Salariul mediu brut și ajutoarele de deces in Legea Bugetului Asigurărilor Sociale

Salariul mediu brut și ajutoarele de deces in Legea Bugetului Asigurărilor Sociale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să promulge legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2019. Acest act a fost publicat în Monitorul Oficial de marți și oficializează salariul mediu brut și ajutoare de deces.

Astfel:
Salariul mediul brut pentru anul 2019 este în sumă de 5.163 lei. Valoarea este în creștere cu 1.001 lei față de anul 2018, când salariul mediu brut prognozat a fost de 4.162 lei.

-Cuantumul ajutorului de deces în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este suma de 5.163 lei.

-Cuantumul ajutorului de deces în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este suma de 2.582 lei.

-Conform legii, Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii are prevăzute venituri de peste 71,6 miliarde lei, cheltuieli de 63,7 miliarde lei, cu un excedent de 2,9 miliarde lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale s-a stabilit la venituri de 181,4 milioane lei și cheltuieli de 130,9 milioane lei, cu un excedent de 50,5 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru șomaj are stabilite venituri de 1,53 miliarde lei, iar cheltuielile la 2,6 miliarde lei, fiind incluse și creditele de angajament, cu un excedent de 320,3 milioane lei.

În ceea ce privește bugetul de stat, acesta a fost trimis de Președinte, săptămâna trecută, înapoi în Parlament, iar miercuri (13 martie) a fost dezbătut în Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, unde a primit aviz favorabil pe forma inițială.

E mult spus „dezbătut”, pentru că nu s-au discutat amendamentele opoziției. Cu excepția a vreo două. Totul a durat în jur de o oră. 

Ce a spus Președintele luni cu privire la bugetul pe 2019:

"Declaraţiile mincinoase şi fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidenţa: PSD este unicul vinovat de situaţia în care ne găsim şi că la jumătatea lunii martie nu avem buget", a afirmat Iohannis.

-Bugetul a fost trimis Parlamentului abia în februarie, cu o întârziere de 3 luni, așa că să nu mai țipe PSD la televizor că cineva le întârzie bugetul

-PSD e unicul vinovat de situația în care ne găsim

-După ce a întârziat inadmisibil de mult, guvernul nu a fost capabil nici măcar să vină cu un buget realist

-E drept că e un buget foarte bun pentru creșterea prosperității PSD, dar nu a României

-Veniturile sunt supraevaluate și incerte, în timp ce cheltuielile arată o aplecare deosebită pentru finanțarea PSD și a clientelei sale

-Mă adresez tuturor parlamentarilor, tratați cu toată seriozitatea reexaminarea bugetului, faceți un buget realist pentru dezvoltarea țării, nu pentru dezvoltarea PSD
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
41

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
84

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
150

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...