"Nu reușim să scoatem județele Vaslui, Botoșani și Teleorman din sărăcie!"

"Nu reușim să scoatem județele Vaslui, Botoșani și Teleorman din sărăcie!"

Aurelian Giugăl

România are mari probleme din cauza dezvoltării inegale dintre regiuni, nu reușim să scoatem județele Vaslui, Botoșani și Teleorman din sărăcie, protecție socială nu prea există în România.

Acestea sunt, pe scurt, câteva dintre concluziile cercetătorului Aurelian Giugăl, doctor în cadrul Institutului de Cercetare al Universității București (ICUB) prezentate în prima parte a interviului acordat de acesta ziarului Libertatea. Totuși, reiese din a doua parte a interviului, România se găsește în cea mai bună perioadă a sa, atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al nivelului de trai.

Aurelian Giugăl a realizat, alături de profesor doctor Cornel Ban, de la Copenhagen Business School, un studiu exhaustiv în care a comparat situația României de azi cu cea a României de după Marea Unire din 1918.

-Uniunea Europeană a fost ca o supapă pentru România; dacă n-ar fi plecat la muncă 4 milioane de români în străinătate, am fi avut mari probleme sociale.
-Migrația masivă creează acum alte probleme României, precum lipsa forței de muncă și depopularea satelor și a comunelor.
-Pe lângă migrație, o mare problemă pentru România va fi ieșirea la pensie a celor care înainte de Revoluție aveau între 15 și 25 de ani, iar acum au 45-55 de ani și stau la țară.
-În anii ’80 voiam să plece Ceaușescu, în anii ’90 voiam să plece Iliescu, în anii 2000 voiam să plece Năstase și Băsescu, acum vrem să plece Dragnea.
-Marea revelație a studiului a fost inegalitatea extremă între regiunile României.
-România nu își cunoaște oamenii și urmăreșe interese mărunte.   

Județele care s-au manifestat cel mai mult la Răscoala din 1907 sunt județele unde PSD câștigă cele mai multe voturi: Botoșani, Vaslui, Olt, Dolj.

"Nu poți să te numești stat european și să ai 40% din populație fără apă curentă, fără canalizare sau baie. Avem inegalități între clase sociale și regiuni. Avem două milioane de angajați, din 4,9 milioane, cu salariul minim pe economie. În aceste condiții nu poți să fii o țară solidară pentru că fiecare parte a populației se raportează diferit față de aceeași problemă. Unii trăiesc în postmodernism și alții abia au intrat în secolul XX când li s-a pus apă curentă. România este o țară care nu-și cunoaște interesele și nici oamenii. E mai degrabă un interes mărunt", spune doctorul în științe politice Aurelian Giugăl (integral pe Libertatea)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Duminică, 16 Iunie 2019
159

"Epigrame elenistice" (Editura "Pim", Iaşi, 2017) este o carte care trebuie luată în seamă. În primul rând fiindcă este scrisă de o poetă care şi-a pr...

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh: Lunea Sfântului Duh - VIDEO

Duminică, 16 Iunie 2019
119

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxaru...

Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor!

Duminică, 16 Iunie 2019
409

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro...