Racordarea la gaze, gratuitatea care costă. Cei care vor racord la gaz ar trebui să nu mai plătească extinderile de rețea!

Racordarea la gaze, gratuitatea care costă. Cei care vor racord la gaz ar trebui să nu mai plătească extinderile de rețea!

În România, gratuitatea se plăteşte! Distribuitorii de gaze naturale au fost obligaţi prin noua lege a energiei să facă pe banii lor extinderile de rețea. În realitate însă, cei care vor să-şi racordeze locuinţele la gaz nu doar că plătesc acest serviciu, ci chiar mai mult decât înainte.

Oana Dobrescu, jurnalist TVR: "Legea 167 din 2018 obligă distribuitorii de gaze naturale să facă legătura gratuit de la rețeaua stradală și până la adresa solicitantului. Deși legea este în vigoare de aproape 6 luni, facturile de racordare la utilități pot ajunge și până la 10 mii de lei".

Acolo unde conducta de gaz nu trece prin fața porții și trebuie adusă de la câțiva zeci, sau în unele cazuri, câteva sute de metri,  operatorul nu poate refuza racordarea la sistem. Este obligat să facă lucrarea din fonduri proprii. Există însă o condiție: extinderea să fie profitabilă pentru companie. În caz contrar, costurile vor fi suportate de client, urmând ca, după preluarea activelor, compania de gaz să-i înapoieze banii.

Acest lucru este practic imposibil în lipsa unor reglementări ANRE.

Silvia Vlăsceanu, director general Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: "La final, după ce se realizează această extindere, operatorul va trebui să-i dea contravaloarea acestor lucrări clientului respectiv, dar conform unor reglementări încă nu există, deci practic acest articol deocamdată nu este aplicat conform legii".

Legea i-ar fi avantajat și pe dezvoltatorii care construiesc ansambluri întregi de locuinţe.

Până când ANRE va reglementa situația, clienții sunt obligați să suporte din buzunar atât extinderea, cât și racordarea la rețeaua de gaze. Prin aceeași lege, tarifele de branșament s-au majorat semnificativ, așa că oamenii plătesc mai mult ca înainte.

S-au solicitat clarificări Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei privind modificarea articolului 151, iar răspunsul conține textul articolului, din care lipsesc aliniatele 3 și 4, referitoare la obligația operatorilor de a prelua activele și de a restitui banii clienților. S-a revenit cu o nouă solicitare, dar până la această oră nu am primit un răspuns din partea ANRE, relatează reporterii TVR.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiul de la Crasnaleuca, stins după aproape 5 ore! FOTO

Marţi, 23 Aprilie 2019
467

Alarma s-a dat marți, la prânz. Inițial, spre locul indicat s-au deplasat pompierii din Saveni si voluntarii din comuna. Ulterior, s-a luat masura suplimentării forțelor de intervenție...

Încă o adolescentă a murit din cauza meningitei. Tânăra avea 15 ani și era din Vaslui

Marţi, 23 Aprilie 2019
1156

Adolescenta din Vaslui suspectă de meningită menigococică, transportată în stare gravă la Iași, a decedat, a declarat managerul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi, m...

Masa de praf saharian ajunge în aceste zile deasupra României

Marţi, 23 Aprilie 2019
491

Praful saharian nu este un fenomen de speriat, spun meteorologii, însă este recomandat ca cei cu probleme respiratorii şi copiii să fie atenţi. Medicii îi sfătuiesc pe aceştia ca &ic...