"Calvarul" traiului în comun: cetăţenii care-şi bat joc de vecini, mai tari decât legislaţia!
BOTOSANI

Că traiul în condominii presupune anumite inconveniente, e o chestiune general acceptată, dar că în cazul în care într-un bloc există un vecin care deranjează pe ceilalţi şi nu i se poate întâmpla nimic, asta e greu de acceptat.

"Calvarul" traiului în comun: cetăţenii care-şi bat joc de vecini, mai tari decât legislaţia!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Scandaluri la miez de noapte, ameninţări cu incendierea întregii scări de bloc, vecini care strâng de la gunoi tot felul de mizerii pe care le duc în casă, atrăgând astfel gândaci şi şoareci şi producând mirosuri pestilenţiale- se întâmplă în destule blocuri din municipiul Botoşani. Proprietarii rabdă o perioadă, apoi cer respectivului vecin să-şi revizuiască atitudinea, iar în cazul în care nu obţin nimic, fac plângeri la asociaţia de proprietari de care aparţin.

Aşa au făcut proprietarii unui bloc de pe strada Vârnav anul trecut, când s-au plâns de doi fraţi ce locuiesc la ultimul etaj şi care, pe lângă faptul că trăiesc într-un focar de infecţie, "plimbă" mizeria pe oriunde trec, făcându-şi nevoile pe casa scării. Asociaţia de proprietari le-a pus în vedere celor doi în repetate rânduri să respecte legea, dar fără niciun rezultat. S-a ajuns atunci cu petiţii la Direcţia de Sănătate Publică şi la Serviciul Local de Asistenţă Socială. Prima instituţie s-a scuzat că nu are competenţe şi că vecinii îi pot acţiona pe cei doi fraţi în judecată pentru a-i obliga să facă ordine în casă.

Sesizată la rândul său, Poliţia Locală şi-a trimis doi reprezentanţi care au aplicat o amendă de 400 de lei şi le-au pus în vedere celor doi locuitori ai apartamentului să pună casa la punct. Nici amenda nu s-a plătit, nici curăţenie nu s-a făcut, de atunci trecând aproape un an.

Remarcăm aici existenţa unui vid legislativ astfel încât cei care îşi bat joc de vecini nu pot fi traşi la răspundere întrucât amenzile, dacă sunt aplicate, rămân neplătite, ca atare aşa zisa sancţiune nu are efect. Nu la fel se întâmplă în ţările civilizate. De exemplu, în Germania, nerespectarea ordinii şi liniştii publice poate duce la evacuarea turbulentului din locuinţă, chiar dacă este proprietate personală, tocmai datorită faptului că regulile de convieţuire în comun sunt foarte stricte şi nu se face rabat de la ele.

Un alt caz similar a fost adus tot de către o asociaţie de proprietari în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică. Povestea era a unei femei şi a copiilor săi care, la fel ca fraţii de pe Vârnav, trăiesc într-o mizerie greu de imaginat. Oamenii din bloc au tot încercat să-i determine pe membrii familiei respective să rezolve situaţia, dar nu au avut succes, astfel că tot la asociaţie au ajuns.

"Am făcut hârtii şi la Serviciul de Asistenţă Socială şi la Sanepid. Căutăm orice fel de ajutor pentru că nu se mai poate locui în scară, miroase urât, vecinii sunt frustraţi şi mă tem că în curând vor răbufni într-un mod mai vehement. Numai că nu primim ajutor de nicăieri. Ni se spune că noi trebuie să le facem curat în casă", explică preşedintele asociaţiei de proprietari.

În răspunsul primit de la Direcţia de Sănătate Publică se arată că: "Întrucât proprietara poate constitui caz social [...] veţi identifica soluţiile legale pentru a realiza opreaţiuni de curăţenie şi igienizare în locuinţă. Precizăm că DSP, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1078/2010, cu modificările şi completările ulterioare, nu are atribuţii în prestarea de servicii de igienizare în locuinţe sau spaţii publice, acest lucru putându-se realiza cu operatori specializaţi".

Într-o altă situaţie, o botoşăneancă a fost obligată de instanţă să urmeze un tratament psihiatric până la reabilitare, în urma plângerilor vecinilor. Cu un psihic instabil, femeia a dat foc mai multor lucruri din apartament, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a elimina pericolul de incendiu. După întâmplare, vecinii au povestit că nu era prima oară când femeia punea întreaga scară de bloc în pericol, incendierea hainelor şi a unor obiecte mici de mobilă fiind cea mai gravă din toate întâmplările de până atunci.

În aceste cazuri este vorba de vecini care locuiesc în apartamente proprietate personală. Sunt însă cazuri în care vecinii problematici locuiesc în apartamente sociale, aflate în administrarea Locativa. Într-un astfel de caz, tot vecinii se plâng de ani de zile de mizerie şi mirosuri.

"Acolo e o permanentă sursă de gândaci pentru că este mizerie în casă. Nu poţi să deschizi vara geamul pentru că te sufoci, nu poţi să scoţi o haină la uscat pe geam pentru că se impute. Numai dacă se deschide uşa la apartamentul respectiv se împute toată scara, în condiţiile în care miroase a mâncare veche, excremente de câine şi mâţă şi tot felul de altele. Nu ai cu cine să vorbeşti, ce să le mai şi ceri să-şi facă ordine în casă?", spun vecinii.

Directorul Locativa, Florinel Gornea, spune că pentru a se lua măsuri împotriva unui chiriaş ce deranjează trebuie să existe o sesizare- ori din partea vecinilor, ori din partea asociaţiei. "Noi facem o verificare a ceea ce spun oamenii, pentru că oamenii pot spune oricee. Apoi trimitem o notificare chiriaşului respectiv să respecte prevederile contractuale. De regulă, astfel de probleme apar în cazul apartamentelor situate la ultimul etaj. În general, proprietarii uită că acoperişul aparţine întregului bloc. Ei preferă să arunce vina doar pe cei de la ultimul nivel şi de acolo pot apărea problemele cauzate de infiltraţii sau din vina proprie", explică Florinel Gornea.

În cazul în care se dovedeşte că familia chiriaşă nu respectă prevederile contractului cu Locativa, ce presupune menţinerea unităţii locative în bună stare, riscă evacuarea. În prezent, Locativa administrează 1.348 de locuinţe sociale, însemnând apartamente de bloc şi case.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
18

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
134

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1518

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...