea monumentului istoric

O nouă petiție online, numită Salvați „Casa Antipa” din Botoșani, a fost lansată recent în spațiul virtual.

Bogdan Cărăușu, inițiatorul petiției și liderul organizației Frăția Ortodoxă, Filiala Botoșani, intenționează să păstreze intacte „bijuteriile arhitecturale” ale orașului și să împiedice distrugerea și vandalizarea clădirilor de patrimoniu.

Memoriul va fi  înaintat  Institutului Național al Patrimoniului din România.

Este și cazul monumentului istoric „Casa Antipa”, situat pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 36. Aici, autoritățile locale au aprobat construirea unui complex hotelier și de locuințe colective, în ansamblul monumentului istoric.

Redăm, mai jos, textul integral al petiției inițiată de Bogdan Cărăușu:

Către Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii

Botoșaniul este un județ cu o moștenire culturală greu de egalat, un adevărat „leagăn al geniilor” literaturii, muzicii, istoriei, picturii și nu numai. Plecând de la Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian și până la Grigore Antipa, Nicolae Leon, Elie Radu și mulți alții, Botoșanii au dat României și lumii întregi o pleiadă de personalități marcante care au influențat definitiv viața culturală, socială, politică și economică.

Din păcate, diriguitorii post-decembriști, indiferent de coloratura politică, au neglijat complet acest tezaur, nereușind nici măcar până astăzi să înființeze un muzeu al personalităților botoșănene. Ba mai mult, au părut preocupați de distrugerea patrimoniului cultural în schimbul obținerii unor vremelnice foloase pecuniare, ignorând total importanța vitală pe care moștenirea trecutului o reprezintă pentru viitorul Botoșaniului.

Cu un dispreț barbar față de bijuteriile arhitecturale ale orașului, autoritățile locale au asistat impasibile la distrugerea și vandalizarea clădirilor de patrimoniu, în unele cazuri demonstrând o pernicioasă complicitate cu profitorii imobiliari. În această situație sunt clădiri precum „Casa Silion” (construită de Ştefan Silion, unul din fiii Spătarului Toader Silion, într-un stil avangardist, numit «Secession»), fostele sedii ale Direcţiei de Sănătate Publică (strada Marchian), ale Casei de Sănătate (Bulevardul Eminescu) și ale Muzeului de Etnografie (din zona Maxim Gorki).

Și în procesul de sinucidere culturală pe care autoritățile locale l-au demarat în comunitatea botoșăneană, s-a mai adăugat, la jumătatea anului trecut, o rușinoasă pagină.

Prin aprobarea construirii unui complex hotelier în ansamblul monumentului istoric „Casa Antipa”, municipalitatea a dat o nouă palmă ideii de cultură, girând oficial distrugerea patrimoniului istoric al orașului.

După ce inițial proprietarul căruia i se retrocedase ansamblul arhitectural nu a investit deloc în refacerea clădirilor, una dintre case a fost transformată de către actualul proprietar în cazinou.

Continuând procesul de ștergere a memoriei culturale și în loc să comunice cu proprietarul și să planifice – cum ar fi fost firesc – construirea unui muzeu Antipa, autoritățile au aprobat următoarea monstruozitate: ”Construire ansamblu de locuințe colective, spații comerciale la parter și parțial etaj 1 și corp hotel (în regim  apartament-hotel), parcare subterană și supraterană, restaurare case memoriale, respectiv integrare construcție nouă în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA; teren: b-dul M. Eminescu nr. 36”.

Aceasta în condițiile în care un extras din Planul Urbanistic Zonal menționează: „Din monumentele descrise mai sus Judecătoria Botoșani și casele Antipa sunt influențate de investiția propusă datorită distanței mici la care se află amplasată Judecătoria, iar casele Antipa sunt pe terenul studiat. În soluția prezentată în acest PUZ se propune o volumetrie care sa evidențieze casele Antipa și să nu obtureze vizibilitatea către Judecătorie. Distanțele față de celelalte monumente și fondul construit împiedică relaționarea dintre ele și terenul studiat”.

Trecând peste greșelile grosolane prezente în „motivarea” elaboratorului de proiect, nu putem să nu ne întrebăm cum de a putut aproba municipalitatea un proiect în baza unor „argumente” închipuite, imposibil de măsurat și de-a dreptul puerile?

Ce înseamnă pentru decidenții locali: „se vor aduna mai muti (sic!) bani la bugetul local , se vor creea (sic!) noi locuri de munca (pe perioada construrii (sic!) si dupa , pentru intretinerea si functionarea cladirii)”??? Cum se va cuantifica exact impactul financiar pe care construirea unui astfel de ansamblu îl va avea în bugetul local? Construirea unui complex muzeal Antipa (integrat într-un veritabil proiect de oraș cultural) nu ar fi adus mai multe beneficii reale pentru comunitate, contribuind cu adevărat la înviorarea economică, socială și culturală a Botoșaniului?

O altă întrebare firească este: cum vor reuși responsabilii de proiect integrarea unei noi construcții în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA? Pentru că după modul în care arată schița atașată la proiect, deducem că integrarea va însemna, de fapt, fagocitarea clădirilor istorice de elefantescul complex hotelier ce ar urma să fie construit.

Altfel, vorbim doar de o nouă lovitură perfidă pe care autoritățile, de conivență cu mici profitori, o dau culturii și trecutului acestui oraș.

Vă solicităm pe această cale să interveniți și să opriți distrugerea iremediabilă a monumentelor istorice, declanșată la Botoșani în ultimii 30 de ani!

Nădăjduim că vom putea pune capăt distrugerii sistematice a patrimoniului istoric și că vom putea reda Botoșaniului strălucirea de altădată. Dacă nu putem spori moștenirea culturală a înaintașilor noștri, măcar să păstrăm intact tezaurul primit”.

Cei care doresc să semneze această petiție o pot face AICI


 

 

 

Spune-ne opinia ta